Tickets
Shop
Langebaan 16 feb 2024

Femke Kok kan de hele wereld aan

Pieken op het juiste moment, het is een kunst. Femke Kok (23) heeft het in de vingers. Bescheiden en lief in de dagelijkse gang van zaken, een ongelofelijke killer als ze het ijs betreedt en het startschot klinkt. Met voorbeelden als wereldrecordhoudster Sang-Hwa Lee en Reggeborgh-coach Gerard van Velde kan Femke Kok de hele wereld aan, zeker als het in Calgary om de knikkers draait.

Foto : BSR Agency

In Heerenveen werd Femke Kok vorig jaar wereldkampioen op de 500 meter na een matig seizoen. Vrijdag herhaalde ze dat huzarenstukje in de Canadese ijstempel van Calgary, nu na een heel mooi seizoen. Met haar snelste opening ooit, gevolgd door een uitstekende volle ronde, was het resultaat onderaan de streep indrukwekkend: 36,83. Een ruime verbetering van het Nederlands record dat ze in 2021 reed in Salt Lake City. En dat op hét belangrijkste moment van dit seizoen. “Pieken op het juiste moment, precies het doel”, reageerde Kok gevat toen ze voor de podiumceremonie even tijd had om het journaille bij te praten over haar prestatie. 

In de voorbereiding bekeek ze de wereldrecordrace van inspiratiebron Sang-Hwa Lee nog maar eens. De Koreaanse - die met 36,36 nog altijd bovenaan de ranglijst aller tijden staat - had immers ook de laatste binnenbocht, vertelde Kok. “Even kijken hoe het moet, daar haal ik motivatie uit. Haar stijl is prachtig, ik leer van haar race en het is nog steeds een waanzinnig wereldrecord.” De toptijd van Lee overleeft inmiddels meer dan tien jaar. Kok heeft de ambitie die tijd ooit uit de boeken te rijden, al voegt ze toe: “Zij was wel echt megagoed.” 

Nou, Femke Kok is ook megagoed. Een jaar na haar WK-zege in Heerenveen – in haar optiek mooier dan de gouden rit van vrijdag in Calgary – waren de verwachtingen hooggespannen. “Er kwam best veel op me af, maar ik bleef dezelfde Femke. Genoeg mensen kwamen deze week nog naar me toe: ‘Je gaat winnen’. Maar dan dacht ik: O, moet er eerst nog wel voor rijden.” Met haar nieuwe status als topsprinter moest de Nij Beetse ook leren om te gaan met die druk. “Ik liet me niet gek maken, dit moet ik kunnen. En dat heb ik vandaag laten zien.” 

Natuurlijk was er sprake van spanning en gierden de zenuwen door de keel bij de Friezin. Kok kon bouwen op ervaringsdeskundige Gerard van Velde, die op deze dag in 2002 zijn hoogtepunt beleefde met de olympische titel in Salt Lake City. “Hij zat naast me om de spanning een beetje te breken, kan wel gek worden als ik me helemaal in mezelf keer”, ging ze verder. “Gerard noemde de datum: ‘Femke, dit is een bijzondere dag’, zei hij. Het klonk als een grapje, maar wel met een reden. Ik heb gezegd dat ik mijn best zou doen, zodat het een bijzondere dag zou blijven. Hij stelde me gerust en ik ben blij dat ik het kon waarmaken.” 

Missie voltooid, in vliegende vaart naar huis. Door de val op de 1000 meter tijdens het NK Afstanden in december is Kok nog niet zeker van een plaats op het WK Sprint. Lang was ze daar boos en teleurgesteld over, maar daar maalt ze na de wereldtitel op het kortste nummer niet meer over. Zaterdag vliegt ze terug naar Nederland waardoor er net genoeg tijd is de jetlag te verwerken voordat er weer gepresteerd moet worden in Heerenveen. “Om die startplek binnen te slepen moet ik wel meedoen”, zegt Kok. Al wil ze daar nog even niet aan denken: “Hier mag ik eerst even van genieten.” 

En dat is één voor Jordan Stolz
Het slotstuk van de dag was voor de mannen met de 500 meter. Al bij het inrijden voor de race gingen alle blikken op de tribunes richting de jonge Amerikaan en eenmaal in de baan maakte hij de verwachtingen opnieuw meer dan waar. Met 33,69 kwam Jordan Stolz tot op acht honderdsten van wereldrecordhouder Pavel Kulizhnikov, maar het verbeteren van die toptijd is voor later zorg. Belangrijker is dat Stolz het eerste vinkje van dit weekend kan zetten: goud op de 500 meter. Hij liet Laurent Dubreuil achter zich, de Pool Damian Zurek verraste met brons.

De rapste Nederlander in Calgary: Stefan Westenbroek. | Foto : Soenar Chamid

Stefan Westenbroek was in Calgary de snelste Nederlander. Te midden van de stormachtige ontwikkelingen die jongelingen als Jenning de Boo maken, hield Westenbroek (nog altijd maar 21 jaar oud) zich knap staande. De Ommenaar eindigde op de zesde plek in een tijd van 34,41, net boven het persoonlijk record dat hij recent aanscherpte in Salt Lake City en bijna driekwart seconde achter Stolz. "Bizar", liet hij ten overstaan van de NOS weten. "Ik liet wat liggen bij de opening, een medaille had ik niet verwacht. Ik had vooraf gezegd dat ik blij zou zijn met top-10. Tuurlijk word je liever eerste, maar dan zou ik tevreden zijn. De zesde plek is dan helemaal goed."

Uitslagen van het WK Afstanden zijn hier te vinden.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan