Tickets
Shop
Nieuws 20 dec 2014

Huisman wint mass-start in Groningen

Mariska Huisman is in Groningen winnares geworden van het klassement in de competitie mass-start. De Noord-Hollandse zegevierde in Kardinge in de derde en afsluitende wedstrijd. Ze won eerder ook al de editie in Hoorn.

Foto : Neeke Smit

Over de wedstrijd in Groningen is bijna elk woord er eentje te veel. De vrouwen maakten niet bepaald aanstalten er een spetterende race van te maken. Tam, een andere kwalificatie was er bijna niet te verzinnen. ’’Klopt’’, beaamde Mariska Huisman, die in de onvermijdelijke sprint Francesca Lollobrigida en Foske Tamar van der Wal klopte. ’’Maar ik vond dat niet zo heel erg. Voor mij is het alleen maar lastiger als er meiden wegrijden. Dan moet ik die aanvallen weer pareren en dat kost kracht.’’

Huisman zat na afloop minutenlang op een bankje met bondscoach Geert Kuiper, die aandachtig toeschouwer was in Groningen. De Noord-Hollandse liet niets los over het gesprekje, maar duidelijk is sowieso dat ze een plaatsje heeft verdiend in de voorselectie voor de World Cups en het WK Afstanden. Daarvoor volstond immers een zege in de competitie al.

Maar Huisman is bovendien een van de meest gelouterde rijdsters op dit onderdeel. Ze heeft op haar erelijst de eerste World Cup mass-start staan, en reed er al behoorlijk veel. Het lijkt logisch dat zij samen met Irene Schouten, momenteel de beste Nederlandse in het internationale veld op de mass-start, straks het Nederlandse duo zal vormen.

Wat betreft Foske Tamar van der Wal – voor Cindy Vergeer de nummer twee in het klassement – is dat helemaal prima. De kleine Groningse zou misschien ook een perfecte rijdster zijn voor dit onderdeel, maar ze heeft zelf geen interesse. ’’Ik heb niet de ambitie om internationaal uit te komen op de mass-start. Deze wedstrijdjes rijd ik, en die wil ik winnen ook. Maar die plek in de voorselectie is aan mij niet besteed.’’


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan