Tickets
Shop
Kort door de bocht 15 feb 2024

Berkhout en Kraaijeveld naar Turner, Verkaaik zwaait af

Rubriek van wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : Timsimaging

Team Turner heeft marathonploeg voor '24-'25 op orde
Met het aantrekken van de even jonge (19) als talentvolle Janne Berkhout (foto boven) en de net 20-jarige Sophie Kraaijeveld heeft Team Turner de selectie voor komende winter weer rond. Berkhout (Hauwert) komt over van Van Ramshorst Renault (dat na dit seizoen ophoudt te bestaan), terwijl de uit Alpen aan den Rijn afkomstige Kraaijeveld nu nog voor het Gewest Fryslān/ Victron Energy in de Topdivisie-vrouwen schaatst. Evi Gelling (20) en Tjilde Bennnis (26) blijven de formatie trouw; Diewertje van Kalken en Daphne Alderts stoppen.

"Twee jonge, talentvolle en ambitieuze schaatssters, echt aanwinsten met wie we heel blij zijn", zo reageert ploegleider Gerwin Smit, die met de rest van de begeleiding van plan is de groep een stap vooruit te laten maken. "In het verleden behoorde Turner tot de topteams, met onder anderen Lisa van der Geest en Merel Bosma in de gelederen. Door het vertrek van een paar sponsors is er een pas op de plaats gemaakt, maar nu zijn we weer hard bezig om verder te groeien. Met jonge rijdsters en een frisse blik op de toekomst."

Ondanks schouderblessure hoopt Maaike Verweij nog op Zweden
Maaike Verweij heeft voor een 23-jarige al een enorme berg fysiek ongemak achter de rug, maar pech blijft haar achtervolgen. Door een val in de marathon van afgelopen weekend in Alkmaar schoot haar linkerschouder uit de kom. Geluk na dit ongeluk: de dienstdoende arts kon het ongemak meteen verhelpen, en dat is de reden dat de Veenhuizense stiekem hoopt dat ze de komende natuurijsraces in het Zweedse Lulea toch kan meedoen. De eerste wedstrijd op de Botnische golf staat voor donderdag 22 februari op de kalender. 

Maaike wordt van het ijs geholpen na haar vroege buiteling. | Foto : Timsimaging


"Hoe het precies is gebeurd, kan ik niet zeggen: wellicht raakte ik een schaats van iemand voor me of kwam ik tegen en pilon op het ijs aan, waardoor ik voorover dook en op mijn schouder terechtkwam", aldus Verweij die na veertien ronden de baan moest verlaten. "Ik ben blij dat mijn sleutelbeen niet brak, want anders zou dat het einde hebben betekend van mijn seizoen. Nu houd ik nog hoop dat ik Zweden haal. Vorig jaar overkwam Evert Hoolwerf hetzelfde op de Weissensee en kon hij toch van start gaan. Als Evert dat kon, moet mij het ook lukken", klinkt het optimistisch. Verweij probeert donderdag of vrijdag of ze op een verantwoorde manier kan schaatsen en neemt dan een beslissing of ze zich al waagt aan de marathon van komende zondag in Amsterdam. Is dat te vroeg, dan heeft ze nog een paar dagen extra om verder te herstellen. "Hopelijk kan ik rijden want ik wil graag dat mijn seizoen niet op deze manier eindigt."

Timo Verkaaik zet er een punt achter
De nestor van het marathonpeloton zet volgende maand een punt achter zijn loopbaan. Timo Verkaaik (38, Gouda) twijfelde in januari voor vertrek naar de Weissensee nog of hij verder zou schaatsen, maar besloot na de natuurijsserie in Oostenrijk dat het genoeg is geweest. "Terugkijkend op de gehele periode kan ik mijn laatste seizoen misschien wel als mooiste betitelen. Dus een prima moment om te stoppen met mijn grootste passie", zegt hij. Zijn huidige team Sportchaletviehhofen.at wordt opgedoekt na de finale van de Daikin Marathon Cup Finale op 3 maart, maar dat afscheid was eerder aangekondigd. "Dat is voor mij dan ook geen reden om afscheid te nemen. Het heeft te maken met intrinsieke motivatie." De man die in 2005-2006 debuteerde als B-rijder namens Mijnten Schaats en Skeeler, eindigde vorige maand in de Aart Koopmans Memorial net naast het podium (vierde). Toch sluit hij nu zijn loopbaan af na negentien seizoenen.

Wordt het WK Allround en Sprint een (commercieel) succes?
Grote communicatieproblemen bedreigen het WK Allround en Sprint in Inzell. Sinds de Duitse schaatsbond (DESG) onder leiding van voorzitter Matthias Grosse in oktober 2023 heeft besloten dat die de organisatie van het mondiale toernooi (7-10 maart) in de Max Aicher Arena in eigen hand zou nemen, verlopen veel zaken moeizaam. De lokale instanties die decennialang alle schaatsevenementen tot in de puntjes verzorgden, staan grotendeels buitenspel en vragen zich af of er straks sprake zal zijn van een succesvol (lees; goed bezocht) evenement.

Burgemeester Hans Egger van Inzell geeft in de Süddeutsche Zeitung aan dat er geen controle is over het proces. "Tot voor kort was de gemeente verantwoordelijk voor de uitvoering van de evenementen. Daar hebben we de nodige ervaring mee; alleen gaat dit jaar alles anders door de andere structuur waarin we nergens bij worden betrokken", laat de eerste burger optekenen.

De kaartverkoop is pas laat op gang gekomen, terwijl de baas van de plaatselijke VVV weet dat schaatsfans lang van tevoren hun reizen willen plannen. Omdat er nauwelijks communicatie is tussen de bond en de autoriteiten in Inzell, vreest men voor het ergste.

Geïnteresseerd in kaarten voor het WK? Klik dan hier.

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan