Tickets
Shop
Langebaan 31 jan 2024

Eindelijk schaatst Isabel Grevelt weer vrijuit

Isabel Grevelt had het Daikin NK Afstanden onderstreept in haar agenda. Op dat toernooi wilde ze zich voor het eerst plaatsen voor het WK Afstanden. Na de euforie borrelde er onzekerheid op bij de 21-jarige schaatsster. Waar focus je je op als je doelen behaald zijn?

Foto : ISU

In Salt Lake City verscheen Isabel Grevelt in drie dagen driemaal op het ijs voor de 500 meter en twee 1000 meters. Het resultaat: twee persoonlijke records en tweemaal winst in de b-groep. Hoewel ze nog niet tevreden was over haar openingen, behoren haar eerste rondes op de 1000 meter en de ronde van de 500 meter tot de absolute wereldtop. Haar 1000 meter in de B-groep van zondag, gereden in 1.13,78, was de zesde tijd van de dag. “Het was wel zwaar. Lang geleden dat ik zo’n druk programma heb gehad. Na een wedstrijdweekend komt alles er even uit.”

Niet de tijden zijn de grootste winst voor Grevelt: “Voor het eerst dit seizoen heb ik vrij kunnen schaatsen. Daar ben ik heel blij mee. Eindelijk kon ik laten zien wat ik in mijn hoofd had.” Mede door ziekte en een rugblessure plaatste de schaatsster zich in oktober niet voor de World Cups. Tijdens het Daikin NK Afstanden moest de 21-jarige schaatsster haar seizoen redden. “Ik had zoveel zenuwen voor die 1000 meter, waardoor ik er niet alles uit heb kunnen halen. Ik schaatste verkrampt, omdat ik mezelf zoveel druk had opgelegd.”

Desondanks plaatste Grevelt zich als nummer drie van de 1000 meter voor het WK Afstanden. In het vliegtuig naar de Verenigde Staten was er niet alleen maar euforie bij de schaatsster van Gewest Fryslân, die op weg was naar haar eerste World Cup van het seizoen. “Dit jaar was mijn doel het WK te halen, dat wilde ik heel graag. Top-drie rijden in Nederland is heel lastig, maar hoe vet zou het zijn als het me lukte op de 1000 meter? Ik had er vooraf alleen niet bij stilgestaan wat er daarna zou komen. Wat nu?” De eerste dagen in Salt Lake City, waarop ze haar lijf moest laten wennen aan het hoogte- en tijdsverschil en weinig kon trainen, gebruikte ze om stil te staan bij die vraag.

Nu ze zich gemeten heeft met de wereldtop, kan ze er een antwoord op formuleren. “Zondag zat ik bij de top-zes qua tijden. Ik hoop dat ik nog verder naar het podium kan opschuiven. Ik heb nog niet alles laten zien. Mijn start wil ik verbeteren en ook het laatste rondje heeft mijn focus. Lekker plezier hebben, dat is voor mij het allerbelangrijkst. Het is mijn eerste individuele WK Afstanden, dus ik ben benieuwd!”

Ambitieus kijkt Grevelt omhoog richting het podium, maar plezier blijft het belangrijkst. | Foto : ISU

“Ik zit weer in dezelfde stroomversnelling als vorig jaar”, doelt Grevelt op de periode in het eerste deel van vorig seizoen waarbij ze niet alleen de buitenwereld verraste met een derde plek op de World Cup in Heerenveen, maar ook zichzelf. “Ik geniet weer van het schaatsen. En dat overheerst. World Cups rijden is veel leuker dan een kwalificatietoernooi, omdat daar veel spanning achter zit en alles moet kloppen. Dan is het moeilijker om te zien als iets wat je voor je plezier doet. In Salt Lake was mijn vader er ook. We zaten samen in de auto en ik merkte dat ik ontzettend veel zin had om een wedstrijd te schaatsen. Dat gevoel was al eventjes geleden. En dat merk ik ook op het ijs. Ik kan mijn slagen goed timen en ben tevreden met mijn ritten, omdat er uitkomt wat ik wil.”

Dat ze na haar optreden van vrijdag in de A-groep twee keer op het tweede niveau mocht rijden, hielp daarbij. “Voor nu was het makkelijk om in de luwte van de B-groep te rijden, zodat ik goed de zenuwen onder controle kon krijgen. Ook al was ik niet ontevreden met de 1000 meter die ik in de A-divisie reed. Maar ik vond het wel even lekker om niet in de schijnwerpers te schaatsen. Toen ik vorig jaar voor het eerst de World Cups in mocht in Stavanger, was het alleen maar fijn dat ik in de B-groep startte. En dan is het een cadeautje als je promoveert.”

In Québec mag ze in ieder geval op het hoogste niveau verschijnen. Door een ongelukje bij de warming-up van afgelopen zondag is haar voorbereiding niet optimaal. “Tijdens een sprongetje was ik door mijn enkel gegaan. De schade valt mee, maar het is toch een beetje overbelast. Mijn enkel moet ik eerst laten herstellen. En dan hoop ik op werkijs in Canada, want daar kan ik goed op uit de voeten.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan