Tickets
Shop
Nieuws 04 feb 2024

‘Als je geen World Cups rijdt is de Utrecht City Bokaal leuk om te rijden’

De IJsselcup in Deventer, Kraantje Lek in Haarlem, de Eindhoven Trofee en de Utrecht City Bokaal. Ze hebben een lange geschiedenis, maar van de glans van vroeger is weinig meer over. Waar toen het publiek rijendik stond en de Nederlandse top elk jaar wel aan de start stond, dienen de wedstrijden nu vooral als kwalificatiemoment of trainingswedstrijd. Voor de Utrecht City Bokaal geldt dat allebei. Louis Hollaar en Gijs Esders kunnen erover meepraten.

Foto : Hanneke Mennens

De twee mannen carpoolen van Heerenveen naar Utrecht, maar hebben op de plek van bestemming totaal verschillende doelen. Het seizoen van Hollaar kwam tussen Kerst en oudjaar haast al ten einde, toen hij zich niet plaatste voor de wereldbekers en het WK. “Dan baal je natuurlijk, maar het seizoen duurt dan nog ruim twee maanden. Je moet het beste ervan maken. Wel hoorde ik van iedereen dat ik al geplaatst was voor het NK Sprint. Als je dan niet geplaatst bent voor de World Cups, is de Utrecht City Bokaal een leuke wedstrijd om te rijden.”

De hoogtijdagen van deze schaatsklassieker zijn intussen wel voorbij. Esders, die in 2020 de bokaal won, vertelt: “Ik hoorde gister van Ingo Bos dat het ooit een heel leuk toernooi was met 100, 300 en 500 waar de top van Nederland aan de start stond. Nu zit het in de Holland Cup-cyclus en is de sfeer van vroeger er wel van af. Familie en vrienden staan langs de baan om aan te moedigen, maar de ambiance is niet zo mooi als met een NK. Toch maken we er wel met zijn allen wat moois van, al zou je hopen dat meer Utrechters op zo’n wedstrijd af zouden komen. Dat is wel jammer.”

Voor Esders zit de druk er nog wel op. De ervaren rijder van Team IKO moet voor het Daikin NK Sprint nog even aan de bak. “Mijn 500 meter gisteren ging niet goed. Gelukkig kun je tijdens een sprintklassement een foutje nog corrigeren. Het is zaak je koppie erbij te houden, ook al is het voor veel schaatsers een moetje.”

Concentratie voor de start bij Gijs Esders | Foto : Hanneke Mennens

Hollaar, die voor het eerst de strijd om de bokaal aanging, stond daarentegen veel rustiger aan de start. “Ik was wat relaxter en ik kon lekker racen. Voor het NK is het een goede training, ook al heb ik op beide kampioenschappen niet veel te zoeken. Als man voor de 1500 meter zit ik tussen sprint en allround in. Met mijn 500 meter kom ik nooit in de buurt van het podium. Het gaat mij erom het seizoen goed te eindigen. Dat is goed voor de moraal en een boost richting volgend jaar.”

Voor de overwinning kwamen beide heren overigens tekort. Hollaar, die na de eerste dag nog bovenaan stond in het klassement, viel zondag terug naar de vierde plaats. Esders eindigde als zesde. De overwinning ging naar Mats Siemons, die Kayo Vos en Tijmen Snel nipt te snel af was. Bij de vrouwen ging de overwinning naar Chloé Hoogendoorn. Pien Smit en Maud Lugters eindigden op de plekken twee en drie.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan