Tickets
Shop
Langebaan 26 jan 2024

Angel Daleman en Jasmijn Veenhuis sluiten Youth Olympics af met Mass Start een-tweetje

Het langebaanprogramma van de Winter Youth Olympics werd door de meiden prachtig afgesloten met een een-tweetje op de mass start. Angel Daleman pakte het goud, haar vierde medaille van vier langebaanafstanden. Jasmijn Veenhuis reed in haar slipstream naar het zilver. Alles verliep in de finale precies volgens plan.

Foto : TeamNL / Jorn Holwerda

Veenhuis is ontzettend verbaasd over haar prestatie. “Echt ongelooflijk. Ik had het helemaal niet verwacht.” Daleman en Veenhuis controleerden samen de finale vanaf het eerste moment. Ook al hadden ze van tevoren met langebaancoach Nynke de Jong afgesproken dat Veenhuis achter Daleman zou blijven, was het niet de bedoeling dat Daleman alles zelf op kop zou rijden. “We wilden juist kijken wat de rest ging doen, maar niemand durfde een aanval op te zetten. Daardoor konden wij ons de hele race aan onze tactiek houden en bij elkaar blijven. Alles ging perfect”, licht Veenhuis toe.

Jasmijn Veenhuis in de slipstream van Angel Daleman - Foto : TeamNL / Jorn Holwerda

Toch werd het nog even spannend vlak voordat de bel voor de laatste ronde klonk. Veenhuis werd uit balans gebracht door de Poolse Hanna Mazur en de Kazachse Alina Shumekova. Zij wilden de Nederlandse aan de binnenkant inhalen, maar daar was helemaal geen ruimte voor. De ijzers van de twee botsten tegen elkaar, wat resulteerde in een smak op het ijs. Tijdens deze slecht opgezette inhaalacties tikten de meiden ook Veenhuis aan. “Dat voelde ik wel en ik schrok daar echt heel erg van, maar gelukkig bleef ik staan.” Desondanks hield ze haar hoofd koel door zich te blijven focussen op Daleman. “Ik wist dat we nog maar één rondje moesten en ik wilde me aan ons plan houden”, vertelt Veenhuis.

Toen het plan slaagde, vond nummer twee Veenhuis het fantastisch om samen met Daleman met de Nederlandse vlag een ereronde te rijden. “We kenden elkaar nog niet voordat we naar Korea vertrokken, maar hebben hier echt een heel leuke band met elkaar opgebouwd. Met het hele team hebben we het ontzettend gezellig. Het is echt fijn dat we samen prestaties kunnen leveren en de overwinning met elkaar kunnen vieren.”

Ook de ouders van Veenhuis waren superblij dat ze de Jeugd Olympische Spelen zo mocht afsluiten na een drukke week die heel gaaf maar ook best pittig was voor hun 16-jarige dochter. Veenhuis vond alles aan het begin van het toernooi erg spannend, omdat er veel dingen nieuw waren voor haar. Zo ging er een andere coach mee, moest ze trainen in een nieuw team, was ze opeens 24/7 onder de mensen en kreeg ze voor het eerst te maken met een jetlag. “Eerst vond ik dat allemaal best lastig, maar ik kijk nu terug op heel goede week waarin ik veel geleerd heb.”

Naast de mass start kwam Veenhuis eerder deze week ook in actie op de 500 en 1500 meter. Over haar prestatie op de 500 meter van maandag is ze minder tevreden. Ze reed toen de 12e tijd in het internationale veld. “Ik ben niet zo’n sprinter, maar er had wel meer in gezeten. Helaas was ik erg moe door de jetlag. Daardoor was mijn lichaam heel stijf.” Op dinsdag wist ze zich te herpakken op de 1500 meter. “Ik wilde op deze afstand heel graag in de top-10 eindigen en dat is gelukt.” Ze vond zichzelf met 2.07,33 terug op de achtste plaats.

Ook de jongens reden vandaag hun laatste afstand. Geophrey Coenraad eindigde in de finale op de 13e plaats en Sem Spruit kwam als 6e over de finish.

Alle uitslagen zijn hier te vinden. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan