Tickets
Shop
Natuurijs 10 jan 2024

De sleutel van Evert Hoolwerf: ‘Verstand op nul en met discipline rijden'

Zo heb je een half seizoen niks en nu is het binnen een week tweemaal raak: Evert Hoolwerf was in de sprint van de stervende zwanen op het natuurijs van Noordlaren de snelste. De sleutel op het schraapijs van Noordlaren? Verstand op nul, met discipline rijden en niet afgeven...

Foto : Neeke Smit

De 115 ronden lange wedstrijd op het Noordlarense ijsvloer dreigde uit te draaien op een ware optocht. Op het moment dat het niet meer leek te gebeuren, reed er toch een kopgroep weg met alle grote ploegen vertegenwoordigd. Zeventien man deden een gooi naar de dagzege, de aanstichter luisterde naar de naam Jordy Harink. “Ik zag mijn kans schoon om er nog eens vol voor te gaan op het moment dat niemand er meer rekening mee hield. Met vijf of zes man, even dacht ik dat we vertrokken waren, maar helaas sloten ook de snelste sprinters aan”, vertelde de man van Royal A-Ware. De mannen van Jillert Anema kwamen dinsdagavond terug van een trainingskamp op Tenerife. "Dat we in Winterswijk niet konden starten, kon ik wel snel accepteren", vervolgde Harink. "Ons vliegtuig kwam om tien uur 's avonds aan in Eindhoven. We hadden onze hoop gevestigd op de eerste marathon op woensdag, daarom was het wel mooi dat we hier in Noordlaren konden rijden."

Jordy Harink dacht dat er niets meer zou gebeuren toen de kopgroep alsnog ging rijden: "Helaas sloten de snelste mannen ook aan." | Foto : Neeke Smit

De beslissende slag om mee te zitten in de kopgroep vergde veel concentratie tijdens de wedstrijd. Het viel nooit stil, telkens probeerden groepjes weg te rijden, maar echt weggeraken was een behoorlijke opgave. “Verstand op nul en de discipline hebben om continu vooraan te rijden, heel belangrijk op zo’n kort baantje”, vertelde Evert Hoolwerf. “Telkens bij de eerste vijftien zitten, dat was ook de beslissende slag om mee te zitten in de kopgroep die uiteindelijk ontstond. En dan heeft iedereen aan het eind botte schaatsen, is het skeeleren en rennen om zo min mogelijk druk te hebben op je schaatsen. Dat maakte het verschil vandaag.” 

Lars Woelders kreeg de handen van het koukleumende publiek op elkaar toen hij op negen ronden van het eind een moedige poging deed om weg te rijden. Jumbo-Visma, met twee man present in de kopgroep, nam verantwoordelijkheid om het gat dicht te rijden en de koers wederom in het geel-zwarte voordeel te beslissen. Zover kwam het deze keer niet, Harm Visser moest na een misslag en een touché met een tegenstander genoegen nemen met brons. De snelheid ging er nooit helemaal uit in de slotfase en ook de uitval van Woelders zorgde niet voor voldoende twijfel bij de sprinters om de koers lam te leggen. Niet Jumbo-Visma, maar Reggeborgh drukte de vluchtpoging van Woelders de kop in en met een goede reden. 

Evert Hoolwerf besliste de chaotische sprint in zijn voordeel, Harink en Visser liet hij kansloos achter. “De rechte stukken zijn vrij kort, had ik bij de vrouwen al gezien”, zei Hoolwerf, die in de rug van Visser gepositioneerd zat. “Het kostte moeite om in te halen, ik liet op de bel een gaatje op Harm en kon iets meer snelheid meenemen om hem te pakken. Daardoor kon ik een goede bocht lopen en die mannen achter me laten, dat was genoeg.” Visser – dinsdag nog winnaar in Winterswijk - keek realistisch terug op de sprint. “Evert was snel, ik weet niet of hij nog te achterhalen was geweest als ik de fout niet gemaakt had. Op techniek maak ik normaal gesproken best wat snelheid, hier was dat niet mogelijk. Ik was fris genoeg, dat was het probleem niet.” 

Harm Visser had niet de snelheid om Evert Hoolwerf te kloppen: "Ik was fris en fit, maar hij was erg snel." | Foto : Neeke Smit

Een overwinning met een prijs voor Hoolwerf, die donderdag werk heeft om zijn schaatsen weer goed te prepareren. De dagwinnaar reed in Noordlaren gewoon op zijn buizen voor kunstijs en moet donderdag aan de bak om ze weer scherp te krijgen. “Deze baan ligt midden in de akkerbouwlanden, hier en daar stuift er wat zand over de baan. Dat is voor iedereen hetzelfde, maar aan het eind zit er geen scherpe kant meer aan de ijzers. Na 125 ronden in Thialf kun je nog normaal druk zetten, maar dat was er hier niet bij. Dat hoort ook bij dit soort wedstrijden, even wat werk om ze weer scherp te krijgen.” 

Het avontuur op natuurijs is na vanavond hoogstwaarschijnlijk voorbij, zaterdag wacht de volgende afspraak om de Daikin Marathon Cup in Thialf: “Van zand op de baan naar het snelste ijs van Nederland, donderdag maar even wat rondjes trainen in Heerenveen om weer te wennen aan de baan daar.”

Uitslagen van de natuurijsmarathon in Noordlaren staan hier.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan