Tickets
Shop
Nieuws 19 jan 2024

WK-gangers Jumbo-Visma en Patrick Roest slaan World Cup Quebec over

Bij de bekendmaking van de namen die Nederland vertegenwoordigen op de vijfde World Cup in Salt Lake City (26-28 januari) en de zesde in Quebec (2-4 februari) valt op dat verschillende toppers de nieuwe Canadese ijsbaan overslaan. Patrick Roest, Jutta Leerdam, Antoinette Rijpma - de Jong en Chris Huizinga kiezen hun eigen weg in voorbereiding op het WK in Calgary.

Foto : International Skating Union (ISU)

Op basis van het Daikin NK Afstanden en het wereldbekerklassement heeft de KNSB de namen gepubliceerd die de laatste twee World Cups mogen rijden. Het programma van de ISU wijst uit dat na de wedstrijden volgende week op het recordijs van Salt Lake City de koffers gepakt moeten worden voor de reis naar het Canadese Quebec, voor het eerst organisator van een World Cup. Niet alleen een tocht van meer dan 3.000 kilometer, ook een met een hoogteverschil van 1300 meter. Daarom hebben de vier eerder genoemde rijders met het oog op het WK half februari op de hooglandbaan in Calgary besloten een alternatieve route te kiezen. Jumbo-Visma sloeg ook al de vierde World Cup over. 

Wat verder opvalt in de selectie van rijders zijn de 1.500 en de 5.000 meter bij de mannen. Voor de laatste World Cup missen daar enkele namen. Freek van der Wart, disciplinemanager langebaan bij de KNSB, legt uit: “Omdat we voor het WK Allround mannen nog niet aan alle prestatie-eisen hebben voldaan, hebben we ervoor gekozen World Cup 5 in Salt Lake City te benutten om hiervoor alsnog het maximale aantal startbewijzen (3) binnen te slepen. Dat is de reden dat we Marcel Bosker en Jesse Speijers hebben geselecteerd voor respectievelijk de 1.500 en 5.000 meter. Als de prestaties van alle Nederlanders op de combinatie-afstanden in Salt Lake City voldoende zijn, dan zijn alle tickets voor het WK Allround & Sprint binnen. Mocht dat nog niet zo zijn, dan hebben we bij World Cup 6 in Quebec een tweede kans. Afhankelijk van de resultaten in Salt Lake City bepalen we de definitieve invulling bij de mannen op de 1.500 en 5.000 meter.”

Bij de vrouwen zijn er geen verrassingen op de teamonderdelen, bondscoach Rintje Ritsma houdt grotendeels vast aan zijn vaste waardes. Wel opvallend is de terugkeer van Beau Snellink in de ploegenachtervolgingstrein bij de mannen in Salt Lake City. Marcel Bosker, die de 1500 meter, de 5000 meter en de mass start rijdt, wordt ontzien en Beau Snellink, die verder geen individuele afstanden rijdt, zal hem vervangen. In de Amerikaanse stad wordt ook de tweede editie van de mixed gender relay gereden. Wesly Dijs won met Femke Kok de allereerste en mag nu met Naomi Verkerk proberen dit kunstje te herhalen.

Bijzonder aan de laatste twee World Cups zijn de dubbele 1000 meter in Salt Lake City en de dubbele 500 meter in Quebec. De ISU wil hiermee experimenteren. In het verleden werden er vaker twee 500 meters geschaatst in één weekend om de sprinters meer afstanden te laten rijden.

TeamNL voor ISU World Cup 5 in Salt Lake City, Verenigde Staten (26-28 januari):

Vrouwen
500 meter: Femke Kok, Jutta Leerdam, Marrit Fledderus, Isabel Grevelt, Naomi Verkerk. Reserve: Dione Voskamp.
1.000 meter (wordt 2 keer verreden): Jutta Leerdam, Antoinette Rijpma-De Jong, Isabel Grevelt, Femke Kok, Naomi Verkerk. Reserve: Helga Drost.
1.500 meter: Joy Beune, Marijke Groenewoud, Antoinette Rijpma-De Jong, Melissa Wijfje, Esther Kiel. Reserve: Elisa Dul.
3.000 meter: Irene Schouten, Marijke Groenewoud, Elisa Dul, Joy Beune, Sanne in ’t Hof. Reserve: Antoinette Rijpma-De Jong.
Ploegenachtervolging: Irene Schouten, Marijke Groenewoud, Joy Beune. Reserve: Elisa Dul.
Mass start: Irene Schouten, Marijke Groenewoud. Reserve: Elisa Dul.

Mannen
500 meter: Jenning de Boo, Janno Botman, Stefan Westenbroek, Merijn Scheperkamp, Hein Otterspeer. Reserve: Sebas Diniz.
1.000 meter (wordt 2 keer verreden): Jenning de Boo, Tim Prins, Kjeld Nuis, Joep Wennemars, Kai Verbij. Reserve: Tijmen Snel.
1.500 meter: Kjeld Nuis, Patrick Roest, Wesly Dijs, Tim Prins, Marcel Bosker. Reserve: Marwin Talsma.
5.000 meter: Patrick Roest, Chris Huizinga, Marcel Bosker, Marwin Talsma, Jesse Speijers. Reserve: nog te bepalen.
Ploegenachtervolging: Chris Huizinga, Beau Snellink, Bart Hoolwerf. Reserve: Marcel Bosker.
Mass start: Bart Hoolwerf, Marcel Bosker, Reserve: Chris Huizinga.
Mixed Gender Relay: Wesly Dijs, Naomi Verkerk. Reserves: Isabel Grevelt, Stefan
Westenbroek.


TeamNL voor ISU World Cup 6 in Quebec City, Canada (2-4 februari):

Vrouwen
500 meter (wordt 2 keer verreden): Femke Kok, Marrit Fledderus, Isabel Grevelt, Naomi Verkerk, Dione Voskamp. Reserve: Helga Drost.
1.000 meter: Isabel Grevelt, Femke Kok, Naomi Verkerk, Helga Drost, Marrit Fledderus. Reserve: Elisa Dul.
1.500 meter: Joy Beune, Marijke Groenewoud, Melissa Wijfje, Esther Kiel, Elisa Dul. Reserve: Irene Schouten.
3.000 meter: Irene Schouten, Marijke Groenewoud, Elisa Dul, Joy Beune, Sanne in ’t Hof. Reserve: Esther Kiel.
Teamsprint: Marrit Fledderus, Naomi Verkerk, Femke Kok. Reserve: nog te bepalen.
Mass start: Irene Schouten, Marijke Groenewoud. Reserve: Elisa Dul.

Mannen
500 meter (wordt 2 keer verreden): Jenning de Boo, Janno Botman, Stefan Westenbroek, Merijn Scheperkamp, Hein Otterspeer. Reserve: Sebas Diniz.
1.000 meter: Jenning de Boo, Tim Prins, Kjeld Nuis, Joep Wennemars, Kai Verbij. Reserve: Tijmen Snel.
1.500 meter: Kjeld Nuis, Wesly Dijs, Tim Prins, Thomas Krol, nr 5 nog te bepalen na World Cup 5. Reserve: nog te bepalen.
5.000 meter: Marcel Bosker, Marwin Talsma, nummers 3, 4 en 5 nog te bepalen na World Cup 5. Reserve: nog te bepalen.
Teamsprint: Janno Botman, Jenning de Boo en Kjeld Nuis. Reserves: Tim Prins / Joep Wennemars.
Mass start: Bart Hoolwerf, Marcel Bosker. Reserve: nog te bepalen.

Wil je nog even teruglezen wie zich allemaal gekwalificeerd hebben voor het WK? Dat lees je hier


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan