Tickets
Shop
Nieuws 14 jan 2024

Het geheim van TalentNED? 'Het plankje van Kemkers’

Freek van der Ham, Michiel de Groot en Mats Bendijk zijn de namen, blauw-zwart de kleuren. De mannen van TalentNED waren niet te missen op het NK voor Junioren. Op de kortste afstanden waren het Bryant Boogert en Niklas Reinders die de eer van de KNSB talententeams hooghielden met titels op de korte afstanden. In het eindklassement konden zij niet op tegen het geweld van de schaatsacademie uit Enschede.

Foto : Hanneke Mennens

Allroundwinnaar Van der Ham, die op de slotafstand nog een lichte achterstand moest goedmaken op Reinders, wist dat hij zijn tegenstander Reinders op de 5000 meter kon pakken. “Hij verraste me met zijn 1500 meter”, sprak Van der Ham na afloop van het toernooi. “Ik moest in de rit daarna en ik schrok een beetje van zijn tijd. Daarna realiseerde ik me dat het gat klein genoeg was zodat ik hem op de 5000 meter kon achterhalen.” Reinders, meer een sprinterstype, zakte weg naar de vierde plaats en Van der Hams ploeggenoot De Groot greep het zilver. Mika Kolder van het KNSB Talent Team Noord pakte brons in het eindklassement.

Voor Van der Ham was vertrouwen de sleutelfactor. “Bij de wereldbekers voor junioren had ik al laten zien dat ik een potje kan schaatsen. Daardoor ging ik redelijk relaxt dit weekend in. Ik weet ook dat ik op alle vlakken vooruit ben gegaan: technisch, kracht en ook in leefstijl. Ik heb ook een grote stap gezet in mentaal opzicht. Ik durf nu meer te winnen. Ik wist dat ik niet onder hoefde te doen voor de anderen en dat het wat moois kon worden als ik mijn koppie erbij zou houden.”

Zelfvertrouwen speelde een grote rol op weg naar de nationale titel | Foto : Hanneke Mennens

De Haarlemmer ziet zichzelf groeien. Was hij vorig jaar bij het KNSB Talent Team Noordwest al dik in orde, nu noemt hij zich een ‘volwassener topsporter’ die zijn lichaam steeds beter leert kennen. Op de campus van TalentNED in Enschede voelt hij zich op zijn gemak. “Ik train met de beste jongens van Nederland en, vind ik, ook met de beste coaches. Stefano Donagrandi en Arjen van der Veen zijn de trainers die ik dagelijks spreek, maar vooral de kennis van Gerard Kemkers is goud waard. Daar heb ik me echt aan gelaafd.”

“Gerard is er voor de ‘overview’. Hij is er soms op de trainingen en probeert zich er niet al te veel mee te bemoeien, maar als je iets aan hem vraagt heeft hij altijd wel iets nuttigs te zeggen. Met hem heb ik in het begin van het seizoen regelmatig afgesproken. 'Hoe deed Sven het?' 'Hoe deed Ireen het?' Dat heb ik best vaak gevraagd. Het belangrijkste wat ik geleerd heb, is dat het in het koppie zit. Het sterkste koppie wint. En degene die het meest efficiënt is op het ijs.”

Pelle Bolsius (links) feliciteert Freek van der Ham. Op de achtergrond de erfenis van Ireen Wüst, een van de inspiratiebronnen voor het nieuwe succes. | Foto : Hanneke Mennens

Hoe die efficiëntie eruitziet? “Het is een behoorlijk technisch verhaal”, vertelt Van der Ham, waarna hij van wal steekt. Kern van zijn relaas is de zijwaartse afzet op het rechte eind, die de succescoach van weleer vergelijkt met een schaatsplank zoals de toppers die in de zomer gebruiken. Je wacht met je afzet tot je gewicht vol boven het denkbeeldige plankje staat en zet vervolgens met volle kracht af. De lessen van Kemkers hebben de jonge Van der Ham gefascineerd en lang beziggehouden. “Sven was er het beste in. Jan Blokhuijsen en Wouter olde Heuvel konden het ook, maar Kramer was de beste. En ook voor mij werkt het. Het plankje van Gerard heeft me al het hele seizoen geholpen.”

De titel van Van der Ham betekende het slot van een zeer geslaagd weekend voor de formatie van Donagrandi en Van der Veen. De overmacht van TalentNED bleek namelijk ook bij de junioren B. Pelle Bolsius had vleugels en kon het hele weekend naar eigen zeggen 'alleen maar genieten'. Hij won het klassement bij de mannen dankzij vier sterke optredens, met vooral op de 1500 een tijd die niet onderdeed voor de oudere categorieën. Met het plankje van Kemkers en het plan van Donagrandi lijkt een ding na het NK wel duidelijk: gouden Gerard geldt niet alleen voor Van Velde.

Alle uitslagen van het NK Junioren staan hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan