Tickets
Shop
Inlineskaten 22 jun 2024

Marijke Groenewoud zet zinnen op EK Marathon

Nog twee weken en dan weet Marijke Groenewoud of ze deze zomer nog een mooie, extra klus op skeelers krijgt voorgeschoteld. Want nu het Europees kampioenschap Inlineskaten bij wijze van spreken om de hoek wordt georganiseerd (Oostende, 19-25 juli), vindt ze het best de moeite waard een gooi te doen naar een medaille op de marathon, al dan niet voor zichzelf.

De selectie voor dat specifieke onderdeel, de traditionele afsluiter van een Europees titeltoernooi, wordt pas na het NK - op 6 juli in Poederoijen – bekendgemaakt door de KNSB. “Ik heb de bondscoach geïnformeerd dat ik graag wil meedoen in België. De wedstrijd is in de buurt, de datum past in mijn schema dat ik volg voor de schaatswinter én ik heb de voorbije weken goede resultaten behaald. Dus dat zou goed moeten zitten. Maar je weet het nooit. Verleden jaar werd ik niet geselecteerd, al had dat vooral te maken met het feit dat ik mijn interesse niet kenbaar had gemaakt. Valentina weet nu dat ik beschikbaar ben”, aldus de allround-atlete van Team Albert Heijn Zaanlander, op de bovenste foto duellerend met Lianne van Loon.

Valentina Berga-Belloni is blij met Groenewouds aanmelding, al betekent dat niet dat de rijdster zeker is van deelname. De bondscoach beschouwt de aanvalster pur sang als een perfecte aanvulling van een ploeg die wat haar betreft het goud moet wegkapen voor de grote skeelernaties. “Er moet strijd geleverd worden. Een kampioenschap bij de vrouwen verzandt te vaak in een optocht die beslist wordt in een massasprint. Wij hebben weliswaar in Lianne van Loon iemand die heeft bewezen dat ze dan kan winnen, maar haar kansen groeien wanneer de concurrentie onderweg al wordt gesloopt. Dat is mijn plan voor dit EK, en het zou zomaar kunnen dat Marijke er een belangrijke rol in kan spelen”, verklaart Berga.

Valentina Berga-Belloni | Foto : Neeke Smit

Het is koren op de molen van Groenewoud. “Tijdens de skeelermarathons die ik dit seizoen rijd, zoek ik voortdurend de aanval. Dat zou ik ook in Oostende doen, wetend dat Crispijn Ariëns er ooit solo naar de wereldtitel is gereden. Oftewel: het is een rondje waar je prima kunt ontsnappen. Op die manier zou ik het graag willen proberen.” Die tactiek zou Van Loon op haar beurt ook kunnen helpen. In een harde wedstrijd sneuvelen veel vrouwen doorgaans vroegtijdig, wat de kansen op een sprint met een selecter gezelschap vergroot. Indien Van Loon weet te overleven, krijgt ze zo beter zicht op de Europese titel.

Lianne van Loon levert, Sofia Schilder blinkt uit
Lianne van Loon behoorde bijna vanzelfsprekend tot de prijswinnaars op de tweede dag van de Europacup Inline in Heerde, maar de ongenaakbare koningin op wieltjes bleek juniore Sofia Schilder. Zij zegevierde op zowel de 500 meter als in de puntenkoers, met twee keer Amber van der Meijden als runner-up. Van Loon legde, geassisteerd door Fran Vanhoutte en Fleur Veen (haar ploeggenotes bij DoubleFF) de basis voor de zege in de puntenrace in de beginfase.

Ronde na ronde liet ze de punten noteren, zo snel een beslissend gat slaand naar de concurrentie. Die kwam pas tot het besef dat het kalf reeds was verdronken toen Van Loon uit het zicht was verdwenen. De Gouwse, eerder goed voor brons op de 500 meter, sprokkelde 24 punten bij elkaar, elf meer dan Dominika Gardi (Hon) en Jorun Geerts (Bel) die tot twaalf punten geraakte en zo brons kon ophalen. 

Glorieuze heerseres in Heerde: Sofia Schilder. | Foto : Neeke Smit

Dat kon Jordy van Workum ook dankzij oplettend koersen in de slotfase van de wedstrijd bij de mannen. Die gooide de oersterke Italiaan Daniel Niero heel rap in de vergrendeling door uiterst offensief van start te gaan. In een mum van tijd zat hij in de dubbele punten, om op 22  te finishen. De Belg Indra Medard volgde dapper zijn spoor, raapte zo ook een handvol punten (vijf) op, maar moest erin berusten dat drie anderen hem naderhand nog wisten te passeren: Miguel Bravo (veertien), Van Workum (negen) en Peter Michael (negen). De Nederlander van Reggeborgh verzekerde zich van de podiumplek door in de laatste sprint als derde zijn skate over de streep te drukken en zo zijn negende punt mee te pikken. Michael had dat aantal al, maar de regels zeggen dat de laatste puntensprint dan de doorslag geeft.  Rick Schipper kreeg een bronzen beloning op de 500 meter voor de senioren.

Zoals gezegd: de Hollandse junioren waren op de Veluwe zeer dominant, vooral de vrouwen dan. Zowel op de 500 meter als in de puntenkoers was het gehele vrouwenpodium gereserveerd voor Oranje-klanten, met Sofia Schilder als smaakmaakster. Zij zegevierde op beide onderdelen. Op de 500 meter bleef de Noord-Hollandse van Radboud landgenotes Amber van der Meijden en Asia Renda, een in Italië wonende tiener, voor. 
Ook de puntenkoers zette Schilder knap naar haar hand. Ze verzamelde 33 punten, negen meer dan Van der Meijden. Maaike Koelewijn belandde met vier punten als nummer drie op het ereschavot. Dat lukte Chris Berkhout in extremis; het ene puntje dat hij scoorde bracht hem naar plek drie, overigens heel ver achter het Deense dynamiet dat Magnus Normann Jeppesen liet ontploffen in zijn onemanshow. Hij arriveerde niet alleen met acht seconden voorsprong op de eerste achtervolger, Kai-Arne Ottenhoff, zijn puntentotaal was immens (41 tegen 27 voor Ottenhoff).
Junior de Blois en Steyn Wagenaar bereikten de finale van de 500 meter, waarin Jeppesen niet te stuiten was. De Blois greep brons, terwijl het zilver een meer dan schrale troost moet zijn voor de Belg Sietse....Troost.

De uitslagen zijn hier te vinden.

 

Mocht Berga haar aanwijzen voor Oostende, dan hoopt Groenewoud op wat ondersteuning uit haar schaatsteam. “Ik heb het er met Elisa Dul over gehad. Die ziet het ook wel zitten. De anderen, Bente Kerkhoff en Maaike Verweij, hebben er eveneens oren naar. Ik weet alleen niet hoeveel plekken er beschikbaar zouden zijn. Om kans van slagen te hebben, moet je met meer mensen zijn. Laten we afwachten wat er mogelijk is. Het zou mooi zijn versterking te krijgen”, aldus de Europees schaatskampioene op de drie kilometer, mass start en de ploegenachtervolging. “Ik denk dat we op het moment van het EK allemaal in orde zullen zijn, omdat we dan net een zwaar trainingsblok afwerken.”

Lianne van Loon (l) en Sofia Schilder flankeren Marijke Groenewoud tijdens de Inline 3-daagse. | Foto : Neeke Smit

Berga op haar beurt laat doorschijnen dat aanvulling van de Nederlandse selectie door teamcollega’s van Groenewoud denkbaar is. In totaal kunnen er zestien rijdsters (seniores en juniores samen) per land aan de start verschijnen. “Maar het is uitgesloten dat er vier van Zaanlander mee kunnen.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan