Tickets
Shop
Nieuws 20 nov 2015

IJsmeester Salt Lake City: 'We pakken wereldrecords terug'

Tot vorige week had Salt Lake City acht van de tien wereldrecords op de individuele afstanden. Na de ISU World Cup in Calgary waren daar nog maar vijf van over na de toptijden van Heather Bergsma, Brittany Bowe en Pavel Kulizhnikov. "We pakken ze terug", stelt Todd Porter, ijsmeester van de Utah Olympic Oval onomwonden.

"We zullen ons deel doen om te zorgen dat we topijs hebben liggen", benadrukt Porter. Tijdens het wereldbekerweekend van vorige week dachten hij en zijn collega's aanvankelijk dat het mee zou vallen met snelle tijden toen er op de eerste dag geen records werden verbroken. "Na vrijdag voelden we ons goed", lacht hij. "Want de strijd met Calgary is belangrijk. Ook al hadden we hier een shorttrackwedstrijd, we bleven checken hoe het daar ging."

Op zaterdag en zondag ging het in Canada wel razendsnel en moest Porter met het bord met wereldrecords in de hal van de ijsbaan aanpassen. Andere namen, andere tijden, maar vooral geen medaillon meer erbij, het teken dat het record in Salt Lake gezet is. "Zo'n medaillon weghalen, dat doet pijn."

Hoewel het weer niet in het voordeel van de schaatsers is - er wordt hoge luchtdruk verwacht - is Porter ervan overtuigd dat de tijden van Calgary weer verbroken zullen worden en dat de ijsbaan een wereldrecord op de tien kilometer mag bijschrijven. "Het weer lijkt niet perfect voor snelle tijden, maar we kunnen dat overwinnen met heel goed ijs binnen. En de schaatsers hebben laten zien goed te zijn."

Kramer

De ijsmeester heeft oor voor de klachten van Sven Kramer. De Nederlander was in Calgary wederom niet te spreken over het ijs. Dat zou te veel in het voordeel van de sprinters zijn geweest en te weinig kansen bieden voor de stayers. Porter verwacht daar een betere balans in te kunnen vinden.

"Al blijft het altijd lastig voor ijsmakers om voor zowel de sprintafstanden als de lange afstanden goed ijs te maken", geeft hij toe. De snelle mannen en vrouwen hebben wat zachter, warmer ijs nodig omdat ze dat grip geeft, met name in de bochten. De stayers hebben baat bij hard ijs, omdat dat beter glijdt.

Een punt kan Porter niet oplossen. Kulizhnikov beklaagde zich na zijn 34.00 over het feit dat er voor de 500 meter voor mannen niet was gedweild en dat hij over ruw ijs moest rijden. Ook in Salt Lake City is er geen dweil gepland voor de 500 meter. "Aan de startlijn zal het ijs best wat schade vertonen", geeft Porter toe. "Maar over het algemeen kunnen wij ijs wel heel lang goed houden, ook zonder dweil."

De strijd tussen Salt Lake en Calgary zou scheef kunnen lopen als Porter gelijk krijgt. Dat ligt dan niet alleen aan de kunde van de Amerikaanse ijsmeester, maar ook aan de technische mogelijkheden van beide banen.

Budgetten

In Canada hadden ze vorig seizoen problemen met de ijsmachines en ook deze winter nog functioneert de machinerie, die van de Spelen van 1988 dateert, niet optimaal, gaf ijsmeester Mark Messer vorige week toe. De ijsbaan, eigendom van de universiteit van Calgary, hoopt komende zomer alle systemen weer in goede conditie te krijgen, maar budgetten zijn beperkt.

Ook voor de Utah Olympic Oval is slijtage een bekend probleem, maar de Amerikaanse ijsbaan lijkt minder vatbaar voor problemen omdat de financiƫn beter ingericht zijn. De Utah Olympic Oval is ondergebracht in een stichting die de locaties van de Spelen van 2002 in goede conditie houdt. Deze stichting heeft een flinke som geld belegd en roomt daar elk jaar winst vanaf om te zorgen dat alles op en rond de ijsbaan goed blijft functioneren. "We leven van de rente", vat Porter het samen.

Op die manier durft hij te stellen dat de toekomst van de ijsbaan als recordfabriek verzekerd is. "Alles is zo opgezet dat we voor altijd ijs zullen kunnen maken."

Als Salt Lake City inderdaad na het weekend vier wereldrecords kan bijzetten op het bord, dan zal Salt Lake City met recht kunnen claimen dat ze 'het snelste ijs op aarde hebben' en zal Calgary steeds lastiger vol kunnen houden dat hun baan 'het snelste ijs ter wereld' heeft.

Lees alles over de World Cup in Salt Lake City op onze speciale pagina.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan