Tickets
Shop
Inlineskaten 26 jun 2024

Generale NK prooi voor Bente Kerkhoff en Christian Haasjes

Op de Friese plattelandswegen van Nijelamer mochten de inlineskatepelotons op woensdagavond strijden voor de winst van de vierde Marathon Inline Cup. In de warmte pakte Bente Kerkhoff haar tweede zege van het seizoen, Christian Haasjes was de beste in de sprint bij de mannen en pakte daarmee zijn eerste marathonzege bij de profs.

Foto : Neeke Smit

Deze zomer leveren de marathonmannen spannende koersen op wieltjes af. De winnaars volgen elkaar in rap tempo op. Alleen Luc ter Haar wist tot nu toe tweemaal de overwinning op te strijken. Het waren zijn ploeggenoten bij Bouwselect – De Haan Westerhoff, Christian Haasjes en zijn broer Ronald, die woensdag te horen kregen dat zij deel mogen nemen aan het EK Inlineskaten in Oostende. De mannen uit Staphorst zijn geselecteerd voor het wegprogramma, maar of zij ook de marathon rijden is mede afhankelijk van de uitslag van deze vierde Marathon Inline Cup en het Daikin NK Marathon, volgende week zaterdag in Poederoijen.

Naast de selectie voor het EK bleek er nog meer te vieren voor de gebroeders, want Christian Haasjes kwam met zijn armen in de lucht als eerste over de finish. Hij pakte daarmee zijn eerste marathonzege van dit seizoen. De Fransman Germain Deschamps finishte als tweede, Gary Hekman moest zijn hoofd buigen in de sprint en werd derde. Hoewel Harm Visser nog geen marathon op zijn naam geschreven heeft, was zijn vierde plek in Nijelamer voldoende voor het leiderspak.

De vrouwen van Albert Heijn Zaanlander bewezen wederom dat ze niet alleen op het ijs een sterk blok zijn, maar ook op het asfalt. Elsemieke van Maaren vormde aan het begin van de koers nog een bedreiging voor de formatie. Alleen zag zij een lange solo niet beloond worden met de winst. Uiteindelijk was het Bente Kerkhoff die uit de kopgroep demarreerde en net als tijdens de vorige marathon, de finaledag van de 3-daagse in Staphorst, solo over de streep kwam. Achter haar werd het een sprint tussen Lianne van Loon en Marijke Groenewoud. De collega van Kerkhoff pakte de tweede plaats, de derde stek was voor Van Loon. Patricia Koot is de nieuwe leidster in het klassement.

En daarmee doen Groenewoud en Kerkhoff goede zaken voor het EK Marathon van 25 juli. Groenewoud heeft reeds bij de bondscoach aangegeven interesse te hebben in het titeltoernooi en zal met haar aanvalslust van toegevoegde waarde zijn voor de Nederlandse equipe. Ze hoopt dat een of meer ploeggenotes – naast Kerkhoff verschijnen ook regelmatig Elisa Dul en Maaike Verweij aan de start van de marathons – met haar mee mogen, zodat ze een sterk blok kunnen vormen met Lianne van Loon, de Europees kampioene marathon van 2022.

De rijders zullen zich nu opmaken voor het Daikin NK Marathon, waar Kevin van der Horst en Elisa Dul hun titels zullen verdedigen.  

De volledige uitslag is te vinden op de uitslagenpagina


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan