Tickets
Shop
Nieuws 07 dec 2014

Leenstra en Wüst twijfelen aan EK Allround in Rusland

Ireen Wüst en Marrit Leenstra twijfelen aan deelname aan de ISU EK Allround in januari in Rusland.

Foto : Sander Chamid

"Politiek gezien klopt er natuurlijk heel veel niet in dat land'', liet de rijdster van Team Continu zondag bij de NOS in Berlijn weten.

"Ik denk dat er ook heel veel Nederlanders wel iemand kennen die betrokken is bij de vliegramp met MH17. Gevoelsmatig klopt het niet om in Rusland mijn Europese titel te gaan verdedigen. Ik sluit daarom nu nog niets uit, maar het is een lastige kwestie.''

Eerder liet ook Marrit Leenstra weten er nog niet over uit te zijn of ze mee wil doen aan het toernooi. "Misschien ga ik niet, maar ik vind het best moeilijk. Ik heb een paar jaar het EK niet gereden en wil nu graag weer allrounder. Aan de andere kant zijn er wellicht belangen die groter zijn dan die van mij.”

Haar coach bij Team Corendon, Jan van Veen, liet in de aanloop naar de ISU World Cup in Berlijn weten dat hij om persoonlijke redenen niet naar Rusland gaat. Hij vindt onder meer de naar eigen zeggen agressieve rol van de Russen op het politieke toneel zeer verwerpelijk en wil met zijn 'boycot' een signaal afgeven.

Arie Koops

Directeur sport van de KNSB Arie Koops is blij met het signaal vanuit de schaatswereld. “We moeten dit blijven afgeven naar buiten. Wel laten wij de coaches en de schaatsers vrij in hun keuze of ze willen gaan”, zegt hij tegenover de NOS.

Desondanks wil de KNSB sport en politiek gescheiden houden. “Als de sport de dupe wordt van politiek, is dat niet goed. Er zijn op heel veel plaatsen in de wereld problemen. Sporters kan je niet als wapen inzetten voor de politiek.”

Koops spreekt dan ook de verwachting uit dat er geen algehele boycot komt. “Wij zullen daar, zoals het er nu uitziet, met een bescheiden groep heen gaan. De wedstrijd zal als een wedstrijd worden benaderd en er zal geen feestje worden georganiseerd.

Schaatsers kunnen zich bij de EK Allround kwalificeren voor de WK Allround later in het seizoen. Volgens Koops hoeft een eventuele boycot geen gevolgen te hebben voor het toernooi in Calgary.

Stel dat we als land niet gaan, dan kunnen wij altijd nog de selectienormen anders gebruiken. Dan wordt de selectiewedstrijd voor de wereldbekerwedstrijden doorslaggevend. We hebben dat zelf in de hand als KNSB zijnde. En bij de selectienormen geldt altijd: wij willen de beste schaatsers op de toernooien zien.”

Volg alles over de World Cup in Berlijn op onze speciale pagina


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan