Tickets
Shop
Langebaan 05 jan 2024

Loting EK Afstanden: Nederland treft Italië op ploegenachtervolging

Op de eerste dag van het EK Afstanden in Heerenveen heeft Nederland vier reële kansen op goud. De Nederlandse achtervolgingsploeg – met Chris Huizinga terug in de selectie van bondscoach Rintje Ritsma – neemt het in de slotrit op tegen het sterke drietal van Italië.

Foto : International Skating Union (ISU)

Huizinga maakte rond de eerste World Cup kenbaar geen deel meer uit te maken van de kern van Ritsma, maar de betrokken partijen hebben hun geschil bijgelegd. Huizinga doet daarom vanaf heden weer mee, een welkome verrassing voor de Nederlandse ploeg. Het maken van de selectie is immers grotendeels afhankelijk van de plaatsingen op de individuele nummers. Huizinga, Marcel Bosker en Bart Hoolwerf treffen vrijdag in de slotrit de sterke Italiaanse ploeg bestaande uit Michele Malfatti, David Ghiotto en Andrea Giovannini. 

De teamsprint is een onderdeel waar Nederland aan haar stand verplicht is goud te winnen. Het drietal bestaande uit Femke Kok, Marrit Fledderus en Antoinette Rijpma-de Jong gaat in de slotrit op jacht naar goud. Duitsland is de tegenstander. Slechts vijf teams doen mee aan dit openingsnummer van de Europese afstandskampioenschappen. 

Na de twee ploegonderdelen volgen nog twee individuele nummers, te beginnen met de 3 kilometer voor vrouwen. De drie Nederlandse rijdsters – allemaal onderdeel van Albert Heijn Zaanlander – rijden in de laatste ritten. Elisa Dul treft topfavoriete Irene Schouten in de voorlaatste rit. Marijke Groenewoud rijdt in de laatste race tegen Ragne Wiklund. 

Op de 1000 meter bij de Nederlandse sprintrevelatie van het moment de spits af. Jenning de Boo rijdt in de zesde rit tegen de Duitser Hendrik Dombek. Tim Prins treft in de achtste rit die andere Duitser: Moritz Klein. Kjeld Nuis start in de voorlaatste rit tegen IKO-rijder Marten Liiv. Damian Zurek en Havard Lorentzen zijn elkaars tegenstander in de slotrace. 

Alle informatie over het EK Afstanden staat hier. 


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan