Tickets
Shop
Shorttrack 17 mei 2024

Letse doordouwer Silovs nieuwe assistent-bondscoach TeamNL Shorttrack

De Let Haralds Silovs (38) is per 1 juni 2024 de nieuwe assistent-bondscoach van TeamNL Shorttrack. Hij volgt Annie Sarrat op, van wie na afgelopen seizoen afscheid werd genomen. Vrijdag maakte de in Riga geboren oud-shorttracker en langebaanschaatser kennis met de selectie die een kort trainingskamp heeft in Twente.

Foto : KNSB - Shapevisions

Dat werd een vrolijk weerzien met onder anderen Sjinkie Knegt en Yara van Kerkhof. De routiniers behoorden al tot de nationale ploeg toen hij als Oost-Europese avonturier naar het westen kwam om zich te verbeteren. Jeroen Otter, van 2010 tot halverwege 2022 bondscoach van Oranje, kende Silovs reeds van een eerdere samenwerkingsperiode en liet hem meetrainen met de Nederlandse selectie. Daarnaast was hij ook actief op de langebaan. Tijdens de Winterspelen van Vancouver (2010) reed hij op dezelfde dag de vijf kilometer langebaan en de 1500 meter op de shorttrackpiste.

Naderhand zouden nog drie deelnames volgen als langebaanrijder (2014, 2018 en 2022). Shorttrack was sinds 2012 een gesloten boek. Na de Spelen in Beijing (2022) nam Silovs afscheid, om zich te bekwamen in het trainen en coachen van atleten. Hij zwaaide af met onder meer twee Europese allroundtitels shorttrack (2008, voor de huidige bondscoach Niels Kerstholt en 2011, voor Knegt) en vijf medailles op individuele afstanden tijdens verschillende EK’s en WK’s op de langebaan.

Een eerste kennismakingsgesprekje met Xandra Velzeboer. | Foto : KNSB - Shapevisions

Qua ervaring op het terrein van coaching is er een groot verschil met zijn Canadese voorgangster Sarrat die ruim twintig jaar in  het vak zat toen ze twee seizoenen terug werd vastgelegd door de KNSB. “Ik heb een lange carrière als sporter achter de rug waarin ik álles heb meegemaakt als atleet uit een relatief klein schaatsland”, reageert de Letse sportfysioloog die recentelijk verbonden was aan een internationale schaatsacademie in Inzell. “Veel obstakels. Blessures. Overwinningen en nederlagen. Euforie en teleurstelling. Door de twintig jaar waarin ik actief was, geloof ik dat ik de atleten van nu begrijp. Dat ik weet wat ze doormaken. Ik ken hun gevoelens.

Historisch, bij nader inzien: Silovs treft Nils van de Poel op het WK Allround in de openlucht van het olympisch stadion in Amsterdam. | Foto : Soenar Chamid

“Ja, ik ben een jonge coach, maar in shorttrack is het geen onemanshow”, vervolgt hij. “Het gaat niet om mij, of om Niels. We moeten de krachten bundelen en alle bronnen gebruiken om het beste team te maken. Het zal zeker een uitdaging zijn”, aldus doordouwer Silovs, die naar eigen zeggen bekend stond als iemand met een never die-instelling (nooit opgeven). “Dit is een geweldige kans om een bijdrage te mogen leveren aan de ontwikkeling van TeamNL Shorttrack.”

Niels Kerstholt toonde zich blij met de aanstelling van Haralds Silovs. “Haralds was als tegenstander een fijne kerel in het internationale shorttrackcircuit. Op het ijs streden we op het scherpst van de snede, maar daarbuiten konden we het goed met elkaar vinden. Tijdens zijn loopbaan zag je al dat hij later coach zou worden. Hij was zeer geïnteresseerd in onze trainingsaanpak en slurpte her en der allerlei informatie op bij trainers en coaches uit binnen- en buitenland. Ik ben ervan overtuigd dat Haralds met die opgebouwde kennis, zijn eigen internationale ervaring als ex-topsporter en zijn  aangename persoonlijkheid een meerwaarde zal zijn in onze route naar succes in Milaan! Ik kijk  uit naar onze samenwerking.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan