Tickets
Shop
Nieuws 15 mrt 2024

Selma Poutsma: ‘Die eerste rit is altijd een dingetje’

Gespannen stond Selma Poutsma aan de start van haar eerste race op de 500 meter. Niet alleen omdat het WK in Nederland gehouden werd en ze als een van dé favorieten op de kortste afstand geldt, maar vooral omdat ze altijd moeite heeft met die eerste race.

Foto : BSR Agency

Selma Poutsma reed de tweede tijd in de voorronde van de 500 meter, hoewel haar rit niet vlekkeloos was. “Aan het begin van de race had ik een paar missertjes. De eerste heat is voor mij altijd even inkomen. De kop moet eraf. Niet alleen bij zo’n groot toernooi, maar altijd is de eerste rit een dingetje. De avond van tevoren begint het onaangename gevoel al.”

Het is een gevecht tussen haar gevoel en haar verstand. “Ik heb altijd zenuwen voor die eerste en zeg dan tegen mezelf dat het niet nodig is om zo gespannen te zijn, want elke keer gaat het goed.” Zo ook op de openingsdag van het Rotterdamse shorttrackspektakel. Met haar explosieve start pakte ze de koppositie, waarna ze kon doorversnellen. Aan het eind van de race begonnen haar benen vol te lopen, maar de voorsprong op haar concurrentes was al groot genoeg. “Toen ik over de finish kwam met een goed resultaat, viel er een last van mijn schouders.”

Op zijn Poutsma's, met een grote voorsprong op haar concurrentes in de voorronde van de 500 meter. | Foto : Shapevisions

Met haar twee wereldbekerzeges en vier tweede plaatsen is ze naast Xandra Velzeboer de grote favoriete op de 500 meter. "Dat geeft wel verwachtingen en een beetje druk, die ik mezelf opleg. Zo’n groots toernooi in eigen huis met een heel andere rol dan vorig jaar op de 500 meter is wel een beetje spannend. Als je het ergens wil laten zien, is het op dit toernooi. De 500 meter is de enige afstand die ik individueel rijd, daarop moet het gebeuren", klinkt de winnares van brons op de vorige editie. 

Dat ze niet zo uitbundig was als Jens van ’t Wout of Suzanne Schulting - beiden namen de tijd om te zwaaien naar het publiek voor en na hun races - betekent niet dat Poutsma de sfeer niet in haar op kon nemen. “Ik vond het al leuk toen ik voor de rit werd voorgesteld door de speaker. Ik zit op zo’n moment in mijn focus, maar heb ook even de tijd om naar het gejuich te luisteren. Van tevoren wist ik niet of ik zou zwaaien of niet. Vooral in de eerste rit had ik er behoefte aan ingetogen te blijven. Misschien dat ik morgen iets losser aan de start zal verschijnen. De spanning van de eerste dag is er nu af. Ik heb zin in de rest.”

Meer informatie over het Nederlandse Loterij ISU WK Shorttrack presented by Odido staat hier.

Vlekkeloze eerste dag topfavoriete Xandra Velzeboer
Xandra Velzeboer heeft op het WK vier wereldtitels te verdedigen. In 2023 was ze de beste op de 500 en 1000 meter en ook na de mixed relay en de vrouwenaflossing kreeg ze het goud omgehangen. In Ahoy stond ze te trappelen voor de start. “Ik voel me fit, heb veel zelfvertrouwen en goede spanning voor de races. Dan heb je vooral zin om aan de start te staan, dat het wachten eindelijk klaar is.”

Ze begon haar toernooi sterk, met de snelste tijd op de 500 meter. De 1000 meter finishte ze ook als eerste. Met twee eerste plekken op de relays was het een foutloze dag voor Velzeboer. De 1500 meter had ze aan zich voorbij laten gaan. “Ik heb zelf de beslissing gemaakt die niet te rijden. Ik was geselecteerd, maar met het programma van dit toernooi is het heel lastig aan alles mee te doen. Op de 500 en 1000 meter wil ik echt voor de winst gaan. Dan wil ik mezelf niet tekort doen door op meerdere afstanden te wedden. Omdat ik ook medaillekansen heb op de 1500, is het wel jammer dat ik deze keuze heb moeten maken.”

Verstandig, zelfbewust en vol vertrouwen schittert Velzeboer in Ahoy. | Foto : Shapevisions

Op haar afstanden heeft ze in ieder geval de volle buit gehaald. “Ik kan met een lekker gevoel naar bed. Meer had ik vandaag niet kunnen doen. Dat neem ik mee naar morgen, dan begint echt het leuke werk”, sluit de Culemborgse af.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan