Tickets
Shop
Langebaan 05 jan 2024

Leerdam - Kok, de tweestrijd duurt voort...., ook op het EK Afstanden

De koningin van de dubbele sprint neemt het zaterdag op tegen Nederlands snelste vrouw op haar favoriete afstand, de 500 meter. De clash tussen Jutta Leerdam en Femke Kok, de kopstukken van Jumbo-Visma en Team Reggeborgh, vormt het sluitstuk van het tweede onderdeel op de tweede dag van het EK Afstanden. Het duel is een voortzetting van het Daikin NK Afstanden; toen werden ze ook aan elkaar gekoppeld, en zelfs twee keer op een avond.

Foto : Soenar Chamid

In de race ervoor verschijnen nog twee vrouwen aan de start die kunnen vertrouwen op een rap track record. Andzelika Wojcik (36,77) en Vanessa Herzog (36,83) zijn beiden ooit sneller geweest dan het koppel van Oranje. 
Minstens zo interessant is de voorlaatste paring in het duel om de medailles op de vijf kilometer van de mannen. Daarin neemt regerend Europees kampioen Patrick Roest het op tegen de Italiaanse vuurvreter Davide Ghiotto. Ook boeiend kan het treffen tussen Bart Swings en de Noor Hallgeir Engebraten worden: de twee hebben persoonlijke toptijden die elkaar nauwelijks ontlopen: 6.08,76 voor de Belg en 6.09,21 die Engebraten (de nummer drie van het EK 2022) achter zijn naam heeft staan.

Het podiumgevecht op de 1500 meter voor vrouwen zal meer dan waarschijnlijk worden beslist in de ritten acht en negen. Eerst zijn Joy Beune en Antoinette Rijpma-de Jong aan de beurt, daarna krijgen Marijke Groenewoud en Ragne Wiklund net als op de drie kilometer met elkaar te maken.
Oh ja, en de dag wordt geopend door de discipline teamsprint voor de mannen, met TeamNL in het tweede paar tegen de Polen.

De volledige loting voor dag twee van het ISU EK Afstanden staat hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan