Tickets
Shop
Marathon 13 jan 2024

Kilometervreter Marijke Groenewoud soleert naar nog een zege

Met een imposante solo schreef Marijke Groenewoud zaterdagavond de Rein Zwart Bokaal bij de vrouwen op haar naam. De Hallumse lijkt er maar geen genoeg van te krijgen. Na een bijzonder succesvol EK Afstanden, een hectische tweedaagse op natuurijs gaat ze verder waar ze gebleven was: winnen.

Foto : Neeke Smit

Groenewoud glipte in het laatste kwart van een bijzonder snelle en zware koers mee in een kopgroep. De vrouwen van Albert Heijn Zaanlander, vertegenwoordigd met z’n vieren, vielen net zolang aan tot er geen reactie meer kwam van de tegenstanders. Met dertien ronden te gaan was Groenewoud los van de kopgroep en reed ze naar de staart van het peloton om de ronde voorsprong te pakken. Heel Thialf kon in de laatste ronden aandachtig kijken naar een solo voor eigen publiek.  

“Hoeveel ronden ik deze week gereden heb? Die vraag kreeg ik eerder vandaag. Het eerlijke antwoord: Geen flauw idee.” Was getekend, Marijke Groenewoud. "Wat een week”, jubelde ze na de marathon in Heerenveen waar ze haar derde overwinning van dit marathonseizoen boekte. “Het was een drukke week, eentje met veel overwinningen. Heel mooi, maar hier groei ik door en krijg ik energie van.” 

En solo aankomen in een aardig gevuld Thialf geeft nóg meer energie. “Dat was me hier nog nooit overkomen”, vervolgde ze, zichzelf direct corrigerend: “Nou ja, op de mass start natuurlijk...” De laatste weken vallen alle puzzelstukken op de plek voor de sympathieke Friezin. “Waarom? Geen idee. Het rijden van zoveel wedstrijden is gewoon leuk, natuurijs blijft speciaal. Daar moet je bij zijn.”

 

Na de midweekse excursie op natuurijs was er ook in Heerenveen genoeg animo voor een loodzware koers. | Foto : Neeke Smit

 

Het lijkt de Hallumse geen moeite te kosten, maar makkelijk ging het allerminst. Woensdag schreef ze de wedstrijd in Noordlaren op haar naam en sprak ze na afloop van een ‘mindere dag’. Ook Groenewoud moest diep in de reserves tasten deze week, wel met de wetenschap dat er nog een belangrijk deel van het seizoen aankomt.

Op het snelle ijs van Thialf viel het geen moment stil, ondanks dat de vermoeidheid van de midweekse avonturen in Winterswijk en Noordlaren nog in de benen zaten. "Het ging heel hard, eigenlijk vanaf het begin. Er waren zoveel aanvallen, het peloton zat constant op een lint. Echt een zware wedstrijd." De omschakeling van het ‘scrappen’ op natuurijs naar de razendsnelle ijsvloer van Thialf was bovendien eentje die aandacht vergde: “De eerste training hier in Thialf leek nergens op, het was waardeloos. Het ging daarna al beter, maar ook de tweede training was nog wennen.” 

Voorlopig is het even gedaan met de zegetocht van Groenewoud, op de kop af een week ongeslagen op de schaats. Ze trekt met de ploeg naar Tenerife voor een trainingskamp in aanloop naar de volgende World Cups. De aankomende ronde van de Daikin Marathon Cup in Eindhoven doet ze niet mee. De zucht van verlichting is hoorbaar in het vrouwenpeloton... 

Uitslagen van de Daikin Marathon Cup staan hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan