Tickets
Shop
Marathon 01 jan 2024

Tumult in Leeuwarden: op 300 meter crasht ‘Plan Hekman’

Nieuwjaarsdag moest voor de marathonploeg van Reggeborgh het keerpunt van dit seizoen worden. De eerste seizoenshelft viel op z’n zachtst gezegd tegen en al vroeg werden de bakens verzet door ploegleider Roy Boeve en zijn beoogde kopman Gary Hekman. Een sprint om de NK-titel kwam er niet. Het resultaat van een opzichtige actie? Uit frustratie? Of gewoon een race-incident? De betrokkenen spreken zich uit.

Foto : Neeke Smit

Opeens lagen ze daar, vijf mannen. Harm Visser van Team Jumbo-Visma, Jordy Harink en Sjoerd den Hertog van Royal A-ware en twee Reggeborgh-mannen: Bart Hoolwerf en Gary Hekman. Die laatste sprak zes weken geleden na ‘weer een waardeloze training’ met ploegleider Roy Boeve. “Hij was er wel klaar mee”, vertelde Hekman. “We zeggen vaker: 'Stop er dan maar gewoon mee.’ Ik had een stip aan de horizon nodig, we hebben dingen bedacht en mensen verzameld die mee wilden doen. Tot op een ronde van het einde lukte alles...” 

Bij het ingaan van de laatste ronde kwam Bart Hoolwerf naar voren. Niet om de lead-out van Hekman te doen, maar om de achteropkomende mannen af te stoppen. Hekman kwam aan de buitenkant langszij. Luc ter Haar wurmde zich er tussendoor, iets wat Visser ook wilde proberen. “Op 500 meter werden we gepasseerd, maar er was nog geen man overboord”, vertelde Visser na afloop. “Bart ging om Gary heen, klapte er gewoon voor en hield zijn benen stil. Ik moest om Bart heen en merkte dat ik te veel snelheid had. Ik sprong in het gat, maar daar zat Gary en voor mijn gevoel was er niet zoveel aan de hand. Ik reed tegen Gary aan en we gingen onderuit.” 

Jumbo botst met Albert Heijn | Foto : Neeke Smit

Beide mannen memoreerden aan het incident tussen Visser en Bart Swings, anderhalve week geleden in Groningen. “Een beetje hetzelfde”, zei Visser. “Voor mijn gevoel was er geen reden dat het mis zou gaan. Ik kon niet verdwijnen...” Hekman zag het anders: ‘Swings hield in. Maar dit is een NK en daar houd ik me niet in.” 

“En ja, dan word ik gewoon van de sokken gereden”, zuchtte Hekman. “Bart trekt mij naar de kop toe, Luc steekt binnendoor en Harm komt er achteraan. Dan is mijn koers klaar en dan trek ik hem mee onderuit. Mijn koers is klaar, dan die van hem ook. Het is zo verschrikkelijk stom, hij had nog een moment gekregen als hij achter me was gebleven.” 

Visser, tot nu toe de man van het seizoen, kon zodoende niet de eerste grote prijs op zijn naam zetten. Een bittere pul, maar welke emotie voelt de Westereender? "Boos? Nee, waarom zou ik boos zijn? Dit was een race-incident, maar Bart was wel de schuldige”, oordeelde Visser. De jury gaf de sprinter van Jumbo-Visma gelijk. Hoolwerf kreeg na de wedstrijd een rode kaart voor het ‘beïnvloeden’ van de wedstrijd en wilde niet reageren.  

"Jammer dat het zo moet”, voegde Visser toe. “Weet je, ga gewoon voor die sprint. Het gebeurt met een reden. Ze hebben een heel teleurstellend seizoen, wellicht was dit ook wel uit frustratie. Dat vind ik spijtig, maar boos op Bart ben ik niet.” 

Direct na de streep de beelden terugkijken: wat is er eigenlijk gebeurd? | Foto : Neeke Smit

Ploegleider Roy Boeve gaf zijn kant van het verhaal. “Bart gaat naar binnen en laat zich stilvallen, dat zijn keuzes die in de race gemaakt worden”, verklaarde Boeve. “Harm kiest ervoor naar buiten te gaan, maar dat hij daarbij Gary omverkegelt is ook niet expres. Wat er gebeurt? Niet zoveel, dit kan gebeuren. Ik baal vooral dat we niet winnen met Gary, hij is zo goed op dit moment.” 

Terug naar Plan Hekman, dat na Nieuwjaarsdag vooralsnog een open einde heeft. “Ik heb sprintjes laten lopen, in Groningen ben ik uitgestapt. Ik weet dat ik kan sprinten, maar we hebben expres de koersen niet op onze manier gereden. We wilden hier goed zijn, we hebben zes weken toegewerkt naar dit NK, alles om hier goed te zijn. Helaas, het werd geen sprookje.” 

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan