Tickets
Shop
Kort door de bocht 28 jan 2024

Sprinttitels Maud Lugters en Jim Dhore, testrace Schulting

Rubriek van wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : Nol Terwindt

Maud Lugters sprintkampioene in 'eigen huis'
Hoewel het NK Pure Sprint/ Supersprint werd geteisterd door de afwezigheid van veel toppers die verplichtingen elders hadden, werd het op de Ireen Wüst ijsbaan in Tilburg een aardig spektakel in het échte korte werk op kunstijs.  De zege in het vrouwenveld bleef ‘thuis’, want de uit dezelfde stad afkomstige Maud Lugters won het seniorentoernooi. Jim Dhore greep de titel bij de mannen.

Op de kortste afstand (100 meter) moest de 23-jarige Lugters, die is opgenomen in het Development Team Fryslân, nog haar meerdere erkennen in Sacha van der Weide. Op de 300 (25,10 tegen 25,50) en 500 meter (39,79 tegen 40,54) maakte ze korte metten met de rijdster van FTC Gewest Friesland.

Jim Dhore heeft zijn nationale titel Supersprint bij de senioren ook op zak. | Foto : Nol Terwindt

Jim Dhore (24) wist in zijn jeugdjaren al verschillende keren nationaal sprintkampioen op de kortebaan te worden, maar slaagde er als senior nog niet in. Vorig jaar werd hij derde, op het Brabantse ijs was het deze keer wel raak. Dhore was de snelste op de 100 meter (9,87), en sloeg daarmee zo’n gat ten opzichte van de nummer 2 Pim Stuij (10,29) dat zijn scores op de langere onderdelen (twee keer tweede achter Stuij) genoeg waren voor de winst in het algemeen klassement.
Alle uitslagen zijn hier te vinden. Of hier.

Suzanne Schulting test zich op de langebaan
Tijdens een trainingswedstrijd voor rijders uit de Topteams en KNSB-ploegen deed ook shorttrackster Suzanne Schulting mee. Op de 500 meter eindigde ze als tweede (38,95) achter Pien Hersman (38,84), de dubbele afstand won de Heerenveense in 1.17,96, vier seconden langzamer dan haar persoonlijk record. Voor Schulting waren het niet meer dan testritjes, bedoeld om wat competitieritme op te doen. Over twee weken maakt ze in Dresden haar rentree in het shorttrackcircuit. In de Duitse stad staat de vijfde World Cup van het seizoen geprogrammeerd.

Dai Dai N'tab reed in Thialf 35,38 op de 500 meter, Robin Groot was de snelste op de drie kilometer (4.09,67), nipt voor Reina Anema. Jorrit Bergsma, in voorbereiding op het WK Afstanden in Calgary, schaatste een vijf kilometer en zette 6.24,50 op de klokken.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan