Tickets
Shop
Langebaan 26 jan 2024

Jutta Leerdam treft Brittany Bowe, Kjeld Nuis tegen Taiyo Nonomura

Alle seinen staan op groen voor een weekendje laagvliegen op het ijs van Salt Lake City. De loting voor de eerste dag van de vijfde wereldbeker is verricht en er staat heel wat moois op het programma. De Nederlandse favorieten komen telkens eerder in actie dan de internationale concurrenten.

Foto : Soenar Chamid

Op de 1000 meter voor vrouwen heeft Nederland maar liefst vijf troeven in de strijd: Naomi Verkerk en Isabel Grevelt openen het bal in de eerste rit. Antoinette Rijpma-de Jong neemt het in de vijfde rit op tegen Rio Yamada. Femke Kok komt een rit later in actie tegen Ayano Sato. Jutta Leerdam – dit jaar al goed voor drie wereldbekerzeges op de kilometer – treft Brittanny Bowe in de achtste rit. Ze start eerder dan de twee leidsters in het klassement: Kimi Goetz rijdt in de negende rit tegen Ivanie Blondin, Miho Takagi neemt het in de laatste race op tegen Mei Han. Takagi reed vorig weekend ook al in Salt Lake City en noteerde toen de beste seizoenstijd: 1.12,35. 

De drie beste mannen van het EK Afstanden doen namens Nederland mee op de kilometer: Jenning de Boo racet in de vierde rit tegen Ryota Kojima, Tim Prins komt twee races later in actie tegen Moritz Klein. Kjeld Nuis duelleert in de achtste rit met Taiyo Nonomura. De voormalig olympisch kampioen moet dus toezien hoe klassementsleider Zhongyan Ning het ervan af brengt tegen Havard Lorentzen. De laatste rit is een Japans onderonsje tussen de broers Yamada: Masaya tegen Kazuya. 

Het laatste individuele nummer van de vrijdag is de 3000 meter voor vrouwen met vijf Nederlandse troeven. Elisa Dul rijdt in de tweede rit tegen Laura Hall, Irene Schouten jaagt in de vierde rit op eerherstel tegen Binyu Yang. Joy Beune moet daarna aan de bak tegen Momoka Horikawa. Europees kampioene Marijke Groenewoud start in de voorlaatste rit tegen Ivanie Blondin terwijl Sanne in ‘t Hof de slotrit voor haar rekening neemt. Valerie Maltais is haar tegenstandster. 

Het World Cup-programma wordt vrijdag afgesloten met de mass start voor mannen. Namens Nederland komen de twee vertrouwde namen aan de start: Marcel Bosker en Bart Hoolwerf. 

Alle informatie over de World Cup in Salt Lake City staat hier. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan