Tickets
Shop
Algemeen 26 jun 2024

KNSB: Behoud IJsbaan Kardinge is prioriteit nummer één

Voor de toekomst van het schaatsen in Noord-Nederland is het van levensbelang dat IJsbaan Kardinge in Groningen blijft bestaan. Dat zegt Herman de Haan, directeur-bestuurder van de KNSB. “Het behoud van Kardinge is voor ons prioriteit nummer één.”

Foto : Carl Mureau

De hoogste baas van de nationale schaatsbond haakt in op de actuele discussie over de toekomst van de dertig jaar oude accommodatie. Kardinge is economisch afgeschreven en aan vervanging toe. Er lagen plannen voor nieuwbouw, als onderdeel van een vitaliteitscampus, maar uitvoering daarvan staat ter discussie binnen de gemeenteraad van Groningen.

Vorige week bood de werkgroep Behoud IJsbaan Kardinge (BIJK) de gemeenteraad een petitie met ruim vijftienduizend handtekeningen aan. Zo’n 35 verenigingen toonden met gezamenlijke trainingen op de Grote Markt dat de schaats- en ijshockeysport op Kardinge springlevend is.

“Wanneer je als wintersporters in juni zoveel actieve leden op de been krijgt, inclusief opvallend veel jeugd, dan is wel duidelijk dat de ijsbaan in Groningen in een behoefte voorziet”, zegt De Haan. “Het belang van Kardinge voor de schaatssport in het Noorden is evident. Het is voor ons cruciaal dat op die locatie een volwaardige ijsbaan blijft bestaan. Een accommodatie voor alle takken van de schaatssport: langebaan, shorttrack, kunstrijden, marathon en ijshockey. Een baan ook die geschikt is voor nationale wedstrijden, inclusief NK’s. Aan zo’n accommodatie, die je klimaatneutraal en energiezuinig kunt bouwen, bestaat grote behoefte. Laat dat niet verloren gaan!”

De directeur-bestuurder van de KNSB weet dat er ook plannen leven voor een tunnelijsbaan in Drenthe, bestemd voor recreatiesport. “Wij snappen dat die mogelijkheid wordt onderzocht en we zouden de komst van zo’n baan toejuichen. Dat is belangrijk voor de sportdeelname. Het initiatief daartoe is overigens al gestart voordat Kardinge met sluiting werd bedreigd”, aldus De Haan.

Hij heeft ook gelezen dat in het publieke debat de twee kwesties nu aan elkaar worden gekoppeld. De Haan: “Dat is in onze ogen jammer en niet terecht, omdat het om twee onvergelijkbare grootheden gaat. Beide banen kunnen prima naast elkaar bestaan, ze zullen aanvullend aan elkaar zijn. Maar laat één ding duidelijk zijn: mocht het onverhoopt op een keuze aankomen, dan heeft voor de KNSB het voortbestaan van een volwaardige IJsbaan Kardinge de hoogste prioriteit.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan