Tickets
Shop
Nieuws 01 mrt 2024

De whatsappgroep zal zondag niet stilstaan bij BDM-BTZ

De laatste van Ineke Dedden en Merel Bosma, de Cupwinst van Elsemieke van Maaren, winst in het ploegenklassement en het stoppen van BDM: de Daikin Marathon Cup Finale van zondag zal een memorabele worden voor de vrouwen van BDM-BTZ.

Foto : Neeke Smit

“Helaas is de koers op zondag, dan is het wat lastiger even een klein drankje te doen na afloop. Maandag moeten we allemaal weer aan het werk.” In twee zinnen typeert Elsemieke van Maaren haar ploeg BDM-BTZ. Harde werkers, op en naast het ijs, die ook gezelligheid en een goede sfeer belangrijk vinden.

In de twee jaar dat Esther Kiel, Merel Bosma, Elsemieke van Maaren en Ineke Dedden een kwartet vormen, afgelopen winter aangevuld met belofterijdsters Gioya Lancee, zoeken ze elkaar veelvuldig op. Dedden vertelt: “Ook naast de ijstrainingen en de weken in het buitenland zien we elkaar regelmatig. We wonen allemaal in Heerenveen. Omdat de sfeer zo goed is, doen we de fietstrainingen samen, drinken we koffie na afloop of eten bij iemand.”

Van Maaren vult aan: “Naast de trainingen hebben we allemaal ons leven met een huis, een baan. Ook daarin zijn we sparringpartners voor elkaar, omdat we zulke verschillende karakters hebben. Ik ken geen persoon die extraverter is dan Merel, terwijl Ineke juist heel introvert en bescheiden is. Esther en ik vallen daar een beetje tussen. Zo hebben we een heel leuke dynamiek binnen de ploeg.”

“Als we een overwinning pakken genieten we er daarna echt van”, gaat Van Maaren enthousiast verder. “We vieren dat met een feestje, waar ook Schrobbelèr aan te pas komt. Degene die wint moet een speech houden. We hebben onze eigen maniertjes gevonden"

Feest na een van de vele overwinningen, hier op het Zweedse natuurijs. | Foto : Neeke Smit

"Ook hebben we een groepschat via Whatsapp met 150 vrienden, familie, sponsoren en werkgevers. Zo houden we het thuisfront op de hoogte. We proberen ze bij de sport te betrekken, want we hebben de flexibiliteit van onze familie nodig, maar vooral van onze werkgevers. Met de video’s en berichten laten we zien dat we er wel echt hard voor moeten werken. Als we dan eerder weg moeten van werk, is dat omdat we graag willen presteren op het ijs.” Een interview voorafgaand aan de koers met coach Eelco Kooistra, een reactie na afloop of een feestje met Schrobbelèr, het thuisfront krijgt alles mee. “Daar krijgen we allemaal leuke reacties op. Dat geeft ons ook weer extra motivatie.”

“Ook op het ijs zijn we een heel gesmeerd team, met alle type koers kunnen we uit de voeten. In een massasprint of in een kopgroep, dat maakt niet uit”, aldus Dedden. “Het geeft rust dat je weet dat je beide kanten op kan. Op Albert Heijn Zaanlander na zijn wij het sterkste team.” En dat wordt benadrukt door de cijfers van deze winter. Kiel won twee Cupwedstrijden en twee Grand Prix’ in Zweden, Bosma werd op prachtige wijze Open Nederlands Kampioen en Dedden mocht twee Cupwedstrijden en een Grand Prix-zege in Oostenrijk bijschrijven. Daarbij komt de winst in het ploegenklassement, de eindzege in de Daikin Marathon Cup voor Van Maaren en wellicht een tweede plaats voor Kiel in datzelfde klassement.

Desondanks is er een persoonlijk smetje voor Van Maaren, die in haar carrière nooit een koers in de Topdivisie als eerste finishte. “Het is een smetje voor mij dat ik nog geen enkele zege heb gepakt. Ik had dit seizoen als doel een overwinning pakken en dat is weer niet gelukt. Het klassement winnen is een supermooie prijs, daar ben ik heel blij mee. Het laat zien dat ik constant meedraai in het peloton.” Een zege in het eindklassement zonder dagwinst is geen unicum – Crispijn Ariëns deed dat in het seizoen 2018/2019 – maar komt wel zelden voor.

Met zes podiumplaatsen deze winter was Van Maaren vaak dichtbij, maar de hoogste trede van het podium bleef uit het zicht. | Foto : Neeke Smit

Een van de kansen voor Van Maaren was op Zweeds natuurijs, ware het niet dat ze voor vertrek ziek werd. “Ik kwam daardoor later aan en tegen beter weten in ging ik op zaterdag en zondag van start, waardoor winst een onmogelijke opgave werd. Komende zondag zullen we voor de overwinning rijden, maar ik verwacht niet dat die voor mij is. Ik ben realistisch, de winst moet je zelf pakken en daar ga ik volgend jaar weer voor. Alleen eerst even genieten van komende zondag. Het zal emotioneel worden, ook met het stoppen van Merel en Ineke. We zullen ze echt even op het podium zetten. Ineke valt nooit zo op, maar komende zondag zal ze dat zeker wel doen.”

Het wordt een memorabele avond voor de vrouwen, waarbij het hoofdstuk marathonschaatsen wordt afgesloten voor Bosma, Dedden en sponsor BDM. En de festiviteiten zullen vast live te volgen zijn via de groepschat…

De keuze van Dedden om te stoppen was geen verrassing. “Vorig seizoen zat ik er ook al over te denken, maar toen gingen de sponsoren en het gehele team nog verder. Voor mij was dat daarom geen goed moment om afscheid te nemen. Ik vond het veel te leuk en het team reed goed. Zonde om dan te stoppen. Voor deze winter had ik echt besloten dat dit de laatste zou zijn. De combinatie met mijn werk als verpleegkundige zou ik zo nog prima een jaar kunnen volhouden, maar de trainingsmotivatie wordt minder. Elk jaar hetzelfde, elke week zelfs hetzelfde.” Na elf winters met Eelco Kooistra was het voor haar geen optie een ander ploeg en nieuwe prikkels te zoeken. “In de marathon is ons team het best gefaciliteerd, dan zou ik een stap terug moeten doen. Of door een professioneel team gevraagd moeten worden, dat was niet aan de orde en wilde ik zelf ook niet. Ik heb dit seizoen twee Cupwedstrijden gewonnen en eentje op natuurijs, het is lekker zo af te sluiten.”

Meer informatie over de Daikin Marathon Cup Finale staat hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan