Tickets
Shop
Langebaan 18 feb 2024

De stunt van Joy Beune: ‘Wist niet dat ik dit kon’

De verrassingen op het WK Afstanden in Calgary speelden zich de eerste drie dagen vooral in de kantlijn af. En voor de 5 kilometer werd een vierde gouden medaille voor Irene Schouten ook al met potlood opgeschreven. De krantenpagina’s werden leeg geveegd: Joy Beune uit Borne is de nieuwe wereldkampioene op het langste nummer.

Foto : BSR Agency

Na het goud op de ploegenachtervolging van vrijdag liep de kopvrouw van Team IKO behoorlijk hard van stapel op de 5 kilometer. Met rondje 30,4 gevolgd door een reeks 31’ers nam ze al vroeg in de race afscheid van haar tegenstandster Ragne Wiklund én ook van Irene Schouten, die tot dat moment de snelste tijd had gereden. "Ging weg op 6.50, geen moment dacht ik dat het de winnende tijd kon zijn. Onderweg merkte ik wel dat ik heel goed bezig was, voelde dat ik het tempo wel enige tijd kon vasthouden. Dat gaf echt een kick, ik kon blijven schaatsen."

Die snelle start moest ze de laatste drie ronden bekopen, maar op de streep bleek haar voorsprong groot genoeg. “Alles begon te trillen, dan is het heel moeilijk om te blijven zitten. Het was aftellen. Niet dat ik compleet instortte, maar dat ik met deze tijd en zo’n verval kan winnen biedt wel perspectief voor de toekomst.” Nog geen half uur na haar winnende race was Beune alweer bezig met de toekomst. Voor het weekend wilde ze nog niet spreken van een doorbraakseizoen, dat is na de 5 kilometer wel veranderd. “Heel bijzonder dat ik deze win, dit was wel het laatste waarvan ik dacht dat ik zou kunnen winnen.”

Een uitzinnige Joy Beune viert het goud met Irene Schouten en Martina Sablikova aan haar zijde. | Foto : Soenar Chamid

In haar tweede seizoen onder de vleugels van de gebroeders Erwin en Martin ten Hove is de 24-jarige schaatsster definitief aangehaakt bij de wereldtop. In december won ze de nationale titel op de 1500 meter, nog geen maand geleden pakte ze haar eerste zege in de World Cup. Nu is ze wereldkampioen: “Na het NK kwam ik in een flow, het ging steeds beter. Zit super in mijn vel, krijg veel positieve feedback van de coaches en iedereen om mij heen. Daar krijg ik zelfvertrouwen van. Elke wedstrijd ga ik genietend in.”

Na het goud van Bart Swings op zaterdag heeft Team IKO nu voor het eerst een wereldkampioene bij de vrouwen. "We zijn hier met een klein groepje, kan het ontzettend goed vinden met de jongens", omschrijft ze het teamgevoel. "Merk dat zij genieten van mijn prestaties, gisteren waren we zo blij toen Bart won. Het voelt echt als een team. Ook de staf die ik om me heen heb, ik voel me er heel erg thuis."

Beune staat later vanavond nog aan de start van de 1500 meter. Als we na de 5 kilometer iets geleerd hebben is het wel dat ook daar iets moois mogelijk is...

Het blijft bij driemaal goud voor Irene Schouten 
Schouten had al tijdens de race door dat het lastig zou worden om met 6.48,98 te winnen. “Joy heeft supergoed gereden, mijn rit was gewoon niet top. Dat voelde ik onderweg al, zat er niet lekker in. Was best veel met Sablikova bezig. Op een gegeven moment zei Jillert: ‘Nu moet je weg.’ Maar ik voelde dat ik ze niet raakte, dat heb je soms. Normaal gesproken kan mijn lichaam dit aan, maar ik was voor het toernooi wel niet helemaal fit.” Haar verklaring? “Tsja, soms heb je dit wel eens.” 

Ondanks dat het gevoel niet goed was onderweg en de tijd ook weinig vertrouwen gaf, rekende Schouten er niet op dat Beune eronder zou duiken. “Ik dacht dat Wiklund gevaarlijk zou worden, Beune had ik niet echt meegerekend. Dat zal ik vanaf de volgende keer wel doen.” Schouten neemt ondanks de nederlaag drie gouden medailles mee huiswaarts. “Je kunt niet zeggen dat het een slecht toernooi was, dit kan gebeuren.” 

Uitslagen van het WK Afstanden staan hier.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan