Tickets
Shop
Marathon 11 jan 2024

Voor 3 euro naar de marathon in Thialf: 'We willen leven in de brouwerij'

Oud-marathonrijder Jan Bakker nam vorig jaar het stokje over als organisator van het marathonschaatsen in Thialf. Zijn doelen? Zoveel mogelijk publiek laten genieten van de sport en zorgen dat jeugd weer gaat marathonschaatsen. Met de start van ‘Beleef marathonschaatsen van dichtbij’ krijgen de ambities van Bakker dit weekend vorm als in de schaatshuiskamer van Nederland gestreden wordt om de Rein Zwart Bokaal.

Foto : Neeke Smit

De tijden van een volgepakt Thialf tijdens de marathons liggen ver achter ons. “De marathonsport kan wel een duwtje in de rug gebruiken”, zegt Bakker, die twintigste werd tijdens de laatste Elfstedentocht van 1997. “We wilden graag verder, maar hoe moesten we dat doen? Ik heb vrijwilligers om me heen verzameld: oud-rijders, marathonliefhebbers en ook jeugdige mensen die ons konden helpen met social media. We zijn om tafel gaan zitten en hebben doelen opgesteld: In eerste instantie de jeugd weer aan het marathonschaatsen krijgen en daarnaast zoveel mogelijk publiek in Thialf te krijgen.” 

Op de eerste passage van de Daikin Marathon Cup in Heerenveen dit seizoen kwamen zo’n 2.000 toeschouwers af. “Dat was leuk”, aldus Bakker, die zijn plannen aanvankelijk volgend seizoen in gang wilde zetten. “Maar toen kwamen we in contact met Univé en zij wilden ons ondersteunen, daardoor is het in een stroomversnelling gekomen.” Maar wat betekent ‘Beleef het marathonschaatsen’ nu eigenlijk? "Univé staat garant voor de organisatiekosten voor de marathon waardoor wij mensen voor 3 euro kunnen uitnodigen om naar Thialf te komen voor de marathon.” 

Bij elk verkocht kaartje zit een lot voor de verloting – er is onder meer een schaatsclinic onder leiding van Jillert Anema te winnen – en een gratis consumptie. “En die consumpties zijn duur in Thialf, dus dit is een goede deal”, lacht Bakker. “We doen dit het liefst in samenwerking met de KNSB en Thialf, zij werken goed mee en willen ons helpen, zodat we de komende jaren verder kunnen. Ook vooral om de jeugd weer aan het marathonschaatsen te krijgen. We laten ze gratis starten in de jeugdmarathons. Eerst zaten we op vijftig deelnemers, inmiddels zijn het er alweer honderd. Dat moeten er nog meer worden, maar daar hebben we wel financiën voor nodig en die hopen we uit dit initiatief te halen.” 

Bijkomend voordeel is de vorst die schaatsland Nederland de afgelopen dagen op stelten zette. “Nu zit alles mee, we hebben twee mooie wedstrijden op natuurijs gehad”, aldus Bakker. “Op dit soort dagen merk je dat de sport leeft onder de mensen, maar het zal van de laatste dagen afhangen hoeveel mensen zaterdag naar Thialf komen.” Bakker hoopt op zo’n 3.000 toeschouwers. “Dat zou een mooie stap zijn ten opzichte van de eerste wedstrijd, maar ook een startpunt waardoor we interessant zijn voor sponsoren. In het verleden hoorden we mensen na afloop van de wedstrijd zeggen: ‘Er was een marathon in Thialf’. Dan hadden ze de uitslag in de krant gezien, maar wisten ze niet dat er een wedstrijd gehouden werd waar ze zelf bij aanwezig konden zijn. We hebben nu het voortouw genomen dat te veranderen. Er is leven in de brouwerij.” 

Meer informatie over Beleef het marathonschaatsen. 

Meer informatie over de Daikin Marathon Cup 11 – Rein Zwart Bokaal staat hier. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan