Tickets
Shop
Langebaan 07 jan 2024

Bart Hoolwerf: Ontgoocheling na 'zwaar pijnlijke' valpartij

Er zit een groot verschil tussen goed rijden en scoren. Bart Hoolwerf heeft het eerste deel zeker in de vingers, maar het omzetten in overwinningen valt vooralsnog tegen. Op het EK Afstanden eindigde de Eemdijker in de luchtkussens van de Heerenveense ijspiste. Hoolwerf besloot zijn tweede grote eindtoernooi in mineur, maar realiseerde zich vooral dat hij een flinke dosis geluk had gehad.

Foto : ISU

Een lelijke val in de slotfase van de mass start op het EK Afstanden zorgde voor schaafwonden op het rechterbeen en in de knieholte van Bart Hoolwerf en een kapotte schaats. Een incident dat moeilijk te analyseren was voor de kijkers, maar de rijder van Reggeborgh gaf zo goed mogelijk uitleg: “Ik zat in positie in een treintje. Er was niks aan de hand tot twee Fransen buitenom kwamen. Zij stuurden abrupt naar binnen en daar zat ik. Ik werd opgesloten en kon niet verder. We raakten elkaar, waardoor ik uit balans raakte. Ik ging onderuit en nam twee man mee, mijn race was voorbij. Zwaar pijnlijk.” 

Marcel Bosker controleerde de wedstrijd tot dan toe en zonder zijn kopman Hoolwerf kwam de stayer nog tot de achtste plaats. Het gebeurde ver achter Bart Swings, die in een bomvol Thialf zijn derde Europese titel op de mass start haalde. “Ik was goed voorbereid, was scherp”, aldus Hoolwerf, die door de jury aangewezen werd als veroorzaker van de valpartij en daardoor nog een diskwalificatie kreeg. “Vorige week kreeg ik (tijdens het NK Afstanden, red.) in de sprint op m’n kloten van Harm Visser, dat tergde me enorm. Ik wilde me vandaag bovendien revancheren voor het WK van vorig jaar toen ik tweede werd achter Bart Swings.”

Een kapotte schaats en schaafwonden: Bart Hoolwerf eindigde zijn EK in mineur. | Foto : BSR Agency

“Naar mijn mening had ik het vandaag gekund in een vol Thialf. Makkelijk praten”, ging Hoolwerf reflecterend verder, "ik heb helaas niet kunnen sprinten. Ik voelde me zo goed, maar strijden voor de winst kwam er niet van.” De schaafwonden zullen helen, maar uitgeschakeld worden voor de sprint was een bittere pil voor de 25-jarige. “Ik ben opgelucht dat de verdere schade meevalt, maar het is onwijs balen dat ik het niet kan laten zien. Vandaag en morgen op de blaren zitten en hopen dat mijn lichaam snel kan herstellen zodat we aan de opbouw richting de volgende World Cups kunnen beginnen.” 

De medaille op de ploegenachtervolging behaald met Marcel Bosker en Chris Huizinga was een figuurlijke pleister op de wonden voor Hoolwerf. “Met die medaille ben ik sowieso tevreden, over het algemeen ben ik ook wel te spreken over hoe het gaat. Fysiek ben ik stabiel. Op de 1500 meter rijd ik een goede 1,45, daar was ik onwijs blij mee. En de team pursuits gaan beter, maar daar zit nog veel verbetering in. Er is ruimte om te groeien, alleen als je het in de sprint niet kunt laten zien is dat ontzettend jammer.” 

De gehele uitslag is hier te vinden. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan