Tickets
Shop
Marathon 21 jan 2024

Het ONK op de Weissensee lijkt Harm Visser wel iets

Fit, fris, onhoudbaar en ongrijpbaar snel. Zou het voor iemand die het marathonschaatsen een beetje volgt lastig zijn aan deze korte omschrijving een naam van een rijder uit de Topdivisie te koppelen? Waarschijnlijk niet.

Foto : Timsimaging

Soms mogen de quizvragen eenvoudig zijn. Net zo voor de hand liggend als de uitslag van de twaalfde race om de Daikin Marathon Cup. Want Harm Visser, die zijn zevende overwinning kon toevoegen aan zijn steeds knapper wordende erelijst, had echt geen kind aan de rest van de mannen die na 125 ronden nog wat jus in de beentjes hadden. De besten na hem waren Tjerk de Boer en Evert Hoolwerf. Als de Fries een straaljager was op het laatste rechte eind, waren de anderen propellervliegtuigjes. Kortom, een kansloos gevecht. 
“Dat werd het inderdaad”, beaamde Tjerk de Boer (tweede), die vorige week iedereen verraste met zijn winnende move in Heerenveen. “Harm had zoveel snelheid in de slotronde, en we weten allemaal hoe goed hij dat laatste bochtje kan lopen. Dan kan ik nog enkele meters voorsprong hebben, wanneer we aan het laatste stuk beginnen ben ik gezien. Gelukkig hebben we kunnen doen wat we van plan waren als team. Dat stemt enigszins tot tevredenheid.”

Hij heeft 'm weer binnen, deze keer in ijskoud Eindhoven. | Foto : Timsimaging

Op weg naar Oostenrijk zal De Boer de film van de race ongetwijfeld nog een keer afspelen, al dan niet met zijn reisgenoten van Royal A-ware. Visser op zijn beurt zal het hoofdstuk kunstijs kunnen parkeren, in de wetenschap dat hij zijn puike vorm verder kan uitventen op ijs met scheuren, sneeuw en de overige elementen van Moeder Natuur als plaaggeesten. Wie ze lekker raakt, kan namelijk onder moeilijke omstandigheden ook veel meer dan hij of zijn voor mogelijk houdt.

Hij vloog in Brabant, alsof het de start van het seizoen betrof. “De benen voelden ongelooflijk snel aan. Na veertig ronden hoopte ik al dat het zou uitdraaien op een massasprint. Normaal gesproken kies ik er nog weleens voor om er met Mats Stoltenborg vandoor te gaan, om iets te forceren, of in het gezelschap van Jorrit Bergsma. Nu niet; vanavond gaf ik te kennen te willen sprinten, met de bedoeling te zien hoe ver ik zou komen.” In de hemel dus. Nu op naar de hel, al blijkt de ellende van het idyllische meer in Karinthië de jongste jaren nogal mee te vallen. Visser zal het worst zijn. Hij vervolgt de jacht op zeges. “Winnen is overal heerlijk, of het nou in Winterswijk, Tilburg of Noordlaren is…” Wat hem wel wat lijkt? Het Open NK, vanwege de trui die erbij hoort.

De uitslag van de mannen in de Topdivisie staat hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan