Tickets
Shop
Marathon 19 mrt 2024

721 rondjes schaatsen bij de Bert Grotenhuis Bokaal

Schaatsfan en -volger Jan Zwanenburg was precies op de helft van maart getuige van een bijzondere prestatie die de geweldige doorzetter Josine Kroon leverde op de ijsbaan van Haarlem. Hij deed verslag van een buitengewoon schaatsrecord. Waarvan akte.

Foto : NH/ Paul Tromp

Het is vrijdagmorgen 15 maart acht uur. Op de ijsbaan in Haarlem staat een vijftigtal schaats(st)ers klaar voor een dagje schaatsen. Niet zomaar even voor de lol, maar om voor 's middags vijf uur zoveel mogelijk rondjes af te leggen voor de 20e Bert Grotenhuis Bokaal. En als het even kan het dagrecord van 713 rondjes van Gem Wender uit de boeken te rijden, die deze keer zelf helaas niet kan meedoen. Onder hen is een wel erg sportieve, 43-jarige vrouw uit Heemstede, Josine Kroon, met als hobby kilometervreetster, het liefst zo snel mogelijk. Zo maakte ze al vele kilometers op het natuurijs van de Weissensee en op de Botnische Golf bij het Zweedse Luleå. Maar ook op de kunstijsbaan in Haarlem kan er altijd een rondje bij.

Ze stond dan ook niet bepaald ongetraind aan de start. Op de laatste schaatsdag van het seizoen moest het gebeuren. 720 rondjes was het doel in die negen uur, gemiddeld tachtig rondjes per uur was het plan. En dan elk uur 'helaas' even een stop omdat het ijs toch gedweild moest worden en er ook wel wat gegeten moest worden. Slechts 'uren' van ruim vijftig minuten dus. Geen negen uur, maar eigenlijk slechts acht uur schaatsen.

"Ik had besloten om mezelf niet te sparen op deze dag", aldus Josine. | Foto : NH/ Paul Tromp

Het schema was voorbereid en lag klaar, nu de uitvoering nog en hopen op voldoende verschillende 'hazen' die het haar wat gemakkelijker zouden maken, want echt iets daarvoor geregeld had ze niet. De eerste snelle deelnemer dook al rap voor haar op (Stefan Huizinga, volgend jaar belofterijder) en rondjes van in de 34 seconden volgden elkaar op. Zo hard was ook weer niet de bedoeling, maar ja, het schoot wel mooi op. En zo stonden er na precies een uur al 97(!) rondjes op de teller. Na de eerst dweil toch maar even wat rustiger aan. Het waaide tenslotte behoorlijk en het ijs was ook niet al te best.

In de loop van de dag dunde de groep dan ook al snel uit. De goede rijders waren afgehaakt of ingestort. Geen man, geen vrouw, die haar tempo kon volgen, tenminste niet zo lang. Gelukkig wel voor even, zodat ze haar als tempomaker konden begeleiden naar het gewenste doel. Tot die mensen behoorde trainer Roel Boek, die nog wel een ‘half uurtje’ over had.

Josine: “In de drab tijdens de 200 km op de Weissensee in Oostenrijk dacht ik nog: de BGB, die schaats je gewoon voor je plezier! Maar ik had besloten om mezelf niet te sparen op deze dag. De strategie was in de ochtend mee met de snelle jeugd en doorgaan als zij even zouden uitrusten. Verder weet je nooit hoe de dag gaat lopen en gebeuren er zoveel dingen waar je geen invloed op hebt. Elk uur heb ik er alles uit gehaald en vooral in een tempo doorgereden. Alleen of met een haas. Ik voelde me behoorlijk leeg steeds en er viel nauwelijks tegenop te eten. Een iets langere dweilpauze kostte me zo drie rondjes die je niet meer terugkrijgt. De laatste drie uur kon ik me niet meer permitteren een rondje uit te rusten, maar met het einddoel in zicht en het verstand op nul dacht ik nu moet ik het afmaken ook.”

En het lukte. Om 17 uur stonden er 721 ronden op het scorebord achter haar naam in nog geen acht uur zuivere schaatstijd. Een gemiddelde rondetijd van 39,8 seconden en een totaal van ca. 275 km. De eerste winnares van deze traditionele duurwedstrijd. Bij de mannen ging de eerste prijs deze keer naar Joost Ruissen. Hij schaatste 636 rondjes.

“Ik heb erg m’n best gedaan en ik wist niet dat ik dit in me had. Ik ben erg blij met het eindresultaat en het is goed voor het imago van het (master)vrouwenschaatsen ” aldus Josine na afloop. Maar of daar ooit ook een andere vrouw aan kan tippen?

Josine....achter de hazen aan richting record. | Foto : NH/ Paul Tromp

Josine eindigde op 26 januari dit jaar overall als 15e en eerste vrouw in de loodzware 200km schaatstocht op de Weissensee. Daarvoor werd ze vierde bij de vrouwen tijdens het NK Marathonschaatsen voor Masters in Groningen, net achter Danielle Bekkering. Ook mocht ze vanwege haar prestaties in het regionale Zesbanentoernooi dit seizoen een keer starten in de landelijke beloftecompetitie (‘mooi gefinisht in het peloton en alleen maar genoten’) en verraste ze zelfs zichzelf door tweede te worden op het kampioenschap van Haarlem.

Naast haar 'topsport' schaatsen houdt Josine zich bezig met andere (duur)sporten zoals hardlopen en racefietsen. Dit leverde haar op 10 februari een 3e plaats bij de vrouwen op bij de wintertriatlon in Leeuwarden (10km lopen, 42km fietsen, 20km schaatsen). Op 3 maart won ze in Leiden zelfs de wintertriatlon (lange afstand). Daarnaast draait ze haar hand ook niet om voor een nieuwjaarsduik. Verder draagt ze beleidsmatig haar steentje bij als bestuurslid van de KNSB-Sectie Marathon. In het dagelijks leven is Josine vooral druk met haar drie kinderen. Haar oudste dochter van twaalf heeft een aandoening aan haar darmen en heeft daardoor veel zorg nodig. Ze moet dus wel een heel groot (sport)hart hebben....


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan