Tickets
Shop
Kort door de bocht 22 feb 2024

Irene Schouten niet op Daikin NK Allround, ijsmeester Piet Venema (91) overleden

Rubriek van wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : Soenar Chamid

Geen Daikin NK Allround, maar Irene Schouten rijdt Daikin Marathon Cup Finale in Leeuwarden wel
Irene Schouten doet dit weekend niet mee aan het NK Allround. Daardoor is ook zeker dat ze haar WK-titel volgende maand niet verdedigt. De Noord-Hollandse werd in 2022 voor het eerst wereldkampioene allround in Hamar. Schouten kondigde afgelopen maandag haar afscheid van de schaatssport aan. Zaterdag neemt ze in Thialf afscheid van het grote publiek, zo maakte ze bekend in de talkshow van Humberto Tan.

Wel komt ze zondag 3 maart nog aan de start van de Daikin Marathon Cup Finale in Leeuwarden. Het is ook niet uitgesloten dat ze in de toekomst nog marathons gaat rijden voor de ploeg van Jillert Anema. Schouten blijft verbonden aan de ploeg waar ze de komende tijd gaat aftrainen.

Wereldkampioenen laten Daikin NK Allround en Sprint schieten
Het bericht van de aanwijsplekken heeft Femke Kok en Joy Beune doen besluiten dit weekend niet aan de start te verschijnen van het Daikin NK Sprint en NK Allround. Beide schaatssters werden afgelopen weekend in Calgary wereldkampioen en kregen op basis daarvan van de Selectiecommissie Langebaan een startbewijs voor het WK in Inzell. Kok (wereldkampioene op de 500 meter) mag zich daar voegen bij de reeds geplaatste Jutta Leerdam. Beune (wereldkampioene ploegenachtervolging en 5000 meter) heeft zich met haar prestaties geplaatst voor het mondiale allroundtoernooi. Marijke Groenewoud was reeds geplaatst voor Inzell. Er zijn bij de vrouwen nog twee startplekken te verdelen: eentje voor het WK Sprint en eentje voor het WK Allround. Bij de mannen zijn Jenning de Boo (sprint) en Patrick Roest (allround) al geplaatst. Daardoor zijn er nog vier plekken te verdelen bij de mannen, twee sprint en twee allround.

IJsmeester Piet Venema (91) overleden
Elfstedenvoorzitter Henk Kroes sprak de legendarische woorden it giet oan uit, maar het daadwerkelijke ja-woord kwam van Piet Venema. De voormalig ijsmeester van de Elfstedentocht is op 91-jarige leeftijd in woonplaats Makkum overleden. Venema reed de tocht der tochten zelf vier keer en werd aan het eind van de jaren tachtig benoemd tot ijsmeester, tegelijkertijd met het aantreden van Kroes als voorzitter. In zijn periode als ijsmeester die tot 2002 duurde, moest Venema meerdere moeilijke besluiten noemen. Zo gaf hij in 1996 aan dat de tocht niet geschaatst kon worden, een jaar later kon het - ondanks bedenkingen over de situatie bij Sneek - wel doorgaan. Met een kluunplek in de Waterpoortstad kon de Elfstedentocht in 1997 voor het laatst verreden worden. "Toen de schaatsers om 12.00 uur allemaal voorbij Sneek waren, was de dag voor mij al geslaagd", zei Venema daar later over. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan