Tickets
Shop
Nieuws 06 jan 2024

Evert Hoolwerf breekt dan toch de ban voor Reggeborgh: 'Eindelijk van de nul'

Evert Hoolwerf heeft zaterdagavond in Tilburg de kater van Team Reggeborgh weggespoeld door zijn ploeg aan de eerste overwinning van het seizoen te helpen. De sprinter uit Eemdijk was op de Ireen Wüst IJsbaan de snelste uit een kopgroep van negentien man. Robert Post en Christian Haasjes maakten het podium compleet.

Foto : Neeke Smit

Nog geen week na de strijd om de nationale titel was te merken dat de druk van de ketel was. De mannen van Royal A-ware verkozen een week in de zon boven het koude en sfeerloze Tilburg. Ook Post voelde in de koers dat hij sneller ruimte kreeg. "Je ziet dat de focus naar het natuurijs gaat en dat de favorieten van afgelopen weken het eerder oké vinden als een groep gaat rijden. Dat biedt in deze periode van het jaar juist ook weer veel mogelijkheden", aldus Post, die zijn kopman Harm Visser niet bij zich zag in de kopgroep. 

De klassementsleider was na het NK namelijk ziek geworden en fungeerde in Tilburg voornamelijk als bliksemafleider. Post kon daardoor net als zijn ploeggenoten Mats Stoltenborg en Remco Stam voor eigen kans gaan. Dat resulteerde voor hem in een prima tweede plaats, al had hij op meer gehoopt. "Ik had allemaal missers in de voorlaatste bocht. Als ik Evert wil kloppen moet ik op de kruising vol aan kunnen gaan. Ik miste de aansluiting, dus toen wist ik al dat het lastig zou worden."

Foto : Neeke Smit

Bij zoveel afwezigen, waaronder ook nog Everts broer Bart, die voor zijn actie in de finale van het NK een rode kaart en schorsing opgelegd had gekregen, lag de weg open voor Hoolwerf om naar de overwinning te snellen. In de sprint, dapper aangegaan door belofte Jorian ten Cate, was hij uiteindelijk relatief eenvoudig de snelste.  

Ondanks de teleurstellende afloop en het NK-zilver van maandag had Hoolwerf geen revanchegevoelens. "Het was gewoon weer een nieuwe wedstrijd om te kunnen winnen en dat hebben we gedaan. Iedereen maakte het na maandag allemaal heel groot. Toch is het enige wat echt veranderd is dat Luc in het rood-wit-blauw rijdt en ik niet meer. Er werd gedaan alsof de actie van Bart een soort moordaanslag is geweest, maar het gebeurt wel meer dat er tactisch niet doorgereden wordt in de finale. Als mensen vechten om dezelfde meter ijs gebeuren dit soort dingen nou eenmaal als er een titel op het spel staat. Ik heb wel ergere dingen meegemaakt, om het zo te zeggen."

Meesterknecht
Belangrijkste bijrol in de overwinning van Hoolwerf was weggelegd voor Casper de Gier. Net als maandag tijdens het NK was hij de schaduw van Mats Stoltenborg. Daar bleek al dat op die manier de sterkste pion van Jumbo-Visma uit te schakelen is. In Tilburg werd die strategie opnieuw uiterst effectief toegepast. "Zo kwam ik met Evert in de finale", geeft De Gier aan. "Geen plan Hekman dit keer, dat is geweest en besproken. Dit was een heel nieuwe situatie. Evert gaf aan dat hij zich goed voelde en ik controle moest houden. Meer heb ik niet nodig en dan weet ik wat ik moet doen."

De complimenten van Hoolwerf waren dan ook op zijn plek. "Van Mats weten we dat hij ontzettend hard kan rijden. Hij is gewoon gevaarlijk en je moet erbij zitten als hij vooruit komt te rijden. Casper zat er goed bij en kon in de finale de controle houden. Dat was voor mij ideaal."

De Gier als dompteur van de kopgroep in de finale | Foto : Neeke Smit

Voor De Gier kwam het seizoen na zijn overstap van Jumbo-Visma naar Reggeborgh nog niet uit de verf. Onder de maat, zoals hij het zelf verwoordt. Dat hij nu eindelijk zijn bijdrage kon leveren aan de prestatie van zijn ploeggenoot, gaf hem een voldaan gevoel. "Het is een paar dagen te laat, maar dit is beter dan nog langer op de nul blijven steken. Het is niet dat we er tegen aan het hikken waren. We waren gewoon ondermaats. Nu was het eindelijk perfect. We hebben vaak op zulke situaties geoefend, ik begin het nu ook te lezen in de wedstrijd en dan is het heel mooi dat het nu eindelijk lukt en dat we van de nul af zijn."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan