Tickets
Shop
Nieuws 15 okt 2015

Hoe zit het? Selectie internationale langebaanwedstrijden

Langebaanschaatsen in Nederland draait om selecteren, selecteren, selecteren. Maar hoe zit dat nou voor komend seizoen in elkaar? We zetten het voor je op een rijtje. We hanteren daarbij de routes die de schaatsers zelf voor ogen moeten houden als ze op een belangrijk toernooi willen uitkomen.

Foto : Sander Chamid

Route World Cups 1-4

De eerste route is die voor deelname aan de World Cups. Dat is voor de eerste vier wereldbekerwedstrijden van het seizoen een heel eenvoudige. Het enige selectiemoment hiervoor is de KNSB Cup in Enschede (30 oktober – 1 november).

Hier rijden de schaatsers om deelname aan de eerste vier World Cups, in Calgary (13-15 november), Salt Lake City (20-22 november), Inzell (4-6 december) en Heerenveen (11-13 december).

Nederland heeft op de 500, 1000, 1500, 3000/5000 en 5000/10.000 meter van de ISU telkens vijf startplekken toegewezen gekregen, zowel bij de heren als de dames. De selectie in Enschede is daarmee akelig simpel: de top-5 op elke afstand mag zich verheugen op een ticket naar de wereldbekerwedstrijden.

De definitieve selectie wordt daags na de KNSB Cup, op maandag 2 november, bekendgemaakt door de KNSB.

Route EK

Voor het ISU EK in Minsk  (9-10 januari 2016) maakt de selectiecommissie tijdens de KPN NK Afstanden (27-29 december) een klassement over 1500 en 3000 meter bij de dames en 1500 en 5000 meter bij de heren op. De drie beste rijders uit dat klassement zijn verzekerd van het EK.

De definitieve selectie wordt direct na de KPN NK Afstanden, op 30 december, bekendgemaakt door de KNSB.

Route WK Afstanden

De selectie voor de ISU WK Afstanden in Kolomna (11-14 februari) wordt gemaakt op basis van de eerste vier World Cups en de KPN NK Afstanden.

De beste Nederlandse rijders in de wereldbekerranking na de World Cup in Heerenveen zijn zeker van deelname op die afstand aan de WK. De enige uitzondering hierop is de vijf kilometer voor dames en de tien kilometer voor heren. Omdat deze langste afstanden maar een keer (in Salt Lake City) worden verreden tellen deze niet mee als selectiemoment.

En voor de drie en vijf kilometer geldt dat de wereldbekerstand wordt bekeken van alleen die afstanden, zonder de punten van de vijf en tien kilometer van Salt Lake City erbij. Het 'geschoonde klassement' noemt de KNSB dat.

Naast de wereldbekers zijn de KPN NK Afstanden cruciaal. Nederland mag op de 500, 1000, 1500 en 3000/5000 meter drie rijders afvaardigen en op basis van de WB-stand is er op elke afstand al één ticket vergeven. De overige twee zijn voor de beste rijders in de uitslag van de nationale afstandskampioenschappen.

Belangrijk is hierbij dat op de 500 meter het gecombineerde klassement van beide omlopen tijdens de NK de doorslag geeft, niet de snelste tijden.

Voor de vijf kilometer dames en tien kilometer heren heeft Nederland twee plekken in te vullen. Beide tickets worden vergeven tijdens de KPN NK Afstanden.

De definitieve selectie wordt direct na de KPN NK Afstanden, op 30 december, bekendgemaakt door de KNSB.

Route WK Sprint

De eerste stap op weg naar het WK Sprint in Seoul (27-28 februari) begint bij het KPN NK Allround & Sprint (22-24 januari). Twee van de drie tickets voor het WK liggen hier direct voor het oprapen voor de twee beste sprinters in het eindklassement.

Voor de derde plek is de ISU World Cup in Stavanger (29-31 januari) als selectiemoment aangewezen. De nummers drie tot en met vijf van het KPN NK Sprint rijden in de Noorse stad een 500 en 1000. De beste tijden van het World Cup-weekend worden verwerkt in een klassementje en de winnaar daarvan mag het derde WK-ticket in zijn zak steken.

De definitieve selectie wordt op 7 februari bekendgemaakt door de KNSB.

Route WK Allround

De weg naar het ISU WK Allround in Berlijn ( 5-6 maart) begint in feite al bij de KPN NK Afstanden, want hier worden de startbewijzen van het EK betwist. En op dat EK kunnen rijders zich direct kwalificeren voor het WK. De best geplaatste Nederlander in het EK-eindklassement is zeker van een plekje op het WK, net als de tweede rijder, mits die het podium heeft gehaald.

De overige plek of plekken worden net als voor het WK Sprint verdeeld bij de World Cup in Stavanger. Voor de vacante startbewijzen wordt een klassement over 1500 en 3000/5000 meter opgemaakt.

Voor het selectiemoment in Stavanger voor het WK Allround komen EK-deelnemers die in Minsk top-6 gereden in aanmerking en de beste rijders van het KPN NK Allround die nog niet via het EK de World Cup bereikt hebben.

De definitieve selectie wordt op 7 februari bekendgemaakt door de KNSB.

World Cups 5-6

De deelname aan de World Cup in Stavanger wordt grotendeels ingevuld met rijders die zich via de 500 en 1000 meter nog kunnen kwalificeren voor het WK Sprint en door rijders die hetzelfde voor het WK Allround kunnen verwezenlijken op de 1500 en 3000/5000 meter. Daarnaast zijn de leiders in de wereldbeker (stand tot en met World Cup 4 in Heerenveen) ook zeker van deelname.

De deelname aan de World Cup Finale in Heerenveen (11-13 maart) is het meest recht-door-zee van het seizoen. De beste vijf Nederlanders in het wereldbekerklassement na de World Cup 5 in Stavanger per afstand zijn hiervoor gekwalificeerd.

De definitieve selectie wordt op 1 maart bekendgemaakt door de KNSB.

Mass start, team pursuit en team sprint

De onderdelen mass start, team pursuit en team sprint kennen een ander selectiesysteem. 

Voor de eerste twee mass starts (in Noord-Amerika) heeft de bondscoach het laatste woord. Hij kiest twee rijders uit een voorselectie die bestaat uit de beste rijder bij de nationale mass start in Leeuwarden (30 september) en de beste twee van de KNSB Cup. Daarbij kan bondscoach Geert Kuiper ook zelf nog rijders toevoegen aan zijn voorselectie.

Voor de World Cup in Inzell en Heerenveen wordt automatisch de winnaar van de nationale mass start van 21 november toegevoegd aan de voorselectie van Kuiper. Bij elke World Cup en ook bij het WK wordt de reserve geselecteerd uit de rijdersgroep die al voor individuele afstanden gekwalificeerd is.

Dit seizoen worden er ook een aantal team pursuits gereden. Hierbij put Kuiper uit de selecties die voor de individuele afstanden al geplaatst zijn voor het betreffende toernooi.

Voor de team sprint (verreden in Calgary, Salt Lake City en twee keer in Heerenveen) selecteert Kuiper naar de rijder met de snelste volle ronde op de 500 meter, binnen de World Cup-selectie, en de rijder met de beste slotronde op de 1000 meter. De derde plek is voor de bondscoach vrij in de te vullen.

Selecties voor mass start, team pursuit en team sprint worden uiterlijk drie dagen voor de wedstrijd door de KNSB bekendgemaakt.

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan