Tickets
Shop
Nieuws 04 feb 2024

Merel Conijn heeft (Kraantje) Lek boven

Aan de andere kant van de oceaan bereidde de Nederlandse schaatstop zich dit weekend voor op het WK Afstanden, maar ook dichter bij huis was dit weekend volop schaatsen te zien. In Eindhoven, Haarlem en Utrecht werd namelijk tijdens de Holland Cups gestreden om de laatste startplekken voor het Daikin NK Allround en Sprint. Merel Conijn, de allroundkampioene van 2022, moest ook aan de bak.

Foto : Hanneke Mennens

"Mezelf plaatsen voor het NK was hier mijn belangrijkste missie”, zei Conijn na de huldigingsceremonie. “En verder is het een heel mooi toernooi, met een mooie beker, en het is een goede trainingsprikkel richting het NK. Je rijdt niet zo vaak vier afstanden in een weekend, dus het is ook wel heel leuk.”

Voor Conijn betekent de overwinning veel na een kwakkelseizoen waarin het allemaal niet lukte. Gelukkig is de Edamse intussen weer zo goed als hersteld. Met de overwinning op de 500 en 1500 meter op zaterdag legde ze de basis voor de overwinning. Op de 1000 en 3000 meter van zondag kon ze haar voorsprong consolideren en zo beslag leggen op de bijzondere trofee. Daarmee heeft ze plaatsing voor het Daikin NK Allround in de pocket en is de weg omhoog definitief ingezet.

“Vorig seizoen probeer ik gewoon helemaal achter me te laten. Het gaat nu echt weer de goede kant op. Ik voel me weer helemaal goed en heb eindelijk weer het idee dat ik stappen kan gaan zetten. Het voelt heel stom om nu al te zeggen, maar ik heb nu al zin in het volgende seizoen. Ik voel gewoon dat ik nog sterker word terwijl je normaal gesproken nu juist al op je sterkst wilt zijn. Het NK komt eigenlijk zelfs nog iets te snel.”

Een volle prijzenkast na twee dagen strijd in Haarlem | Foto : Sjors Leek

Op het Daikin NK Allround eind deze maand hoopt Conijn ook aan het grote publiek weer te laten zien dat ze het schaatsen nog niet verleerd is. “Het klinkt heel stom, maar als je kijkt naar wat ik dit jaar gedaan heb, snap ik eigenlijk niet dat ik dit nu alweer kan. Aan het begin van het seizoen heb ik heel lang nauwelijks iets kunnen doen. Dat ik nu weer win, betekent dat ik op de goede weg ben. Ik rijd nu weer de tijden van twee jaar geleden en ik kan nu weer verder. Het moet wel nog een tandje harder dan wat ik hier reed, maar we hebben nog drie weken. Het gaat in ieder geval lekker en ik heb zin in het NK!”

Slotegraaf opnieuw de beste in Eindhoven
Net als vorig seizoen heeft Remo Slotegraaf de Eindhoven Trofee op zijn naam geschreven. Deed hij dat vorig jaar nog in het geel van Jumbo-Visma, intussen rijdt hij in het groen van Reggeborgh. IN het klassement hield hij zijn ploeggenoot Lex Dijkstra achter zich. Kars Jansman eindigde op de derde plaats. 

Meer informatie over de Holland Cups is te vinden in de kalender.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan