Tickets
Shop
Langebaan 27 jan 2024

Patrick Roest loot Peder Kongshaug, Kjeld Nuis past door ziekte

Patrick Roest mag zaterdag revanche nemen voor de nederlaag geleden tijdens het Europees kampioenschap in Heerenveen, begin dit kalenderjaar. Hij rijdt in de slotrit van de 1500 meter tegen de kampioen: Peder Kongshaug. Joy Beune gaat op jacht naar nieuw eremetaal in een race tegen de Canadese Ivanie Blondin. Voor haar is de ploegenachtervolging later in het programma zo mogelijk nog belangrijker: daar moeten de Nederlandse vrouwen de snelste tijd rijden om in aanmerking te komen voor een WK-ticket in Calgary. Dat doen ze in de B-divisie.

Foto : Soenar Chamid

Het programma begint zaterdagavond Nederlandse tijd om 20.00 uur met de 1500 meter voor mannen. Op dat onderdeel komen zaterdag twee Nederlandse mannen aan de start. Kjeld Nuis heeft zich vanwege ziekte afgemeld. De Reggeborgh-routinier was vrijdag al niet fit en reed de 1000 meter niet voluit, maar besloot toch aan de start te komen voor de broodnodige wereldbekerpunten. Nu ziet hij toch af van deelname op de 1500 meter. Wie komen dan wel in actie? Wesly Dijs neemt het in de zesde rit op tegen Hendrik Dombek. Jordan Stolz begint zijn jacht op nóg een wereldrecord in de negende rit tegen Kazuya Yamada. Patrick Roest rijdt in de slotrit tegen Europees kampioen Peder Kongshaug. 

Bij de vrouwen heeft Joy Beune de verlossende wereldbekerzege binnen en kan ze vrijuit op jacht naar meer eremetaal. Ze doet dat in de zevende rit tegen Ivanie Blondin, de Canadese alleskunner. Op dat moment hebben Melissa Wijfje (rit 2 met tegenstandster Sumire Kikuchi) en Esther Kiel (rit 5 tegen Mia Manganello) al een tijd gezet namens het Nederlands team. De laatste drie ritten is het smullen geblazen: Kimi Goetz tegen Mei Han in rit 8, Miho Takagi tegen Antoinette Rijpma-de Jong in rit 9 en de afsluitende rit is een duel tussen Brittany Bowe en Marijke Groenewoud. 

Op de 500 meter bij de vrouwen ook winstkansen voor Nederland met Femke Kok als voornaamste kandidaat, al kwam de Friezin vrijdag op de kilometer niet helemaal goed uit de verf. Zij rijdt in de slotrit tegen Kurumi Inagawa. Jutta Leerdam opent even daarvoor het bal voor de Nederlandse dames. De vedette van Jumbo-Visma beleeft niet haar gelukkigste periode als sportvrouw, maar blijft ondanks haar enkelblessure volharden: ze rijdt in de vijfde rit tegen Rio Yamada. Naomi Verkerk treft een race later ook een Japanse: Yukino Yoshida. Voor Marrit Fledderus is Erin Jackson de tegenstandster, zij treffen elkaar in de achtste rit. 

De winstkansen bij de mannen op de 500 meter zijn minimaal, al het hele seizoen overheersen de Japanners op het kortste nummer. Europees kampioen Jenning de Boo en Marten Liiv strijden tegen elkaar in de eerste rit, Hein Otterspeer mag direct daarna aan de bak tegen Cooper Mcleod. In de zevende race komt Janno Botman aan het woord, Yudai Yamamoto is zijn opponent.  

Recordkoorts? Op de 500 meter werden dit jaar nog geen 33’ers gereden, wellicht is het deze keer mogelijk maar het wereldrecord (33,61) van Pazel Kulizhnikov staat zoals bekend behoorlijk scherp. Jordan Stolz reed nog nooit onder de 34 seconden, maar moet het in de vijfde rit doen tegen de Pool Marek Kania. De afsluitende ritten op de 500 meter beloven vuurwerk: Damian Zurek in rit 8 tegen Tatsuya Shinhama, Wataru Morishige tegen Jun-Ho Kim in de voorlaatste rit en de finale bestaat uit een duel tussen Laurent Dubreuil en Yuma Murakami. Vier van de zes reden in het verleden al eens onder de 34 seconden. 

Het teamonderdeel ploegenachtervolging is het slotstuk van de tweede World Cup-dag: Nederland start met Chris Huizinga, Beau Snellink en Bart Hoolwerf in de eerste rit tegen de Belgen onder leiding van Bart Swings. Noorwegen mag daarna proberen het eigen wereldrecord, gereden in Heerenveen, verder aan te scherpen. Ze doen dat in de tweede rit tegen de Verenigde Staten, China en Italië hebben elkaar geloot in de slotrit. 

Bij de vrouwen moeten Joy Beune, Irene Schouten en Marijke Groenewoud aan de bak om de snelste seizoenstijd te rijden. Ze doen dat in de B-divisie, ver weg van de spotlights en hebben Zuid-Korea als tegenstander. 

De volledige loting van de World Cup in Salt Lake City is hier te vinden. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan