Tickets
Shop
Langebaan 02 mei 2024

Griekse connectie moet Kai in ’t Veld naar Olympische Spelen brengen

Kai in ’t Veld stond de afgelopen seizoenen amper op het ijs. Vooral door pech en blessures stagneerde zijn schaatscarrière. De ambitie is onveranderd groot en samen met Team Novus hoopt hij aan internationale toernooien deel te kunnen nemen. Niet in het oranje, maar in een schaatspak van Griekenland.

Foto : Team Novus

Dat is mogelijk dankzij de Griekse connectie van zijn vader. In ’t Veld senior kwam ter wereld in Athene, maar kon niet bij zijn biologische ouders blijven en werd ter adoptie aangeboden. Hij werd opgenomen in een Nederlands gezin en bouwde hier zijn bestaan op. Ondanks dat hij de taal niet machtig is, koestert In ’t Veld zijn link met Griekenland en is het mogelijk om internationale schaatswedstrijden te rijden. Het is niet de eerste keer dat hij een onderzoek startte naar de mogelijkheid om voor het Zuid-Europese land uit te komen.

“In 2019 kregen we het niet rond”, vertelt In ’t Veld. Omdat zijn vader op zeer jonge leeftijd naar Nederland kwam, had hij geen Grieks paspoort en moest een omweg bewandeld worden om te bewijzen dat hij van oorsprong uit dat land afkomstig was. Daar strandde de poging om in het blauw-wit aan de bak te komen. Dankzij de vader van een vriend besloot In ’t Veld vorig jaar opnieuw een poging te wagen, deze keer met succes. “De geboorteaktes van mijn vader moesten vertaald worden en naar een Griekse rechtbank gestuurd worden. Dat hebben we afgerond en hij heeft nu een Grieks paspoort.”

Kai in 't Veld, hij wil Griekenland op de schaatskaart zetten. | Foto : Team Novus

Zelf reisde In ’t Veld afgelopen week naar Athene om papierwerk in orde te maken. De aanvraag voor zijn eigen paspoort is ingediend. “Ik heb daar bij een notaris gezeten en een document ondertekend zodat advocaten de zaken namens mij kunnen regelen.” Binnen enkele maanden zou de paspoortaanvraag rond moeten zijn, waarna het hele proces afgerond kan worden. “Misschien gaat het sneller omdat het topsport betreft.” Dit alles was niet van de grond gekomen zonder de medewerking van Jildou Gemser van de ISU en de Griekse wintersportbond. Daar reageerde men enthousiast op het plan van In ’t Veld.

Griekenland haalde nog nooit een medaille op de Winterspelen. Naar de editie in Beijing (2022) vaardigde het land vijf sporters (twee alpineskiërs en drie langlaufers) af.  Er zijn enkele actieve kunstschaatsers, maar de langebaan is onbekend terrein voor de Grieken. Men kijkt nu hoe In ’t Veld richting Milaan ondersteund kan worden, een proces waar Team Novus op de achtergrond mee bezig is. Bij dat team tekende de schaatser deze week een tweejarig contract. “Dankzij mijn Griekse roots kan ik aansluiten bij Team Novus. Ik heb nu meer speelruimte voor eigen programma’s, ga iets makkelijker de World Cups in. Daardoor kan ik grotere stappen maken en mag ik op een hoger niveau acteren dan ik tot nu toe deed.”

Team Novus voor 2024-2025 compleet, Vanessa Herzog weg
Met de komst van In ’t Veld heeft het internationale schaatscollectief Team Novus de selectie voor het komende seizoen rond. Eerder werd gecommuniceerd dat Serge Yoro de ploeg komt versterken. Hij reed de afgelopen jaren voor Jumbo. Vanessa Herzog is vertrokken bij de ploeg. De Oostenrijkse, de nummer vijf van het WK Sprint in Inzell, gaat voor de Spelen trainen in de Verenigde Staten.

Team Novus bestaat komend seizoen uit Naomi Verkerk, Dione Voskamp, Serge Yoro, Cornelius Kersten, Ellia Smeding (beiden uitkomend voor Groot-Brittannië), Sandrine Tas, Fran Vanhoutte, Robbe Beelen, Indra Médard, Jason Suttels (allen namens België), Germain Deschamps (Frankrijk) en Kai In ’t Veld (Griekenland).

De Griekse connectie moet In ’t Veld komend seizoen naar internationale wedstrijden brengen, een ticket voor de Olympische Spelen is het ultieme doel. De focus daarvoor ligt op de 1500 en 1000 meter. Feit is wel dat hij de afgelopen jaren amper toekwam aan schaatsen. “Mijn twee seizoenen als neo-senior heb ik niet kunnen schaatsen vanwege een hernia. Toen ik daarvan was hersteld, scheurde ik vorige zomer mijn achillespees af in het krachthonk van Thialf. Pats, ineens lag die pees dwars doormidden.” De schade was aanzienlijk waardoor In ’t Veld weer een streep door zijn seizoen moest zetten. Toch hield hij al die tijd moed en motivatie om ooit op het hoogste niveau te kunnen schaatsen. “Vooral omdat ik het nog steeds heel erg leuk vind.”

Alweer even terug in de tijd: Kai in actie tijdens de IJsselcup van 2021. | Foto : Soenar Chamid

Ondanks de aanhoudende tegenslag kreeg In ’t Veld steeds meer motivatie zich te laten zien. “Ik kon mijn revalidatie in een sportief klimaat doen. Op een gegeven moment kon ik me in trainingen weer een beetje meten met andere teamleden van het gewest. Ik reed geen wedstrijden, maar kon wel zien waar ik stond ten opzichte van mijn teamgenoten. Dat ik met zo weinig training, zo’n slechte basis en een grote hoeveelheid pech toch elke keer op een zeker niveau kon meedoen met de ploeg, deed mij inzien dat ik grote stappen kan zetten als ik een jaar helemaal fit ben en volle bak kan trainen. Dan zit er veel meer in.”

De namen bij de bovenste foto, vlnr, boven: Kai, Cornelius Kersten, Serge Yoro; onderste rij: Dione Voskamp, Ellia Smeding, Sandrine Tas en Naomi Verkerk. Jason Suttels , Indra Médard, Germain Deschamps en Fran Vanhoutte ontbreken.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan