Tickets
Shop
Shorttrack 15 mrt 2024

Suzanne Schulting ‘soepel en soeverein’ door eerste WK-dag

Er was vrijdag op de eerste competitiedag in Rotterdam meer te verliezen dan te winnen. Voor Suzanne Schulting was het de vraag of ze de gemaakte progressie van een paar pittige trainingsweken kon overbrengen op het ijs. Die vraag werd beantwoord met een volmondig ‘ja’, al houdt de shorttrackkampioene zelf nog een slag om de arm.

Foto : BSR Agency

Schulting voelde zich de afgelopen weken steeds beter worden en hoopte daarmee na de gedwongen rust van vorig jaar te pieken richting het WK in eigen land. Dat is goed gelukt, is de voorlopige conclusie na de eerste dag. In de trainingen zag bondscoach Niels Kerstholt de afgelopen weken steeds vaker de ‘oude Suzanne’ en voor het toegestroomde publiek was dat eveneens het geval. Op al haar afstanden ging de Friezin als eerste door naar het hoofdprogramma, tijdens de kwartfinale van de relay plaatste ze de beslissende versnelling en kon ze teamgenote Xandra Velzeboer met een geweldige uitgangspositie richting de laatste ronden duwen.

De gehele dag stond het gezicht van de regerend wereldkampioene op de 1500 meter strak: gefocust op de klus die geklaard moest worden. Het voltooien van de missie laat nog even op zich wachten, maar de resultaten spreken voor zich. Het goede gevoel van Schulting was minstens zo belangrijk met het oog op een lang wedstrijdweekend. “Daar hecht ik de meeste waarde aan”, glimlachte ze. “Ik voel me heel erg goed, het gaat erg goed en dat is wel te zien op het ijs.” Op zo’n eerste WK-dag is er meer te verliezen dan te winnen, Schulting deed wat van haar verwacht werd. “Blijven staan, geen onnodige fouten maken. Ik ben de dag heel soepel en soeverein doorgekomen, daar kan ik heel blij mee zijn.”

Schulting op haar best, ze schuwt het duel niet. | Foto : BSR Agency

Na haar rentree in de World Cups van Dresden en Gdansk had Schulting nog wel wat huiswerk om weer echt aan te sluiten bij de World Cup. Die vooruitgang was in de afgelopen weken al voelbaar, maar het uitgedrukt krijgen in resultaten is nog fijner. “Ik voel me een stuk beter dan vier weken geleden, dat voel ik zelf op het ijs. Het is de bevestiging van wat ik stiekem uit de trainingen al wist. Maar dat komt vandaag tot uiting en daar ben ik heel blij mee.”

Toch blijven er nog wat vraagtekens. In de heats van vrijdag kwam Schulting niet haar grootste concurrentes voor de medailles tegen, was het gat soms met een simpele versnelling geslagen. “Ik ga met veel vertrouwen het weekend in”, besloot de grande dame van het Nederlandse shorttrackcircuit.

Meer informatie over het Nederlandse Loterij WK Shorttrack presented by Odido staat hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan