Tickets
Shop
Kort door de bocht 02 feb 2024

Loting eerste World Cup-dag bekend, Rijpma-de Jong lastiggevallen in vliegtuig

Rubriek van wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : International Skating Union (ISU)

Beune tegen Groenewoud op 3 kilometer, Prins treft Nonomura 
De zesde en laatste World Cup van het langebaanseizoen gaat vrijdagavond onze tijd van start met vier individuele onderdelen: de vrouwen rijden de 1000 en de 3000 meter terwijl de mannen de 1000 en 5000 meter rijden. Op het openingsnummer van de avond, de kilometer voor vrouwen, komen de Nederlandse deelneemsters vroeg in actie. Marrit Fledderus rijdt tegen Isabel Grevelt in de tweede rit, Helga Drost start in rit drie tegen Isabelle van Elst. Naomi Verkerk neemt het in de vierde rit op tegen Sarah Warren. Femke Kok start in de achtste rit, haar tegenstandster luistert naar de naam Karolina Bosiek. 

Slechts twee Nederlanders in de A-groep bij afwezigheid van Kjeld Nuis op de 1000 meter: Jenning de Boo en Tim Prins. Die laatste won zilver in Salt Lake City en hoopt opnieuw mee te dingen om te prijzen. Hij mag in de achtste rit starten tegen Taiyo Nonomura. Een rit later is Jordan Stolz aan de beurt tegen Zhongyan Ning. De Boo komt eerder in actie, hij rijdt in de vijfde rit tegen Kazuya Yamada. 

Op de 3 kilometer een Nederlands onderonsje in de slotrit: Joy Beune rijdt tegen Marijke Groenewoud. Nederlands kampioene Irene Schouten schaatst in de vijfde rit, Ivanie Blondin is haar opponent. Sanne in ‘t Hof rijdt in rit zes tegen Valerie Maltais. De grootste tegenstand komt in de voorlaatste rit als Ragne Wiklund en Martina Sablikova elkaar treffen. 

Met het ontbreken van Patrick Roest lijkt de 5 kilometer een strijd te worden tussen de Noren en de Italianen. Drie Nederlanders verschijnen wel aan de start: Marcel Bosker in de eerste rit met Timothy Loubineaud als tegenstander, in rit twee een treffen tussen Marwin Talsma en Ryosuke Tsuchiya en meteen daarna Jesse Speijers in actie tegen Kristian Gamme Ulekleiv. 

De volledige loting van de eerste World Cup-dag staat hier. 

Antoinette Rijpma-de Jong lastiggevallen vliegtuig naar Salt Lake City
Antoinette Rijpma-de Jong is vorige maand op haar reis naar Salt Lake City lastiggevallen door een Nederlandse honkballer. Dat heeft de schaatsploeg van Jac Orie bevestigd. De Friese schaatsster werd tijdens haar reis naar de vijfde wereldbeker van dit seizoen vergezeld door woordvoerder Robert Prins van Jumbo-Visma. De 19-jarige Darnell Collins, honkballer bij de Kansas City Royals, vertoonde vrijwel direct na vertrek uit Amsterdam 'vreemd gedrag'.

Hij viel een andere vrouw lastig die daardoor een andere plek zocht, vervolgens ontstond de situatie met Rijpma-de Jong en Prins. Na tussenkomst van de persman richtte Collins zijn woede op Prins. Ook tikte hij medepassagiers aan en liep hij achter ze aan. Het cabinepersoneel heeft uiteindelijk ingegrepen en Collins aan zijn stoel vastgebonden. 

Het duo van Jumbo-Visma heeft geen aangifte gedaan, maar wel een melding gemaakt bij luchtvaartmaatschappij Delta. Zij handelen het incident verder af. Bij aankomst op de vluchthaven van Salt Lake City is hij door de politie opgepakt. Volgens familie zou de honkballer last hebben van psychische problemen. De FBI doet onderzoek naar de zaak.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan