Tickets
Shop
Marathon 10 feb 2024

Harm Visser: ‘Winnen, dat is zó verslavend’

“Ik steek het niet onder stoelen of banken: de Weissensee was frustrerend”, aldus Harm Visser, die de sprintwedstrijd op zijn naam schreef maar verder in de tang bleef hangen. De leider in de Daikin Marathon Cup kon op het Alkmaarse schuurpapier even het intermezzo tussen de buitenlandse trips gebruiken om nog maar eens te winnen. Alweer zijn achtste op Nederlands kunstijs, maar de honger is nog niet gestild.

Foto : Neeke Smit

De familie Visser heeft het hele seizoen nog niet zonder bloemen gezeten, de 23-jarige Harm gaat maar door met het binnenslepen van prijzen. Zaterdag pakte hij alweer zijn achtste van het seizoen in het kader van de Daikin Marathon Cup. Op de Weissensee werd hij vakkundig uit de koers gereden door de concurrenten die dit seizoen vaak genoeg het hoofd moesten buigen voor de stratenmakerszoon uit De Westereen. En dan was er nog de ziekte die het team Jumbo-Visma parten speelde. Visser had zelf na het NK in Leeuwarden zijn portie gehad, ploegmaten Mats Stoltenborg en Robert Post waren overwegend ziek. “We hadden veel pech, maar nu kunnen we weer vooruitkijken”, aldus Visser.  

Even een paar weken terug in Nederland, tijd om nog wat prijzen te rapen op kunstijs. “Deze was uit het boekje”, verklaarde Visser met zijn handen vol Noord-Hollandse tulpen. “We forceerden de groep, we controleerden de finale en maken het af. Beter kan niet, iedereen heeft zijn steentje bijgedragen. In de finale moest ik nog wel een keer op kop, maar konden we alles controleren. Ik moest wel vroeg op kop, maar ik had de snelheid en de bochtjes liepen lekker.” 

Foto : Neeke Smit

Het schuurpapier van Alkmaar zorgde voor een zware koers waarin de beslissende groep van negen mannen in de tweede helft van de wedstrijd ging rijden. “Ik voelde het slechte ijs best in m’n heupen, dacht aan het begin van de koers: Als dit het moet worden... Maar gelukkig kwam het wel weer een beetje los en had iedereen er last van.” Na een valpartij op dertien ronden van het eind leek het voorbij voor Visser, die samen met Christian Haasjes en Jesse Vollaard op het ijs lag. “Toen was ik blij dat het ijs zo glad was, kon m’n rechterbeen meteen in het ijs zetten en stond zo weer. Ik kon direct aansluiten, dat scheelde enorm.” 

In de finale probeerde ploegmaat Stoltenborg nog weg te komen, maar hij werkte als een rode lap voor een stier op de andere aanwezigen in de kopgroep. “Hij moet absoluut zijn kans pakken”, zei Visser over zijn meesterknecht. “Ik ben de kopman, maar iedereen moet zijn eigen kans krijgen. Het is Mats niet vaak gegund, ze laten hem niet rijden.” 

De Cup binnenslepen is nog een formaliteit voor Visser. | Foto : Neeke Smit

Met nog twee Cup-wedstrijden in Amsterdam en Leeuwarden te gaan is de voorsprong van Visser gigantisch: 102,8 punten om precies te zijn. “Niet normaal, bizar, hè. Acht overwinningen, dit is echt een droomseizoen.” De buit is daarmee binnen voor Visser, maar tijd om te rusten is er (nog) niet. Ook na acht kunstijsoverwinningen en een GP-zege in Oostenrijk is Visser onveranderd gretig om zijn seizoen nog meer glans te geven. “Ik ga altijd voor de winst, maar doe er vooral alles aan om niet te verliezen. Er is niks zo mooi als winnen, dat is zó verslavend. In zo’n finale met de beste sprinters, dan wil ik er gewoon bovenuit stijgen.” 

Uitslagen van de Daikin Marathon Cup staan hier. 

Een Franse zege bij de beloften
In Hoorn stond hij al op het podium, maar het Noord-Hollandse ijs ligt Giovanni Trébouta uitstekend. De Franse schaatser boekte zaterdagavond in Alkmaar zijn eerste overwinning in het Nederlandse marathoncircuit. Halverwege de wedstrijd spatte de koers ineens uiteen met een tienkoppige groep die een ronde voorsprong pakte. Daarbij alle gevestigde namen bij de beloften, maar Trébouta bleek de man met de langste adem.

Niet zo gek ook. Wisse Slendebroek reed eerder op de dag al het NK Jeugdmarathon en won daar de koers bij de Junioren A. De klassementsleider moest in de sprint Hylke de Boer nog voor zich dulden, maar de eindzege is nog niet helemaal binnen. Met nog twee wedstrijden te gaan heeft Slendebroek een kleine veertig punten voorsprong op Arn Botman. 


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan