Tickets
Shop
Nieuws 06 jan 2024

Inliner Van Loon verrassend derde achter Schouten in Tilburg

Waar het bij Irene Schouten op de langebaan dit seizoen niet helemaal voor de wind gaat, is de marathon voor haar een wereld van verschil. Voor de Noord-Hollandse was de overwinning zaterdag in Tilburg een welkome afwisseling na de teleurstelling van het zilver op de 3000 meter bij het ISU EK Afstanden vrijdagavond. De tweede plek achter de onverslaanbare Schouten was voor Esther Kiel, de echte verrassing was Lianne van Loon op plek drie.

Foto : Neeke Smit

Als een duveltje uit een doosje vond de 23-jarige Van Loon zich in de slotronde ineens aan kop van het peloton. Ze vloog voorbij Schouten en pakte ook nog eens een klein gaatje. Het was niet eens een bewuste actie, aldus Van Loon. "Achteraf na de finish realiseerde ik me dat ik het zo had gedaan. Dat het zo zou uitpakken had ik van tevoren niet verwacht, maar ik deed het maar wel mooi."

Bij het uitkomen van de voorlaatste bocht vond de Gouwse zich door haar actie plots aan kop van het peloton, maar uiteraard liet Schouten niet toe dat zij met de overwinning aan de haal ging. In de laatste meters zette ze orde op zaken. Voor Schouten was de marathon in Tilburg een welkome afwisseling van het langebaanspektakel in Heerenveen. "Je kunt dit niet echt vergelijken met de langebaan", zei Schouten. "Met het oog op het WK is dit gewoon een avond lekker rondjes rijden. Het is niet helemaal in de buurt, maar het ijs was goed en ik heb me wel vermaakt. Het was een leuk avondje zo. Volgende week Heerenveen en dan gaan we al richting het WK."

Voorbereiding op wieltjes
Voor Van Loon zal dat WK in Calgary niet aan de orde zijn. Zij rijdt deze winter als fulltime inlineskater in voorbereiding op de zomer. Zelfs een trip naar de Weissensee heeft zij niet in het vooruitzicht. "Nee dat staat niet op het programma. Ergens is dat wel een beetje jammer, want vorig jaar was dat erg gezellig. Het is ook wel weer fijn, want het inlineseizoen begint eigenlijk al in februari. Dan gaan we op trainingskamp naar Lagos in Portugal, dus het is dan ook iets te gek om nog naar de Weissensee te gaan." Na terugkomst uit Lagos volgt even later nog een trainingskamp en de eerste Europa Cup. 

Foto : Neeke Smit

Dat Van Loon vooral op wieltjes actief is, was ook in Tilburg voor de oplettende kijker zichtbaar. Met twee benen op het ijs, als een inliner op de piste, ving zij de laatste bochten aan. De snelheid die zij op het rechte stuk ontwikkelde was daarvoor te hoog. "Ik kan heel hard rechtdoor, maar als de bocht komt ga ik eigenlijk te hard om hem te houden", lachte ze. "Het was een beslissing in een split second om hem al aan te gaan en ik wist ook meteen dat ik er dan ook vol voor moest gaan. Ik weet dat ik sterk ben aan het einde van de wedstrijd, maar ik zat op plek vijf en ik verbaasde mezelf eigenlijk dat ik hem ineens als eerste aanging."

Van Loon verraste in het verleden al vaker op het ijs, maar wist dit seizoen nog geen hoge klasseringen te noteren. Dit winterseizoen staat in het teken van voorbereiding op de zomer en zo heel vaak staat Van Loon ook niet op het ijs. "Ik probeer eigenlijk minstens een keer per week te inlinen, maar het is hier erg koud en nat. Ik probeer voor het eerst sinds een paar jaar weer wat te langebanen voor de leuk en verder fiets ik veel. De marathon is voor mij de zware training van de week. Dat is voor een inliner gewoon een van de beste trainingen. Je moet positioneren en tachtig rondjes is gewoon zwaar, ook al viel het vandaag toch redelijk mee."

Dat ze nu niet vast zit aan het keurslijf van een 'echte' marathonploeg vind ze heel fijn. "Nu kan ik zelf bepalen welke wedstrijden ik wil rijden. Ik kan een ideale winter draaien en de wedstrijden uitkiezen die in het schema passen. We doen dat met de inlinedames Fleur Veen, Sanne Oosterwijk en Patricia Koot. En als er iemand niet kan of wil rijden, zijn ze er niet. Er zijn geen verplichtingen en geen scheve gezichten. Dat is heel fijn."

Fransen grijpt opnieuw mis, Lancee snelste in massaspurt
Bij de beloften ging eerder op de avond de overwinning naar Gioya Lancee. De rijdster van BDM-BTZ was veel sterker dan de rest van het veld. In de slotfase reed ze nog een gat dicht naar een kopgroepje van vier, waarna ze in de sprint eenvoudig afrekende met Jet Fransen en Anna Marit Sybrandi. 

Lancee reed op nieuwjaarsdag tijdens het Daikin NK Marathon nog tussen de senioren en merkte dat het haar in Tilburg een stuk makkelijker afging. "Bij de topdivisie is het aanpoten. Het gaat sneller dan bij de beloften. Hier merk ik dat ik sneller en makkelijker weer aan kan gaan. Maandag was ik na twee keer klaar. Nu lukte het makkelijker om anderen ook zover mee te krijgen om mee te werken."

Voor het werk dat ze in de laatste vijf ronden alsnog zelf opknapte, had ze ook een verklaring. "Je moet alsnog wel alert zijn, want ze kijken misschien ook naar mij. Zo voel ik het zelf alleen niet, want ik wil vooral zelf ook alert meerijden. Ik wil niet achteraf zeggen dat ik ergens op had moeten reageren." 

Lancee wint, Fransen (rechts in het wit) komt tekort | Foto : Neeke Smit

De eerste verliezer van zaterdag was de bronzen medaillewinnares van afgelopen maandag. Jet Fransen greep opnieuw naast de overwinning. Waar ze maandag achter twee topdivisierijdsters eindigde, moest ze nu de seniore Lancee voor laten. "Ik wil altijd winnen, maar Gioya was vandaag te sterk. Maandag was ik blij met brons, want toen was ik zelf niet zo goed. Vandaag had ik veel over, dus dan baal ik wel een beetje van de tweede plek. In Heerenveen heb ik haar al geklopt, dus het is wel mogelijk."

Positief voor Fransen is dat het peloton volgende week opnieuw naar Thialf afreist, minpuntje is dat de beloftenvrouwen daar geen wedstrijd hebben. Voor Fransen is dat sowieso niet aan de orde. Zij staat namelijk aan de start van het NK voor junioren. Lancee op haar beurt kijkt dan weer uit naar de wedstrijden op de Weissensee. De 25-jarige studente is daar nog niet zeker van. Pas als ze twee tentamens kan verplaatsen kan ze de koffers gaan pakken. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan