In een zinderende finale van het nieuwe NK voor Neo-Senioren zette Remco Schouten de kroon op zijn seizoen. De man van team Groenehartsport.nl is de hele winter al sterk, maar bevestigde in Kardinge dat hij op dit moment de beste is van de nieuwe lichting marathonschaatsers. In zijn kielzog volgde Derk Abel Beckeringh. De strijd om brons werd gewonnen door Luuc Bugter.

Het publiek in Kardinge hield de adem in. Mooier had de finale van het allereerste NK voor Neo-Senioren niet kunnen verlopen. Remco Schouten en Derk Abel Beckeringh, die allebei een ronde voorsprong pakten, raakten verwikkeld in een tweestrijd die van begin tot einde boeide. Vier ronden lang duelleerden de twee kemphanen om de nationale titel. Vier ronden die samen ongeveer net zo lang duurden als de 96 toeren daarvoor. Schouten en Beckeringh stonden stil, staken daadwerkelijk het ijs van links naar rechts dwars over, en verloren elkaar geen moment uit het oog.

Maar uiteindelijk was Schouten net even slimmer en net even sterker. Beckeringh drong de Zuid-Hollander op kop, maar kon daar niet van profiteren. Van kop af sprintte Schouten naar de winst. ’’Ik twijfelde te veel bij het uitkomen van de laatste bocht’’, gaf Beckeringh toe. ’’Ik wilde binnendoor, maar zag dat Schouten daar geen ruimte liet. Dan heeft het ook geen zin het te proberen. Betekende wel dat ik ineens buitenom moest en dat kostte meters.’’

Beckeringh koesterde niettemin zijn zilveren medaille. ’’Je moet tevreden zijn met wat je hebt’’, stelde hij vast. Maar met in het achterhoofd dat hij zich op de ochtend van het NK niet goed voelde en twijfelde of hij moest starten, was de uitkomst een meevaller. ’’Zo bekeken wel, ja. Ik heb inderdaad pas laat besloten te starten. Dat deed ik vooral om eventueel Luc ter Haar te kunnen steunen. En dan pakt het zo uit.’’

Ploegenspel

Even verderop genoot Remco Schouten van zijn overwinning, temidden van zijn ploeggenoten Leander van der Geest en Christiaan Hoekstra, die zo’n prettige rol speelden in een poging Schouten rond te krijgen. ’’Geweldig ploegenspel’’, erkende Schouten. ’’Ik ben die jongens dankbaar.’’

Schouten hield met zijn zege wel een traditie in ere. Voor de derde keer op rij komt de winnaar in het NK voor beloften uit Zuid-Holland. Erik Jan Kooiman deed het twee jaar terug voor De Uithof, Thom van Beek vorig seizoen voor Groenehartsport en Schouten nu voor diezelfde ploeg van de trotse ploegleider Joost Juffermans.

Er zijn meer parallellen met Van Beek, die dit seizoen in dienst van Van Werven furore maakt in de Top Divisie. ’’Hij werd ook Nederlands kampioen, won ook het oranje pak in de Eerste Divisie. Alleen won Van Beek iets meer wedstrijden’’, weet ook Schouten, die voor dat laatste meteen een oorzaak weet. ’’Dat oranje pak werkt remmend, dat merk ik elke week. Wat dat betreft voelde ik me vandaag wel een beetje bevrijd.’’

Als het aan Schouten ligt, volgen er meer overeenkomsten. Zoals de stap naar de Topdivisie. ’’Ik hoop wel dat ik volgend jaar voor een A-ploeg kan rijden’’, bekent hij. ’’Er zijn wel wat contacten geweest, maar er is nog niets concreet. Dat zal misschien wel gebeuren aan de Weissensee.’’

Lees alles over het KPN NK Marathon op onze speciale pagina.