Tickets
Shop
Kort door de bocht 12 feb 2024

Bob de Jong Bokaal voor Wierda en Visser, nieuwkomers bij Team Sprog

Rubriek van wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : Soenar Chamid

Gert Wierda en Esmee Visser winnaars Bob de Jong Bokaal
Op de ijsbaan van Haarlem heeft Esmee Visser het baanrecord vijf kilometer verbeterd tijdens de Bob de Jong Bokaal. De oude toptijd stond al op naam van de voormalig olympisch kampioene, 7.30,29. Zondag was ze bijna tien seconden sneller en bracht een vlakke rit haar naar 7.20,69. Haar tegenstandster Eline van Voorden schaatste naar de tweede plek (7.34,83). De wedstrijd, in het leven geroepen door Bob de Jong om aandacht te creëren voor de lange afstanden, telt ook mee als NK neo-senioren. Die titel ging naar de 22-jarige Van Voorden. De 21-jarige Gert Wierda mag zich Nederlands kampioen neo's bij de mannen noemen. Hij reed de 25 rondjes van de tien kilometer in 13.31,86. Jelle Koeleman zette een pr op de klokken (14.09,32) en pakte het zilver voor Jasper Krommenhoek (14.09,89). De volledige uitslag is te vinden op schaatsen.nl/uitslagen

Team Sprog behoudt Chiel Smit, lijft Ruben Ligtenberg en Hylke de Boer in
Met de komst van Ruben Ligtenberg, niet meer passend in de plannen van Okay-Interfarms, en Hylke de Boer (afkomstig van het belofteteam van Bouwselect) is de formatie van Sprog alweer bijna op sterkte. Chiel Smit, de nummer twee van het ONK op de Weissensee, vervolgt zijn marathoncarrière bij de ploeg van manager Ard Alderts. “Ik ben hier enorm blij mee", zegt Smit op de website van de formatie. "Onder de begeleiding van trainer Jeroen de Vries en ploegleider Bram Sikma zet ik jaarlijks stappen vooruit. Ik heb de ambitie om me verder te ontwikkelen. De faciliteiten in dit team zijn uitstekend geregeld, en daar gedij ik goed bij", aldus de natuurijs-expert uit Zuidwolde. Voor De Boer was het na drie jaar in de Beloftedivisie tijd om uit te kijken naar de sprong omhoog. Bij Alderts krijgt hij de kans. "Dat is spannend, maar ik heb er veel zin in", is zijn reactie.

Chiel Smit bepaalt het tempo op de Weissensee. Hij blijft het succesvolle Team Sprog sowieso nog een winter trouw. | Foto : Neeke Smit

Elfsteden-nostalgie in Sneek bij NK Klunen
Zondag verzamelden deelnemers, Elfstedenprominenten en fans zich in Sneek voor het Staatsloterij NK Klunen. De deelnemers moesten een parcours afleggen, waarbij ze allereerst hun schaatsen moesten onderbinden om vervolgens zo snel mogelijk naar de finish te sprinten. Met vallen en opstaan, een dweilorkest en liefhebbers van de Tocht der Tochten langs de kant werd een stukje nostalgie opgehaald.

In de finale was oud-schaatser Joost van Dobbenburgh de eerste die over de streep kwam. Speciaal voor de gelegenheid had hij noren van 7,50 euro op de kop getikt bij de kringloopwinkel en thuis geoefend op het strikken van zijn schaatsen. Hij nam dankbaar de prijs – een cheque van 5.000 euro en een vierdaagse reis naar Zweeds Lapland – in ontvangst van Sven Kramer. "Mijn vriendin (Tjilde Bennis, red.) schaatst mee in de Grand Prix. Dat ik haar dankzij de winst daar in actie kan zien en kan aanmoedigen, vind ik fantastisch!"

Een sfeerimpressie van de organisatie:


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan