Tickets
Shop
Langebaan 27 jan 2024

Niemand komt in de buurt van Jordan Stolz

Zelfs de opmerkelijke wereldbeker-tijdschema’s van de mondiale schaatsbond krijgen Jordan Stolz er niet onder. Na zijn wereldrecord van vrijdag op de 1000 meter werd er zaterdag weer heel wat verwacht van de sensatie op schaatsen. Dat wereldrecord kwam er niet, maar hij reed wel heel zakelijk twee persoonlijke en nationale records. Want ach, na zo'n 1500 meter pak je toch ook de 500 meter nog even mee.

Foto : International Skating Union (ISU)

Slechts acht mannen reden in de geschiedenis van het kortste langebaannummer onder de 34 seconden. Vier van hen waren zaterdagavond present tijdens de vijfde World Cup op de snelste ijsbaan ter wereld. Maar geen van dat kwartet – Tatsuya Shinhama, Laurent Dubreuil, Yuma Murakami en Wataru Morishige geheten – kwam met een antwoord op Jordan Stolz. 

De elite van het sprintersgilde is een Amerikaan rijker. De tijd die erbij hoorde: 33,96. En dat met het lactaat van de 1500 meter nog in de benen. Voor velen is het onhaalbaar om beide afstanden op een en dezelfde dag op een goede manier te rijden, Stolz had na de schaatsmijl slechts een uur om zich weer klaar te stomen voor nog eens 500 meter gas geven.

Onder toeziend oog van de Amerikaanse schaatslegende Shani Davis reed Stolz alles en iedereen op grote achterstand, de protegé van Bob Corby was negen tienden rapper dan Zhongyan Ning. Davis’ tijd, een 1.41,04 gereden in december 2009, is niet langer de snelste van de Verenigde Staten. Geen wereldrecord zoals verwacht werd na de razendsnelle kilometer van vrijdag, maar toch. Ook onder zware omstandigheden sloeg het toptalent weer een nieuwe mijlpaal de grond in.

Stolz ondergaat het allemaal vrij onbewogen. Waar de rest van de wereld met bewondering kijkt naar de man uit Winconsin, lijkt niets de 19-jarige alleskunner van de wijs te kunnen brengen. Als de matadoren van de korte afstand zich een voor een stukbijten op de tijd van Stolz, komen de wenkbrauwen iets omhoog. Nadat de laatste man de finish gepasseerd is een paar vuistjes. Een zuinig glimlachje, bloemen en medaille in ontvangst nemen, misschien nog een interview en weer over tot de orde van de dag.  

Jordan Stolz doet de schaatswereld op zijn grondvesten schudden, maar dat lijkt hemzelf nog het minste te bekoren. Zondag de 5 kilometer, ook belangrijk voor de man die straks in Inzell kanshebber zou kunnen zijn op zowel het WK Sprint en WK Allround...

Jenning de Boo heeft die allroundambities niet, maar de Nederlandse revelatie van dit schaatsseizoen trekt zich wel op aan Stolz. “Als je kijkt naar Stolz, mijn rondje was maar vier honderdsten langzamer. Alleen bij de opening laat ik veel tijd liggen en daar baal ik van”, liet De Boo optekenen bij de NOS. Aan weinig was te merken dat hij weer dik twee tienden (34,21) van zijn eigen snelste tijd had gesnoept. 

Het verklaart het ‘dubbele gevoel’ waar De Boo over sprak na zijn race. “Er is nog zoveel te halen, ik mis nog iets. Ik mag niet klagen, weet ook wel dat ik pas een jaar echt op de langebaan sta. Maar ik blijf gretig. De progressie is er, daar ben ik blij mee.” Lang leek de 34,21 van de Groninger goed voor een podiumplek, maar die ging aan zijn neus voorbij. “Met twee van die kanonnen (Murakami en Dubreuil, red.) in de laatste rit, had ik dat wel verwacht. Jammer, maar zo gek is het niet.”

Jenning de Boo: Geroemd om zijn bochtenwerk, maar in Salt Lake City is alles anders... | Foto : International Skating Union (ISU)

De Boo wil harder dan eigenlijk mogelijk is, iets dat uitgerekend in Salt Lake City niet mogelijk is. Normaal staan er tijdens een World Cup-weekend twee 500 meters op het programma, maar in Utah niet. “Ik wilde meteen nog wel een 500 rijden”, voegde hij met een veelzeggende glimlach toe. “Op naar Quebec en Calgary, ook snelle banen.” 

Nederlanders spelen een bijrol 
Alle ogen zijn gericht op het WK Afstanden, volgende maand in Calgary. Een veelgehoord argument voor de mindere prestaties van de Nederlanders in de World Cup van Salt Lake City. Eén van de uitzonderingen van zaterdagavond luisterde naar de naam Wesly Dijs. Al twee keer won hij een 1500 meter in World Cup-verband, nooit eerder stond hij op een andere trede van het podium. Het podium dat hij zaterdag scoorde, was bijzaak. 

“Ik was vooral bezig met het rijden van een persoonlijk record”, vertelde Dijs bij de NOS. “Op de snelste baan ter wereld wilde ik gewoon sneller dan ooit, en dat is niet gelukt.” Hij eindigde achter Ning en Stolz op de derde plek. “Iedereen ging ervan uit dat Jordan vandaag weer een wereldrecord zou rijden, maar dat hij het ook niet kan... Dat bewijst wel dat de omstandigheden best zwaar waren. Ook voor hem.” 

Bij de ploegenachtervolging stelden de Nederlandse mannen een WK-ticket veilig. Zonder Marcel Bosker, maar met Bart Hoolwerf, Chris Huizinga en Beau Snellink kwamen de mannen tot de vierde tijd (3.38,35). Ze versloegen de Belgen in een rechtstreeks duel, goed voor een startbewijs in Calgary. 

De snelste landen op dit nummer – Noorwegen en de Verenigde Staten – maakten er weer een schitterend schouwspel van. Amper drie weken geleden reden de Noren in Heerenveen een wereldrecord, maar in eigen huis was het Amerikaanse drietal Casey Dawson, Emery Lehman en Ethan Cepuran gemotiveerd om die snelste tijd ooit terug te veroveren. Dat lukte: met 3.33,66 ging het dak er figuurlijk af in de Utah Olympic Oval.

Uitslagen van de vijfde World Cup in Salt Lake staan hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan