Tickets
Shop
Kort door de bocht 29 mei 2024

Oscar Mathisen-trofee weer voor Jordan Stolz

Rubriek van wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : Soenar Chamid

Jordan Stolz wint wederom de Oscar Mathisen-trofee
Jordan Stolz mag ergens in de komende maanden opnieuw de Oscar Mathisen Trophy in ontvangst nemen. De Amerikaanse schaatser kreeg de prijs vorig jaar voor zijn drie individuele wereldtitels op het WK Afstanden. Dat kunstje herhaalde hij dit jaar tijdens de mondiale afstandskampioenschappen in Calgary. Op de twee kortste afstanden deed hij dat met nieuwe baanrecords. Een paar weken eerder reed hij tijdens de World Cup in Salt Lake City een nieuw wereldrecord: 1.05,37.

Vervolgens zette Stolz in Inzell nog een unicum achter zijn naam door het WK Allround te winnen. De schaatser – toen nog 19 jaar oud – had nog nooit een grote vierkamp gereden, maar verbeterde het oude puntenrecord van Patrick Roest met 0,8 punten. Roest was zijn belangrijkste concurrent voor de titel, maar de Nederlander stond machteloos tegen de rappe Amerikaan.

2014: Ireen Wüst wint de prestigieuze trofee. | Foto : Soenar Chamid

Het is voor de elfde keer dat de Oscar Mathisen Trophy door een Amerikaan gewonnen wordt. Met de tweede keer dat hij deze onderscheiding ontvangt, staat Stolz nu op gelijke hoogte met zijn oude coach Shani Davis. Eric Heiden is de recordhouder, hij won de schaatsoscar liefst vier keer. Veertien verschillende Nederlanders viel ooit de eer te beurt; Ard Schenk stond drie jaar achtereen bovenaan de lijst (1970, '71 en '72), Kees Verkerk kreeg de onderscheiding in 1966 en 1967, en dat gold eveneens voor Sven Kramer (2007 en 2017). Henk van der Grift was de eerste landgenoot die op deze manier werd beloond voor zijn bewezen diensten (1961)., Kjeld Nuis in 2019 vooralsnog de laatste.

Twee nieuwe rijders in Canadese nationale shorttrackploeg
De Canadese nationale shorttrackselectie voor komende winter telt twee nieuwe gezichten. Bij de vrouwen is Florence Brunelle in de plaats gekomen van Anne-Sophie Bachend (terug naar het B-team), in het achttal van de mannen is William Sohier nieuw. Hij neemt de plek in van Alexandre Migner die het voorbije seizoen niet in actie is gekomen. Dat gold overigens ook voor Ann-Sophie Bachand. De volledige ploeg bestaat uit: Kim Boutin, Courtney Sarault, Rikki Doak, Danaé Blais, Renée Steenge, Claudia Gagnon, Miao Qi en Florence Brunelle (vrouwen); William Dandjinou, Jordan Pierre-Gilles, Steven Dubois, Pascal Dion, Maxime Laoun, Philppe Daudelin, Félix Roussel en William Sohier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan