Tickets
Shop
Marathon 08 jan 2024

‘Schaatsen voor een goed doel is een onvergetelijke ervaring’

Honderden, duizenden mensen kunnen erover meepraten dat het volbrengen van de Alternatieve Elfstedentocht een magisch gevoel geeft. Ook in 2024 gaan talloze mensen de uitdaging aan, meestal op de Weissensee. Skate4AIR slaat echter een andere richting in en kiest dit jaar uitsluitend voor het zee-ijs in Luleå. Met de diverse activiteiten die in Zweeds Lapland nog meer te ondernemen zijn, belooft het een droomreis te worden, die ook nog eens het onderzoek naar taaislijmziekte steunt.

Foto : Skate4AIR

Skate4AIR is niet de enige stichting die buitenlandse schaatstochten organiseert voor het goede doel. Stichting Hartekind (kinderen met een hartafwijking), Schaats voor KiKa (kinderkanker) en Weissensee4kids (diverse doelen) blijven sponsortochten organiseren op de Weissensee. Skate4AIR is vooralsnog de enige die een sponsortocht organiseert in Luleå. Vanwege de lange voorbereidingstijd van zowel de organisatie als de deelnemers wil de stichting voor (ijs)zekerheid kiezen. Die is er meer in Zweden dan in Oostenrijk. Vorig jaar kon door zware sneeuwval de prestatietocht van Skate4AIR op de Weissensee bijvoorbeeld niet doorgaan.

Na tien edities op de Weissensee en al diverse tochten in Zweden wordt het pas de tweede keer dat Skate4AIR naar Luleå afreist. Dit jaar zal het totaal opgehaalde bedrag naar verwachting de vier miljoen euro naderen. Dat geld komt ten goede aan onderzoek naar taaislijmziekte, een erfelijke en ongeneeslijke ziekte die zorgt voor een verslechterde werking van de organen. Mensen met deze ziekte worden gemiddeld slechts 50 jaar oud. Er zijn medicijnen die de klachten verlichten, maar genezing is (nog) niet mogelijk.

De keuze voor Luleå biedt naast ijszekerheid nog meer voordelen, vindt organisatrice Daniëlle Mouissie. Zij zet zich al jaren in voor Skate4AIR, waar haar partner en oud-schaatser Jochem Uytdehaage ambassadeur van is. Hun nichtje heeft taaislijmziekte en samen met haar familie schaatsen zij, net als Uytdehaage zelf, ook regelmatig mee.

“Voor veel mensen is het een droom om een keer naar Lapland te gaan”, geeft Mouissie aan. “Door de Grand Prix van het marathonschaatsen is de bestemming bekender geworden en wij worden door de gemeente ook met open armen in Luleå ontvangen.” Naast uiteraard schaatsen op het natuurijs van de Botnische golf zijn er genoeg andere activiteiten om te ondernemen, zoals hondensleeën, wakbaden, sneeuwschoenwandelen en natuurlijk zoeken naar het noorderlicht.

Bijkomend voordeel: de reis en de extra activiteiten versterken de onderlinge band tussen de deelnemers en de meereizende supporters. Vaak zijn dat namelijk nog geen bekenden van elkaar. Opvallend feit is dat slechts 20 à 25 procent van de deelnemers een familielid of kennis heeft met taaislijmziekte. Veel vaker gebeurt het dat sportieve mensen op zoek naar een nieuwe uitdaging geraakt zijn door het goede doel en besluiten om zich in te schrijven. In de loop der jaren hebben al meer dan tweeduizend enthousiastelingen zich aangesloten.

Voor Uytdehaage en Mouissie is de interactie met de deelnemers erg belangrijk. “Natuurlijk zijn we niet helemaal objectief, maar ik denk dat het komt doordat we iets bijzonders weten te creëren. Er zijn clinics en workshops in aanloop naar de prestatietocht en we stimuleren ook dat mensen met elkaar gaan trainen door whatsappgroepen op te zetten. Zo raken mensen met elkaar verbonden en ontstaan hechte vriendschappen. Sommigen schrijven zich in hun eentje in, maar tijdens de reis zie je dat niemand alleen is.”

Er ontstaan hechte vriendschappen tijdens de tijd in Zweden. | Foto : Skate4AIR

Het groepsgevoel wordt ook tijdens de tocht zelf gestimuleerd. Dat komt met name tot uiting tijdens de Daylight Challenge, waarbij van zonsopgang tot zonsondergang geschaatst wordt. De bijna elf uur durende tocht is nog altijd ontzettend zwaar, maar er is minder druk om een bepaalde afstand te halen. “We organiseren het bij deze tocht zo dat iedereen ongeveer tegelijk over de streep komt”, vertelt Mouissie. “Het is heel mooi om te zien hoe zo’n groep elkaar er doorheen sleept. Het voltooien van de tocht voor een goed doel zorgt voor een magisch gevoel en is een onvergetelijke ervaring.”

Inschrijven voor de prestatietocht op 1 maart is nog mogelijk. Meer informatie over Skate4AIR en de andere initiatieven zoals Gravel4AIR is hier te vinden.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan