Tickets
Shop
Nieuws 09 jan 2024

Na drie gouden EK-plakken ook eerste natuurijszege voor Marijke Groenewoud

Heel het marathonpeloton snelde zich dinsdagmiddag naar Winterswijk voor de eerste natuurijswedstrijd van de winter. Hoewel er veel verschillende ontsnappingspogingen waren en Marijke Groenewoud kon rekenen op de hulp van slechts één ploeggenote reed ze onbedreigd naar de winst.

Foto : Neeke Smit

“Vanochtend zat ik op de fiets en wist ik nog van niks”, nam Groenewoud na afloop van de koers ons mee in haar dag. “Bij thuiskomst zag ik een berichtje dat het Winterswijk werd. Dan is het spullen bij elkaar zoeken en deze kant op.” De nuchtere Friezin had een mooi avondje in de Achterhoek. “Het sfeertje is top. Tijdens de koers zag ik allemaal oranje mutsjes langs de kant, gaaf dat er zoveel publiek is.”

Met ploeggenote Arianna Pruisscher moest ze het opnemen tegen de andere ploegen, die heel vaak een ontsnapping probeerden te forceren. “We waren niet een keer de controle kwijt”, klonk de analyse van Groenewoud. “Bij veel kopgroepjes was een van ons mee en anders was het één keer gas geven en dan zaten we er vrij snel weer achter. Ik had het zwaarder verwacht omdat we maar met z’n tweeën waren.”

Met een duidelijk verschil schrijft Marijke Groenewoud haar eerste natuurijswedstrijd op haar naam. | Foto : Neeke Smit

Hoewel ze pas twee dagen geleden haar tweede en derde Europese titel kon bijschrijven, twijfelde winnares Marijke Groenewoud niet om te starten in Winterswijk, in tegenstelling tot Irene Schouten, die een training in Thialf verkoos boven de autorit van twee uur naar natuurijs. “Eerst dachten we dat we woensdag pas konden rijden, maar het werd al dinsdag. Toen Jillert belde dat het Winterswijk zou worden, wilde ik erheen”, vertelt Groenewoud. “Het spelletje van marathon blijft superleuk, dus als het kan, ben ik van de partij. Alleen vallen er met langebaanschaatsen meer prijzen te verdienen.”

Achter Groenewoud kwam Esther Kiel als tweede over de sprint. Hoewel ze met haar ploeggenoten van BDM-BTZ veelvuldig geprobeerd had om de vrouwen van Jillert Anema af te schudden, kon ze leven met een tweede plek. “Je gaat voor die eerste plaats, daar hebben voor gereden. Omdat er maar twee vrouwen van Albert Heijn – Zaanlander aan de start stonden, hadden we meer kansen. We hebben geprobeerd om een kopgroep te forceren zonder één van hen. Dat is helaas niet gelukt.”

BDM-BTZ was veelvuldig van voren te zien, forceerde veel kopgroepen, maar het echte venijn ontbrak. | Foto : Neeke Smit

Haar ploeggenote Merel Bosma gaf een stukje van de tactiek prijs. “Als team wisselden we elkaar goed af in de aanvallen. Ineke (Dedden, red.) en ik zouden ons verdelen over Marijke en Arianna (Pruisscher, red.), dat is goed gelukt. Esther zou de sprint zelf aangaan met Elsemieke en Gioyaa (Lancee, red.), terwijl Ineke en ik het tempo eruit zouden halen. Alleen kwam Marijke eroverheen.” Geen schande volgens Bosma. “Voor mij is marathonschaatsen een uit de hand gelopen hobby geworden. Als je vergelijkt welke trainingsfaciliteiten zij hebben en hoe wij dit doen, ben ik heel trots op ons dat we er zo dichtbij zitten.”

Voor juf Merel was het een onrustig dagje. “Het was de eerste dag dat ik de leerlingen in de klas had. Mijn ploeg stuurde allemaal appjes in de groepsapp. Stiekem had ik de radio erbij gepakt toen ik koffie ging halen om te luisteren of er gereden zou worden. Ik wilde me focussen op de leerlingen, maar ondertussen ging de telefoon de gehele tijd en kwam het nieuws dat de wedstrijd in Winterswijk verreden zou worden. Ik heb geprobeerd nog een beetje productief te zijn, maar dat lukte niet heel erg. Daarom ben ik op tijd naar huis gegaan en pannenkoeken gebakken. Ik heb mijn schaatsspullen ergens uit mijn schuur gevist en ging deze kant op”, vertelt Bosma.

Wegens schaatskoorts moest Bosma eerder weg van school. | Foto : Neeke Smit

Ze heeft enorm genoten. “Hier doe ik het voor. Op een gegeven moment zei Jannes (Mulder, de speaker, red.): ‘Kom op Winterswijk, pep die meiden op.’ Toen dacht ik: Wow dit is echt cool. Woensdag even uitfietsen en dan hopelijk weer door naar de volgende koers op natuurijs. Ik word alleen maar beter. Als de rest moe wordt, is dat in het voordeel van ons team. En hopelijk zit er voor mezelf ook nog een keer iets moois in.”

Ook nummer drie Lianne van Loon, die haar specialisme meer heeft op wieltjes dan op ijzers, vond het een mooie koers in Winterswijk. “Stiekem vind ik het marathonschaatsen hartstikke leuk. En op natuurijs lijkt het bijna skeeleren”, vertelde ze klappertandend na afloop. Na haar derde plaats in Tilburg was het de tweede podiumplaats op rij voor de inlineskatester. “Ik heb een heel andere seizoensopbouw dan de andere vrouwen. Voor mij draait het om de zomer. Met Manon (Kamminga, red.) had ik wel afgesproken om hier een beetje te pieken. Mooi dat het in de natuurijsperiode valt. Dit geeft alleen maar vertrouwen richting het inlineseizoen.”

En winnares Groenewoud? Die was alweer in de auto gesproken, ditmaal naar Hilversum voor een bezoekje aan de talkshow Op1. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan