Tickets
Shop
Nieuws 13 mrt 2024

De Zilveren Bal is het moment dat Thialf voor even niet het schaatshart van de wereld is

Stop veertig topsprinters, een DJ en een heleboel enthousiaste toeschouwers in de Elfstedenhal en het is gegarandeerd een feest. De Zilveren Bal was woensdagavond traditioneel het slotstuk van het langebaanseizoen. Met Jordan Stolz aan de start, maar met Jim Dhore als verrassende winnaar. Dione Voskamp won bij de vrouwen voor de derde keer op rij.

Foto : Neeke Smit

Net als dat De Zilveren Bal elk jaar de afsluitende wedstrijd van het jaar is, is het ook altijd een Fries feestje. Een feestje waar heel Heerenveen lijkt af te reizen naar Leeuwarden en het kloppend hart van de schaatswereld voor een avondje van plek verschuift. Waar Marcel Bosker om zijn trainersdiploma te halen een avondje als persman in functie is. Waar je Patrick Roest met een biertje in zijn hand doodgewoon tussen de toeschouwers kunt zien staan. Waar Ronald Mulder een vader-en-zoonavondje beleeft, 'want anders zit je ook maar thuis op de bank'. Kortom, waar schaatsend Nederland na een lang seizoen even de teugels kan laten vieren. 

Voor Dione Voskamp is De Zilveren Bal intussen een doel op zich geworden. De Zuid-Hollandse sprintster is naast intussen drievoudig winnares ook sponsor geworden van het toernooi en helpt met het ontwerpen van de banners in de hal. Ze vult de hele hal, inclusief de hoogste trede van het podium. "Maar kijk vooral ook even naar het logo van mijn bedrijfje op de sponsorwand, daar ben ik ook heel trots op."

Dione Voskamp met haar derde Zilveren Bal | Foto : Neeke Smit

Na acht edities is wat begon als een sprintwedstrijd over 100 meter uitgegroeid tot waar spektakel waar ook het Amerikaanse fenomeen Jordan Stolz graag een weekje langer voor in Nederland blijft. "Het publiek, de fans, ze staan zo dichtbij." In Inzell nam hij ook tussen het publiek plaats alsof het de gewoonste zaak van de wereld was, in Leeuwarden beleefde hij het toch net iets anders. "De druk is er nu af. Bij het WK staat er nog veel op het spel. Nu is er niks aan de hand als je verliest, dus ik kan er veel meer van genieten."

Bij het jeugdige publiek is intussen wel duidelijk wie hun favoriet is: Jenning de Boo. De 20-jarige sensatie van het seizoen wordt aan alle kanten aan zijn mouw getrokken. Tienermeisjes vragen om zijn handtekening, jongens willen met hem op de foto en ook enkele volwassen fans schieten hem aan voor een kort praatje en een felicitatie. 

Voor de opkomende ster is het zijn eerste deelname. "Indrukwekkend", is dan ook zijn oordeel nadat hij in de halve finale uitgeschakeld is. "Ik vind het jammer dat er geen bocht in zit", grapt de oud-shorttracker, die inmiddels toe is aan vakantie. "Maar dit is zo'n leuk evenement, heel vet om nog even te doen. Ik wil hier volgend jaar zeker weer staan."

De 24-jarige Dhore gaat er te midden van alle muziek en entertainment op het eind van de avond met de overwinning vandoor. "Ik heb al een paar keer mee mogen doen, maar dit jaar is de sfeer nog beter. Qua sfeer en entourage is deze wedstrijd de leukste van het seizoen."

De Zilveren Bal is voor de jonge sprinter een hoogtepunt in zijn carrière, al leeft hij toch voor de grote toernooien in Thialf. "Dit is een van mijn grootste overwinningen, maar ik hoor pas in de loop van het seizoen of ik mee mag doen. Het is leuk dat ik dat kan, al werk ik wel gewoon naar de televisietoernooien toe. Vaak heb ik dan nog wel wat over om hier te knallen."

Met Dhore, Stolz en Stefan Westenbroek in de finale was het geen uitgemaakte zaak dat de relatief onbekende Drent er met de overwinning vandoor zou gaan. "Zij zijn bekende namen uit het nationale en internationale schaatsen, dus het is heel gaaf dat ik ze vanavond heb kunnen verslaan.", aldus Dhore. "Op het podium was het alleen maar feest. Ik zag niet zoveel, want er zat champagne in mijn gezicht. Het is zo'n leuk feestje, alleen maar gezellig, alleen maar lachen en uniek voor mij dat ik dit zo mag meemaken." Na de champagnedouche op het podium is hij intussen toe aan een échte douche. "En dan gaan we even de feesttent in. Hartstikke leuk."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan