Tickets
Shop
Marathon 23 feb 2024

De stormbal is gehesen voor Grand Prix 5 in Luleå...

Stormbestendig zijn. Dat wordt het motto voor de tweede Grand Prix van de marathonweek in het Zweedse Luleå, waar zowaar de regen zijn intrede heeft gedaan en het kwik bijna boven de nul graden is uitgekomen. De grootste opponent zaterdag lijkt de wind te worden…

Foto : Timsimaging

Het kan goed zijn dat de extreme omstandigheden waaronder Grand Prix 4 donderdag werd verreden, nog een graad erger zullen zijn tijdens de 40 (vrouwen) en 50 kilometer (mannen) lange races op een sterk ingekort parkoers. Dat is de verwachting van competitieleider Geert-Jan Muskens van de KNSB, die de voorbije uren druk is geweest alle zaken te checken en op orde te brengen. Vooral de kwaliteit van de ijsvloer baart hem zorgen.

“Het is er momenteel niet best mee gesteld door de gestegen temperatuur en de regen. Er ligt veel water op het ijs, terwijl zich op talloze plekken sneeuwijs heeft gevormd die moet worden weg geschaafd om het berijdbaar te houden”, zegt Muskens, die in overleg met de wedstrijdleiding de route heeft ingekort. De pelotons moeten nu respectievelijk twaalf en vijftien ronden van circa 3,4 kilometer schaatsen.

In het traject van donderdag zaten twee lussen. Een verdwijnt helemaal, de ander wordt aangepast om gevaarlijke taferelen zoveel mogelijk te voorkomen. Rekening houdend met de toegenomen wind (en nog fellere windstoten) is de lus die aan het uiteinde van de finishstraat ligt gewijzigd. “In die hoek is de baan volledig geschaafd. Wanneer het vriest, is dat prima, maar de afgelopen uren is de bovenlaag heel zacht geworden en zit er sneeuw onder. Dat zou voor verschrikkelijke toestanden kunnen zorgen als de rijders met topsnelheid (door de wind in de rug) daar arriveren en van het ene op het andere moment in die brij terechtkomen. Daar moet je niet aan denken, want dan zou je daar bijna een permanente dokterspost moeten inrichten”, aldus Muskens.

De aanblik was vrijdagmorgen niet bemoedigend, na de storm die 's nachts had huisgehouden op het parkoers. | Foto : Eigen foto

Hij houdt nauwlettend allerlei weerkaarten aan, waarbij speciale aandacht uitgaat naar de windkracht en de -richting. “Nu wordt er melding gemaakt van 4 Beaufort, maar het is meer. Komende nacht zou het windkracht zes of zeven worden, zaterdagmorgen iets afnemen en daarna weer in alle hevigheid losbarsten. Van de eerder voorspelde windstoten van 9 Beaufort lijkt geen sprake meer. Gelukkig maar, want donderdagnacht zijn er verschillende verzorgingstenten aan de finish omver geblazen. De sponsordoeken aan de dranghekken waren gelukkig allemaal opgerold, anders was de ellende misschien niet te overzien geweest.”

De races cancelen is vooralsnog niet aan de orde. “Dan moet het -20 graden zijn of kouder. Door de snoeiharde wind kan de gevoelstemperatuur veel lager zijn dan wat de thermometer aangeeft, maar gezien het feit dat vorst gering of er niet is zal dat loslopen. Niettemin kunnen we rekenen op behoorlijke monstertochten, hoe kort ze ook zijn qua afstand”, besluit Muskens die bij de gang van zaken wordt bijgestaan door oud-marathoncrack Richard van Kempen. De rietdekker woont al zeven jaar in Zweden en is als geen ander bekend met de klimatologische elementen.

De aanvangstijdstippen zijn vervroegd: de mannen beginnen om 9.00 uur, de vrouwen horen het startpistool om 10.30 uur klinken. Mogelijk verandert er nog iets, mocht een laatste inspectie zaterdagochtend om 6.00 uur nieuwe maatregelen noodzakelijk maken. Die zouden dan uiterlijk om 7.30 uur bekend worden.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan