Tickets
Shop
Marathon 01 jan 2024

Jesse Vollaard: De topfavoriet doen verliezen om zelf te winnen

Daikin Marathon Cups winnen is mooi, maar op 1 januari worden de eerste echte prijzen verdeeld. Niet geheel verrassend stond Wisse Slendebroek de verslaggevers na afloop te woord met een gezicht als een oorwurm terwijl Jesse Vollaard de ene na de andere oerkreet uitschreeuwde. Hij werd in Leeuwarden de nieuwe Nederlands kampioen.

Foto : Neeke Smit

Hij was vooraf de grote favoriet en dat was tijdens het Nederlands kampioenschap voor neo-senioren duidelijk voelbaar. Wisse Slendebroek hoefde maar een beweging te maken of er werd al op hem gereageerd. Elke keer als hij een kopgroep probeerde te stichten, volgde het hele peloton in mum van tijd. En met alleen Jorian ten Cate als adjudant naast zich moest Slendebroek ook de nodige gaten dichten. Dat ging vijf keer goed, maar de zesde was te veel. Een drie man sterke kopgroep bestaande uit Melle Brouwer, Roy Hoogendoorn en Jesse Vollaard vertrok in het laatste kwart van de wedstrijd. Geholpen door teamgenoten die zich lieten zaken, pakten de mannen een veilige marge en mochten ze sprinten voor de Nederlandse titel.  

“In de sprint zouden wij niet winnen”, vertelde Vollaard nadat hij de bloemen en de gouden medaille in ontvangst had genomen. “We hadden vooraf besproken dat we overal bij moesten zitten, maar meerijden met Wisse en Jorian was uit den boze. Eenmaal vertrokken was ik vrij zeker van mijn zaak: Roy en Melle kennen elkaar goed, even dacht ik dat ze een spelletje gingen spelen. Maar in de sprint? Dan was het zeker voor mij.”

Vijf keer een gat dichten ging nog, maar de zesde was te veel voor Wisse Slendebroek. | Foto : Neeke Smit

De frustratie van Slendebroek zat niet zozeer in het verliezen, wel in het feit dat de rest van het peloton besloot om de volledige werklast in handen van Okay-Interfarms te leggen. “Ik heb steeds mijn best gedaan om een kopgroep te forceren, maar niemand nam over”, verklaarde de tiener uit Oudorp, die in de sprint om de vierde plek Ivo de la Porte nog voor zich moest dulden. “Als iedereen dan tegen mij aan het rijden is… In het peloton was ik de enige die nog de oversteek wilde maken, ook de ploegen die niemand in de kopgroep hadden waren tegen mij aan het rijden. Dat is gewoon kansloos. En wat hebben ze eraan? Zij staan ook niet op het podium.” 

“In de Daikin Marathon Cup bij de beloften is het lastig om die mannen te kloppen, ze waren hier de topfavoriet”, reageerde Vollaard op de woorden van Slendebroek. “Dat is lastig koersen, maar we hebben gereden om ze kapot te maken. Een op een is Wisse sterker dan wie dan ook, dit zijn de wedstrijden dat je het moet doen. Je moet erbij zitten, als geheel hebben we heel goed gereden. Beide mannen hebben zich voor mij laten afzakken, daarvoor wil ik ze bedanken.” 

Vollaard is een van de mannen die profiteert van de goede flow bij Port of Amsterdam-SKITS, waar deze winter op alle fronten hard gereden wordt. “We blijven stappen maken, er heerst een heel goede sfeer in het team en we zijn er voor elkaar. We denken met z’n allen na hoe we het zo goed mogelijk moeten doen. Dat zie je bij Roel Boek in de Topdivisie terug, maar ook bij mij en alle andere gasten die zo hard rijden in ons team.” 

De podiumfoto’s waren gemaakt, de adrenaline van Vollaard nog volop voelbaar “Dit is de wedstrijd waarvoor we het hele jaar werken”, glunderde de 21-jarige uit Haarlem. “De belangrijkste, deze wil je winnen.” 

Winnen? Dat kan pas als de sterkste man in koers aan het verliezen is.

Meer informatie over het Daikin NK Marathon in Leeuwarden staat hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan