Tickets
Shop
Nieuws 29 okt 2014

De Jong: 'Was bereid om schaatscarrière te beëindigen'

Hij is bijna 38, maar Bob de Jong geniet nog volop van het schaatsen, maar als het even anders was gelopen was hij nu misschien werkzaam geweest in de bouwwereld. "Ik was bereid om mijn schaatscarrière te beëindigen", zegt hij. Maar daar had een mooie fulltime baan tegenover moeten staan.

Dat gebeurde niet. In de zomer liep De Jong nog wel een paar dagen stage bij BAM, het bedrijf dat zijn vorige schaatsploeg sponsorde. Hij zou mogelijk betrokken worden bij de projecten rondom Icedome en het nieuwe Thialf, maar Icedome ging niet door en de verbouw van Thialf werd aan een ander bedrijf gegund.

En dus richtte De Jong zich voornamelijk weer op het ijs, al had hij bij een goede aanbieding van een normale baan het schaatsen misschien wel vaarwel gezegd. Als hem een interessante functie was geboden was hij daartoe bereid geweest. "Maar ik ben er niet echt naar op zoek geweest en er is ook geen bedrijf langsgekomen."

Zonder nieuwe baan buiten de sport blijft De Jong gewoon zijn rondjes schaatsen, na een aantal jaren bij Jillert Anema nu bij Johan de Wit en Team New Balance. Dat is vooralsnog geen vetpot voor de stayer.

"Het is nu niet zo dat ik inkomen genereer. Ik krijg geen salaris en rijd in feite voor een broek en een shirt, maar ik krijg wel een heel mooi programma", zegt De Jong. Dat geldt voor meer van de leden van de ploeg, al geeft manager Rhian Ket wel aan dat de meesten een beurs van NOC*NSF krijgen en dat er een klein financieel aanbod aan de rijders is gedaan.

Persoonlijke sponsoren

Bovendien hebben alle schaatsers dit seizoen de mogelijkheid om persoonlijke sponsoren aan zich te binden en op hun wedstrijdpak te tonen. Daar is De Jong ook mee bezig geweest, maar een geschikte partij heeft hij nog niet gevonden.

Echt mopperen over zijn financiële situatie doet de 37-jarige stayer niet. "Ik heb door de jaren heen wel het een en ander verdiend", zegt hij en dus kan hij zich een financieel wat minder jaar wel permitteren. Al denkt hij er soms het zijne van als hij goedverdienende collega's van andere ploegen ziet. "Je ziet dan zo’n 28-jarige rondrijden die nog nooit een platte prijs gereden heeft en die gewoon een jaarsalaris krijgt. En ik rijd in de rondte zonder, maar krijg wel alle aandacht."

Desondanks voelt De Jong zich goed op zijn plek bij Team New Balance en heeft hij nog altijd veel plezier in de sport. "Het blijft mooi om te doen. Dat is de liefde voor de sport. Ik heb hier een mooi ploegje om me heen en ik kan hier nog het uiterste uit mijn lichaam halen. Al heb ik niet de illusie dat ik me nog zal verbeteren." zegt hij, maar vult meteen aan: "Hoewel dat misschien toch zou kunnen."

Omschakeling

Het was wel even wennen voor De Jong om weer in een echte langebaanploeg terecht te komen en niet meer onder marathonman Jillert Anema te trainen. "Dat was even een behoorlijke omschakeling, zo terug naar de langebaan. Maar ik ben daar wel mee opgegroeid en het voelt goed."

Maar met De Wit en assistent-coach Arjan Samplonius kon hij goede afspraken maken over de invulling van zijn trainingen. "Ik draai volledig met de ploeg mee. Anders heeft dat ook geen waarde voor het team en mijn eigen ideeën sluiten goed aan bij die van Johan."

En als nestor in de ploeg probeert hij ook de jonge rijders belangrijke zaken bij te brengen. "Ik heb met Jos de Vos en Shane Williamson veel contact over techniek en tactiek. Het is ook mooi dat ze naar me toe komen met de vraag hoe je een vijf kilometer rijdt."

Ondanks alle jaren ervaring blijft De Jong toch nog onzeker. Gevraagd naar zijn vorm voor de KPN NK Afstanden is hij huiverig om hoog van de toren te blazen. "Ik heb in Inzell een goede vijf kilometer gereden waar nog veel ruimte voor verbetering in zat, maar daarna een slechte drie kilometer en nu twijfel ik een beetje", zegt hij. Maar afschrijven doet hij zich niet. "Zo meteen verras ik me zelf nog."

De KPN NK Afstanden vinden plaats van 31 oktober tot en met 2 november. Tickets voor het evenement nog zijn te koop via schaatsen.nl/tickets.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan