Tickets
Shop
Langebaan 24 feb 2024

Niet zijn discipline, maar Kjeld Nuis staat halverwege wel aan de leiding

Op het WK Afstanden reed Kjeld Nuis voor wat hij waard was en pakte hij een bronzen en zilveren medaille, de vorm was na een kwakkelseizoen niet optimaal. Met een enorme jetlag reed Nuis de afgelopen dagen in de training zijn snelste temporonde ooit en leefde hij ontspannen toe naar het NK Sprint. Een trip naar Inzell ligt binnen handbereik...

Foto : Soenar Chamid

“Het wordt alleen maar beter, ik ben een soort rode wijn.” Die woorden uit de mond van Kjeld Nuis klonken als een grap, maar er viel een serieuze ondertoon in te bespeuren. De Leiderdorper reed zaterdag zijn snelste 1000 meter ooit in Thialf (1.07,33). “Echt kicken, heel blij mee”, vertelde hij over zijn kilometer. “Ik voelde het gisteren in de training al aankomen, reed mijn snelste temporonde ooit. Het verschil was groot. Toen dacht ik wel dat het vandaag mogelijk was om iets te bereiken.” 

Dat heeft alles te maken met de fitheid van Nuis. “Dat had ik vorige week niet, na gisteren dacht ik: Hoe kan het dat ik nu zo snel rijd? Maar dan nog denk ik dat zilver het hoogst haalbare was tegen een Jordan in topvorm”, keek hij terug op het WK in Calgary. “Ik ben vijf dagen thuis, heb een enorme jetlag en dan rij je hier zo in de rondte. Ik ben fitter, opgewekt, uitgerust, veel geslapen.”

Kjeld Nuis, net als een fles rode wijn wordt hij alleen maar beter. | Foto : Soenar Chamid

Het NK Sprint is een extraatje voor Nuis, die eigenlijk dacht dat hij dit weekend zijn laatste wedstrijd van het seizoen zou rijden. “Als je kijkt naar jongens als Joep en Merijn, die zijn meer van de 500 en 1000 meter. Zij gaan me na dit seizoen sowieso het mes op de keel zetten. Ik kom met medailles terug van een trip Noord-Amerika, juist daardoor was ik heel ontspannen.” 

De klassementsleider halverwege verbaasde zichzelf wat dat betreft. “Ook omdat ik nog helemaal geen 500 meter had gereden dit seizoen. Wist niet waar ik aan toe was, maar bij het startschot voelde ik al dat het goed zou zijn. Die tijd (34,84) is een persoonlijk record in Thialf en dat de 1000 vervolgens nog zo'n persoonlijk snelste tijd opleverde... Dat is gestoord. Ik dacht dat het mijn laatste wedstrijd zou zijn, maar wie weet gaan we nog naar Inzell.” 

Joep Wennemars rijdt ‘goedmakertjes’ in Thialf 
Joep Wennemars is na de eerste dag van het Daikin NK Sprint de nummer twee uit het klassement. Met 34,79 en 1.07,67 nestelde hij zich op 0,12 achter Nuis. “Die tijden, heel blij mee. Dat ik nu tweede sta, is een heel mooie uitgangspositie voor morgen”, zei Wennemars, die er meteen aan toevoegde. “Een dooddoenertje, maar we zijn er nog lang. Dit is voor mij persoonlijk heel fijn, voor de ploeg ook. We hebben een goede dag met z’n allen. Ik rijd tijden waar ik blij mee ben, dat voelt als een ‘goedmakertje’. Het moet morgen nog een keer, we hebben nog niks, maar deze tijden geven vertrouwen en energie.”

Joep Wennemars staat halverwege tweede in het klassement: "We zijn er nog lang niet." | Foto : Soenar Chamid

Wennemars ontwikkelde zich in zijn tweede seizoen bij de senioren gestaag door, maar de sportieve malaise bij Jumbo-Visma liet ook hem niet onberoerd. “We hebben geen geweldig seizoen met z’n allen, ik maak wel stapjes. Maar je wilt dat de mensen om je heen ook goed presteren. Ik merkte bij mijn teamgenoten al bewijsdrang voor dit toernooi.” Wennemars draaide de World Cups in Salt Lake City en Quebec mee in de B-groep en zette telkens stapjes. “Maar ik wil me niet op de borst slaan dat ik wel vooruitga, dat ik het wel goed doe. Dat werkt niet, maar ik wil liever mee in de flow van de ploeg dat we allemaal beter moeten presteren dan dat het alleen bij mij beter gaat. Ik wil zelf ook groeien, we moeten allemaal beter.”

Bekijk hier de uitslagen van het Daikin NK Sprint.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan