Bertus Dokter is geboren in Oldebroek en woont tegenwoordig in Wezep. De Veluwe is ook de regio waar het inline-skaten enorm populair is. Als voorzitter van SKOV (Skeelerclub Oost-Veluwe) is Bertus regelmatig langs de skeelerbaan in Heerde te vinden. Het inline-skaten is zijn passie en ook zijn vriendin helpt mee met het secretariaat tijdens wedstrijden en de indeling van vrijwilligers.
Het is belangrijk dat zij die passie samen kunt delen, anders is het ook niet mogelijk. “Wanneer je er zoveel tijd insteekt en je partner staat er niet achter dan gaat of de sport of je relatie eraan,” oordeelt Bertus Dokter.
Hoe ben je bij het inline-skaten terechtgekomen?
“Ik was altijd druk met mijn werk en als hobby zat ik destijds bij de vrijwillige brandweer. Toen ik een keer gekeurd moest worden, werd ik bijna afgekeurd en bedacht ik me dat ik maar beter wat aan sport zou kunnen gaan doen. Dankzij een oproep in een weekkrantje, waarin stond dat je gratis mee kon doen aan de droogtraining van de skeelerclub bij het Heerderstrand, ben ik bij het inline-skaten gekomen. Ik heb skeelertoertochten en ook af en toe wedstrijden gedaan en inmiddels ben ik al bijna 26 jaar lid van SKOV.”
Hoe ben je met vrijwilligerswerk begonnen?
“In de jaren 80 organiseerde de club vooral marathons en ben ik begonnen als vrijwilliger langs de weg en zo langzaam werd het van kwaad tot erger. In 1993 stopte de voorzitter en liepen er onderzoeken om te fuseren met een andere club, maar eigenlijk moest dat niet. Dat zou doodzonde zijn, want we waren een club met potentie. Ruim 100 leden, waaronder ook jeugd. Met een aantal mensen hebben we toen het bestuur aangepakt en hebben we een doorstart gemaakt met de doelstelling: ‘we starten in ‘95 en binnen 5 jaar moeten we in ieder geval een skeelerbaan, een eigen locatie hebben’. Op die manier kun je ook werken aan clubbinding en dat is schijnbaar goed gelukt.”
Heb je dat van thuis uit meegekregen om voor anderen klaar te staan?
“Jazeker. Vroeger moest je aanpakken. Ik kan me nog herinneren dat mijn vader in het bestuur van een motorsportvereniging zat en dat we dan een hele avond aan een stencilmachine stonden te draaien om een clubblad in elkaar te flansen. En toen ik een jaar of 14 was, ging ik voor die vereniging venten met bloemen. Dus dat vrijwilligerswerk zit er eigenlijk wel van thuis uit ingebakken.”
Wat doe je allemaal als vrijwilliger?
“Ik ben voorzitter van SKOV en momenteel ben ik ook plaatsvervangend secretaris, omdat die functie vacant is. Verder ben ik scheidsrechter bij het inline-skaten en doe ik binnen de jury eigenlijk alle functies die aan bod komen. En dan nog organisator, met name vanuit de club, van heel veel evenementen die gehouden worden. In samenwerking met anderen, zoals het EK in Groningen (2004), het jeugd EK in Staphorst (2007) en het EK afgelopen jaar samen met Zwolle. Ik doe heel veel voor de sport, want de sport ligt me na aan het hart. Het is absoluut mijn passie.”
Waar haal je voor jezelf voldoening uit?
“Met name bij de jeugd die ‘rondhuppelt’ en die ik de laatste 25 jaar groot heb zien worden. Zoals Ingmar Berga en Crispijn Ariëns, die ik heb meegemaakt als jonge broekies van een jaar of 14-15 en die toch op dat niveau zijn gekomen. Maar ook de groep jeugd die lekker op dinsdagavond met elkaar bezig is en helemaal niet over wedstrijden wil nadenken. Ook die groep is geweldig. Daar haal ik echt wel voldoening uit. En er zit ook wel een stukje prestige achter. Dat we de beste club willen blijven in Nederland.”
“Kijken we naar de toekomst dan zal onze baan eruit moeten, want anders gaan we hard achterop lopen. We zijn druk bezig met nieuwe plannen om de hele locatie aan te pakken. We hebben nu vanuit de provincie een verenigingsmanager, die ons ondersteunt en begeleidt richting Europese subsidies enzovoort.”
Vorig jaar ben je verkozen tot ‘beste organisator European inline-skaten’. Vind je zo’n waardering belangrijk?
“Het is altijd mooi dat een ander ook ziet dat je het niet voor niks doet. Je trommelt elke keer weer vrijwilligers op en als je met elkaar zoiets neerzet, geniet ik daar ook van.”
Als organisator geef je leiding aan vrijwilligers.
“Klopt. Ik zet de grote lijnen uit en vervolgens zijn er mensen die het voor me regelen en alles in goede banen leiden. Anders lukt het ook niet. Ook in mijn werk heb ik altijd wel leiding gegeven. Als brandwacht en als teamleider in een papierfabriek. Nu ben ik uitvoerder in de bouw. Dat organiseren en regelen heeft er altijd wel ingezeten.”
Hoe weet je al die vrijwilligers aan je te binden?
“Dat vraag ik mezelf ook wel eens af. Die mensen doen het ten eerste omdat ze een stukje passie voor de sport hebben. Daarnaast hebben ze vaak kinderen die skeeleren en dan gaan ouders zich er automatisch mee bemoeien.”
“Maar bij onze club gaat het om veel meer dan alleen dat rondje skeeleren. De gezelligheid en de sfeer, maar ook een luisterend oor als er iets aparts is. Daar zijn we met elkaar absoluut heel sterk in. Ik zeg altijd ‘sport verloedert, sport verbroedert’, maar bij ons geldt zeker dat laatste.”
Waarom zou iemand vrijwilliger moeten worden?
“Je moet allereerst affiniteit met iets hebben om vrijwilligerswerk te kunnen gaan doen. Het moet in je genen zitten. Er zijn ook mensen voor wie het niks is, dan moet je er ook echt niet aan beginnen. Je moet elkaar waarderen hoe je bent. Degene die graag vrijwilligerswerk doet is wat vaker ‘de klos’ dan degene die zegt ‘het is echt niks voor mij’. Je moet met mensen om kunnen gaan, met kinderen willen werken, eigenlijk ‘dom werk’ willen doen. Alles willen aanpakken en niet bang zijn voor vieze vingers. In die 25 jaar is er wel wat veranderd. Vroeger kwamen de mensen zelf naar je toe en tegenwoordig moet je ze steeds meer persoonlijk benaderen.”
Denk je dat inline-skaten ooit een Olympische sport wordt?
“Ik ben er stellig van overtuigd dat het Olympisch kan worden...als de Europese bond verjonging krijgt en de KNSB z’n beleid echt op inline-skaten gaat zetten. Wellicht dat ze daar achter de schermen best mee bezig zijn, maar ook naar buiten toe moet duidelijk worden ‘waar zijn we mee bezig en waar willen we naar toe’.”
“De sport zal verder moeten professionaliseren. De samenwerking die begint vanuit de clubs moet worden overgenomen door de KNSB. Al die vrijwilligers zijn belangrijk. Laat dan ook zien dat ze dat zijn. Ik geloof wel dat het uiteindelijk goed gaat komen.”
Tot slot, hoelang denk je er nog mee door te gaan?
“Iemand die vrijwilligerswerk doet, doet dat zolang hij dat leuk vindt en met name zolang hij dat kan.”
Welke vrijwilliger wilt u graag terugzien in de ‘Vrijwilliger van de Week’, en waarom? Laat het ons weten door een mail te sturen naar redactie@schaatsen.nl!